Ha megtanulok eszperantóul, tudom-e valahol használni?
Ez egy hatalmas nagy KAMU!!!!
Persze boltba ezen a nyelven kértél szalámit, aha persze.....
Kedves Kérdező te csak reklámozod az eszperantót! Én is igen sok helyen jártam már külföldön.
Már az angol el van terjedve -.-' minek kellene eszperantóra leváltani, csak mert neked az tetszik? nem igazán értem a logikád.
Amerikában is kell nyelvet tanulni, főleg spanyolt és franciát oktatnak második nyelvként, viszont ezt eszperantóra cserélni hülyeség lenne szvsz.
Kétségbeejtő, hogy a feltett kérdésre egyetlen egy normális, higgadt és értelmes válasz sem érkezett!
Ti mind erőből és dühből válaszolgattok, és ezért minden ilyen - elfogultságból született - válasz HIBÁS és HELYTELEN!
Gondolom jó néhányan képzett nyelvészek vagytok, óriási élettapasztalattal; ebből adódhat ez a sok remek, szakszerű hozzászólás.
Kedves kérdező: ez egy parttalan vita. Nem érdemes feltenni (itt) kérdést, mert a tudatlanság tudatlanságot szül.
Az eszperantó modern, élő, fejlődő nyelv, melyet a legóvatosabb becslések szerint is egy-másfél millió ember beszél szerte a világon.
Ha nem létezne, nem lenne, vagy"kamu" lenne, akkor nem működne több száz eszperantó szervezet.
Pedig létezik, szerte a világon. Magyarországon kettő is!
Ezen kívül évente több százezer példányban könyvek, folyóiratok, havilapok jelennek meg.
Évente megrendezésre kerül az Eszperantó világkongresszus.
Számos egyetemen igen magas szinten, külön Tanszékeken oktatják. És még folytathatnám a sort a több tucat, rendszeresen sugárzó internetes rádióadással. stb. stb.
Amikor az angol nyelv elsőbbségét, fontosságát hajtogatjátok orrvérzésig, gondolhatnátok arra is, hogy becslések szerint 100 év múlva minden európai országban angolul fognak beszélni és a többi nyelv eltűnik. Én ezt nem szeretném!
"Számos egyetemen igen magas szinten, külön Tanszékeken oktatják."
Például? Magyart ha lehet.
És hol fogadják el nyelvvizsgaként?
Hogy 100 év múlva mi lesz, az már minket nem fog érinteni.
És nem hinném, hogy az írott válaszok dühből jöttek volna.
"Az eszperantó modern, élő, fejlődő nyelv, melyet a legóvatosabb becslések szerint is egy-másfél millió ember beszél szerte a világon. "
aha, akkor most egy pillanatra gondolkodjunk már el. Ennek az egy-másfél millió embernek a többsége Európában van, de legyünk most mondjuk külön jófejek, és mondjuk azt, hogy mind itt van, és csak Európát nézzük. Ez egy erőteljesen optimalizált feltételezés, hiszen egy kisebb össznépességre (csak az európaira) vetítjük le ezt a mondjuk legyünk jófejek, 1,5 millió embert. De még így is, ez azt jelenti, hogy a 2009es adat szerint Európában élő 731 millió embernek ez a 0,002 százaléka, tehát minden 100ezer emberből találunk két embert, aki beszéli...
Tehát pl. egy kétmilliós nagyvárosban várhatóan 20at. De mondjuk legyünk jófejek, és mivel feltehetően az eszperantisták nagy része nagyvárosi ember, ezért legyen 50. Vagy akár 100 is (persze ezzel együtt akkor a kisebb városokban annyival kevesebb van, de feltehető, hogy minket turistaként csak a nagyobb városok érdekelnek). Sőt, tudod mit, legyen 1000, az átlag 50szerese. És mire megyek vele? Mennyi az esélye, hogy ha valahova bemegyek, egy boltba, valakitől útbaigazitást kérek, akkor ő pont eszperantista? 1:2000-hez még így is. Hát erre mondják azt, hogy sok szerencsét, mert kelleni fog.
És akkor persze itt csak Európára vetítettük ki, hogy csa itt utazgatunk, és nem a világ több, mint 6,5 milliárdos lakosságára....
