Hány fok van az univerzumban és hogyan állapították meg az ősméter hosszát?
kösz ez is elég lesz ,,talán"!!
de azért köszi:)
4K (kelvin) körüli a hőmérséklet...
a másikat nem tudom
A kozmikus háttérsugárzásnál ami meg van adva kelvinben, az tök más. Ahogy a lámpám világítása is sok ezer Kelvin színhőmérsékletű, mégsem olvad szét az asztalon. Jéééé!!!
Egyébként pedig az anyag átlaghőmérséklete az univerzumban gondolom sok-sok-sok ezer fok, vagy inkább még több. Mivel a csillagok teszik ki a (megfigyelt) anyagnak a nagy részét. Az meg ugye forró. Ahogy sok csillagködbe is jó melegek a részecskék a súrlódásoktól, meg egyebektől, ( bár ritka is az anyag sűrűsége a térben, így lazán mehetnénk ott űrhajóval, ami nem olvadna el ). Fekete lyukaknál meg értelmét veszti az anyagi részecskéknek a mozgása a hő hatására.
A világegyetem már kihűlt ahhoz képest, ami az ősrobbanáskor volt és egyre hidegebb, ahogy felfúvódik, illetve ahogy folyamatosan egyre több dolog a nehezebb elemekből épül fel és sok poranyag van, meg bolygók, meg ilyesmik, viszont a legnagyobb tömeget mégis a csillagok adják (illetve a fekete lyukak, főleg a galaxisok közepénél lévők de ezeket most kihagyjuk), azok meg forrók.
Méter:
Az Univerzum hőmérséklete 2,7 K°(háttérsugárzás)
Az atomos anyag kisebb része van a csillagokban.
Van ezenkívül a sötét anyag és sötét energia amik nem sugároznak, ezekhez nem tudok hőmérsékletet rendelni.
Amúgy a lámpának csak az izzószála több ezer fokos, azért olyan a színképe és azért nem olvad el az egész lámpa. :P
02:17-es vagyok!
Már írtam, hogy az a 2,7 Kelvin az nem az univerzumnak a hőmérséklete. Hanem a kozmikus háttérsugárzás 2,7 Kelvin fok hőmérsékletű fekete test sugárzásnak felel meg.
Az ősrobbanás után, amikor összeálltak az első atomok, akkor nagy energiájú fotonok szabadultak fel. Azóta eltelt 13,7 milliárd év, a világegyetem is felfúvódott, így vesztett az energiájából (vöröseltolódás, stb...) és most tart ott, hogy "Energiaeloszlása 2,725 Kelvin-fok hőmérsékletű feketetest-sugárzásnak felel meg, melynek maximuma a mikrohullámú frekvenciatartományba esik: 160,4 GHz-nél (1,9 mm-es hullámhossznál) található."
A színhőmérsékletet is kelvin-be szokás megadni.
De a 2,7 kelvin NEM AZ UNIVERZUM HŐMÉRSÉKLETE !!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!