Miért és mit jelent, hogy a feketelyuk sűrűsége végtelen?! Van olyan dolog ami végtelen? Érem ez alatt az univerzumban létrejött idő fogalmát is.
Planck sűrűségű kvantumhabbá omlik össze benne az anyag.
Így nincsenek "problémás" végtelenek.
Azért végtelen, mert minden anyag (sűrűség) ami a közvetlen közelébe kerül, elnyeli. Hogy hova kerül az anyag ezután, arra csak elméletek vannak.
Az idő pedig véleményem szerint véges, ugyanúgy ahogy a tér. Ha igazak a feltevések, és egy ősrobbanásból indult ki minden és a robbanás hatására gömb alakban tágul az univerzum, beleértve az időt és a teret is, akkor valahol vége kell, hogy legyen. Gondolj bele, hogy elindulsz egy irányba a térben nagyon sokáig, egyszer el kell érned azt a határt ahol jelenleg tart az univerzum tágulása. Más kérdés, hogy lehet ezt a sebességet elérni. Tehát ha 13,7 milliárd éve volt az ősrobbanás, akkor a tágulás sebességének ismeretében meghatározhatjuk az univerzum jelenlegi helyzetének a sugarát. De ez csak az én elméletem.
A fekete lyuk sűrűsége nem végtelen. Planck méret nagyságrendbe omlik össze, és 3 összekapcsolódott húr alkotja, amelyek így véges méretűek. Ehhez tapad a többi húr is, ami beleesik.
A világegyetem tömege és térfogata is véges. Végtelen a benne húzható egyenes - de csak úgy, hogy sehol sincs egy határ, ahol meg kellene állni. Olyan, mint egy lufi, ahol ha elkezded húzni az egyenesed, szépen körbeér, majd folytathatod tovább.
A világegyetem tágulásának nincsen külső korlátja sem, mert nem térben tágul, hanem a semmiben.
Ha abbamarad a tágulás, az sem külső hatásra lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!