És arról nem is beszéltünk még, hogy aki eszperantista, az általában egy tanult művelt ember, mert az ilyesmi az ilyen emberek hobbija. Azok pedig rendre beszélnek idegen nyelveket, szóval már csak ezért sem ad túl nagy valódi előnyt a dolog.
De ha szerinted ez nem ésszerű, logikus érvelés, akkor kíváncsi vagyok, hogy akkor mi az.
"Amikor az angol nyelv elsőbbségét, fontosságát hajtogatjátok orrvérzésig, gondolhatnátok arra is, hogy becslések szerint 100 év múlva minden európai országban angolul fognak beszélni és a többi nyelv eltűnik. Én ezt nem szeretném!"
na ez meg ordenáré baromság. Honnan sikerült ezt meg keríteni?
Attól még, hogy az angol teszem azt 200év múlva még leterjedtebb lesz, és mondjuk az esetek 99%ában sikerül majd vele megértetned vele, mégis mi a manótól tűnnének el a nemzeti nyelvek?
Te talán otthon eszperantóul beszélgetsz a családoddal, mert tudsz eszperantóul?
Kérlek:
Magyarországon az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán.
Nyelvvizsgaként elfogadja, az ELTE, PTE, SZTE, Debreceni Egyetem stb. Utána lehet olvasni. Nem is nagyon tehetnének mást, mivel a Magyar Tudományos Akadémia évekkel ezelőtt kiadott tudományos állásfoglalásában egyértelműen kimondta, hogy az eszperantó élő, modern nyelv ami éppúgy képes a fejlődésre mint a nemzeti nyelvek.
Nyelvészek fogalmazták meg az általam említett problémát.
(A franciák ezt már évekkel ezelőtt belátták, azért ragaszkodnak ahhoz, hogy ha kommunikálni akarsz velük, tanulj franciául.)
Igazából az a megdöbbentő számomra, hogy annyira támadjátok az eszperantót, mintha parancsba adták volna... Mitől féltek ennyire? Nincs rá okotok. ;-)
Becses hozzászólásodból is látszik a tájékozatlanságod.
Az, hogy az eszperantó nem lett világnyelv NEM nyelvészeti probléma, hanem politikai: az eszperantó mögött nem állnak kapitalista-katonai nagyhatalmak,(nagy)tőke stb.
Sajnos a pénz szava erősebb, mint a józan ész szava.
Kíváncsi lennék, hogy azok közül, akik ennyire kardoskodnak az angol mellet, mennyien tudnak valóban jól angolul. Csak azért is, mert a hozzászólásokat olvasva pár kollégának a magyarral is gondjai lehetnek.
Egyébként amit produkáltok az tipikusan magyar. Görcsösen féltek és elutasítással vagytok olyannal szemben, amit nem ismertek és nem is akartok megismerni. Olyan ez, mit pl:
-Nem szeretem a cigányokat [zsidókat, melegeket stb.]
-Miért?
-Csak
-De mi okod van rá?
-Csak mert nem, és kész!
Ez bizony itthon ugyanarra a rossza beidegződésekre vezethető vissza.
Szerintem senki nem kardoskodott az angol mellett. Azt próbáljuk mondani, hogy ha meg akarod értetni magad a világ bármely részén akkor az az angollal sikerülhet könnyebben. Te kardoskodsz feleslegesen az eszperantó mellett, mert bármennyire is szomorú, a másfélmillió beszélővel ez nem számít hasznosnak. Akinek meg tetszik az tanulja. ennyi. de nem sok értelme van itt arról győzködnöd az embereket h érdemesebb lenne tanulni mint az angolt.
pl én sem akarlak rábeszélni arra hogy bolgárul tanulj csak mert nekem az a szívem csücske, pedig többen beszélik mint az eszperantót. szóval sztem nem arról van szó h elutasítóak lennék az újjal/mással kapcs
Amúgy meg nem szeretem különösebben az angolt, lehet jobban is tetszene az eszperantó, de ezen rágódni felesleges. Ezen már nem lehet változtatni valszeg soha nem lesz világnyelv az eszperantó, fogadd el. és nekem az nem tetszik h mesterségesen kreált. nem fűződik hozzá történelem pl. az egyetlen célja az lehetne h kommunikálhassanak az emberek, de mint már mondtam valszeg nem lesz soha világnyelv, nem egy nagy ügy. próbád meg túltenni magad rajta hogy az angol hasznosabb
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!