Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért nincsenek Nobel-díjas...

Miért nincsenek Nobel-díjas fekete tudósok?

Figyelt kérdés

Azt tudom, hogy van egy-két béke Nobel-díjas, de engem az érdekelne, hogy fekete Nobel-díjas miért nincs természettudományokból? Pár fórumon azt olvastam, hogy a fekete emberek IQ-ja a legalacsonyabb a világon, ebből ott jó kis vita kerekedett ki. Az ellentábor szerint az IQ erősen környezet- és kultúrafüggő, ezért nem lehet ebből messzemenő következtetéseket levonni. Az elméletet támogatók szerint viszont, ha így lenne, akkor nem lehetne, hogy a dél-koreaiaknak vagy úgy általában az ázsiaiaknak az élmezőnyben legyen a pontszámuk.

Előre bocsátom, hogy nem vagyok rasszista. A kérdésemet nem a fekete-afrikai emberek vonatkozásában tettem fel, hisz ott nem is igen van/lenne lehetőségük kiteljesedni. Az viszont igencsak érdekel, hogy az USA-ban, ahol 39 millió fekete él, miért nem kaptak feketék tudományos Nobel-díjat? A többségüknek ugyanolyan lehetőségeik vannak mint a többségi társadalomnak.

2011. júl. 2. 16:35
1 2
 11/16 anonim válasza:
A Nobel-díj a politikáról szól. Amíg nem érdekük, hogy a feketéknek is legyen addig nem lesz. Egyébként vicc az egész, hogy kaphat egy háborúzó ország elnöke Nobel-békedíjat?
2011. júl. 4. 23:24
 12/16 anonim ***** válasza:
72%

OFF(Habár aláírom, hogy a bőrszínnek nincs köze az intelligneciához, azért abban szerintem egyetérthetünk, hogy annak idején, amikor az USA fekete népessége "kialakult" és "fennmaradt", nem az intelligenciára szelektáltak a rabszolga tartó fehér földbirtokosok)

Az USAban eleve kevesebben vannak, az afrikai országok, ahol a legtöbb feket él, nagyon szegények, nincs pénzük kutatni. Az USA-ban, pedig hiába öntenek egy valag pénzt az integrációba, mégha ki is tör egy-egy fekete tehetség, a Nobel díjhoz azért az nem elég.

Azért az "ugyan olyan lehetőség" azért remélem a kérdezőnek is világos, hogy nem lehet ugyan olyan. Pont nekünk magyaroknak kellene ezt tudni... megvan a saját kisebbségünk. Papíron ugyanolyan jogaik, lehetőségeik lennének, de egy adott szociális körből sokkal nehezebb kitörni, mint azt gondolná a legtöbb ember.

2011. júl. 5. 09:46
 13/16 anonim ***** válasza:
5%
Én pedig csak annyit szólnék hozzá a bőrszínezéshez, hogy ha engem feketére festenének, akkor se néznének afroamerikainak, hiszen nekik a környezet miatt mind az anatómiai mind az intellektuális fejlődésük másként alakult, mint a miénk. Vagy a miénk másképp, mint az övék.
2011. júl. 6. 04:23
 14/16 anonim ***** válasza:
15%
Csak a pigment mennyiségére tett megjegyzések miatt mondtam, mert a kijelentés is butaság, nem csak abban különbözünk. (Előző)
2011. júl. 6. 04:24
 15/16 anonim ***** válasza:

Igen, Obama béke Nobeljét én is röhejesnek tartom, mikor meghallottam, lefagyott a windowsom és átértékeltem az életem...talán nem figyeltem eléggé? Következtetés: A NObel-díj egy vicc, sok jelentős ember közül kiemelnek néhányat, akik szintén jelentősek, és ahogy vki írta politikailag beleillenek a követelményekbe.

Meg azzal is egyet értünk, h a rabszolgáknak szánt feketéket nem úgy válogatták, h milyen okosak, tanulékonyak, hanem milyen erősek és szívósak. Amúgy nyilván van egy csomó olyan fekete, aki 1000000x okosabb egy átlag fehérnél.

2011. júl. 15. 22:50
 16/16 anonim ***** válasza:

A Nobel irodalmi része bevallottam politikai alapú (Kertész díja pl. azért volt, mert "eljött az az idő, hogy egy magyar kaphasson", onnantól meg tök mindegy volt, ki és miért). Az orvosi csak részben, ott már gazdasági érdekek is beleszólnak (mik a felkapott témák, azaz mire lehet érte elég pénzt bezsebelni). A többiben nem vagy ennyire képben, de nem hiszem, hogy minden más színtisztán tudományos érveken alapulna. Politika, politika, politika.

De reménykedni mindig lehet, hogy valaki egyszer olyan erejű tudományos felfedezést tesz, hogy amellett nem lehet elmenni. És ez az illető lehetne akár fekete is.

2011. júl. 16. 23:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!