A magok közül miért csak a kukoricát lehet kipattogtatni?
A kukoricából sem lehet minden fajtát kipattogtatni, sőt, csak igen keveset lehet. De a rizst is lehet, mint itt páran írták. Puffasztható még az amaránt mag, a köles, a hajdina, egyes búzafajtákat, és még néhány gabonát.
Az általad felsorolt magvak olajos magvak, azokat nem lehet puffasztani, csak pörkölni, hogy kellemesebb ízük legyen.
Az eljárás során 15-30 másodpercre a száraz gabonaféléket nagyon magas hőmérsékletnek (350-400 C) teszik ki. A magas hőmérséklet hatására a szemben lévő nedvesség gőzzé alakul és a keményítőszemcsék szétrobbannak.
A puffasztás és az extrudálás között a legnagyobb különbség, hogy puffasztani egész (legtöbbször hántolt) magvakat szoktak (pl. amaránt, rizs, stb.), míg az extrudálás során egy pépes masszát alakítanak olyasmi állagú élelmiszerré, mint a puffasztott magvak. Tehát az extrudált élelmiszerek több összetevőből állnak, azokat pépesítik, majd - ha úgy tetszik - "puffasztják", míg a puffasztott magvak minden esetben egészben kerülnek a gépbe, és egészben is jönnek ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!