Hogyan lehet meghatározni egy függvény határértékét és menetét deriváltak segítségével?
Elárulnád milyen szinten tanulsz Te "lim" izé -t.
Milyen ismeretekre lehet hivatkozni?
Van valami könyved, jegyzeted, amiből megpróbálsz tanulni?
Van konkrét feladat, aminek a megoldásában lehet segíteni?
Informatikai fősulira járok, de ellógtam sajnos az analízis órákat, mert előttük volt egy csomó és majdnem elaludtam az egyik ilyen alkalomkor. És sajnos nincs benne minden a könyvünkben. :(
Az a "lim" izé a függvény határértékét adná meg, alatta meg van valami szám (pl x tart végtelenhez, x=2).
Nem könnyű az analízist összesűríteni két mondatba, de én mégis megpróbálom:
1. Első derivált értéke > 0 -> növekvő függvény
2. Első derivált értéke < 0 -> csökkenő függvény
3. Első derivált értéke = 0
a./második derivált értéke < 0 -> lokális maximum
b./második derivált értéke > 0 -> lokális minimum
c./második derivált értéke = 0 -> inflexiós pont
22:22 A nagy része jó annak, amit írtál, de a 3c pont nem stimmel.
Inflexiós pont ott van, ahol a 2. derivált 0, de vagy <előtte pozitív és utána negatív> vagy éppen fordítva. Mindennek nem feltétele, hogy az első derivált 0 legyen, és igazából a függvény menetéhez nincs is köze.
csak hogy legyen itt egy normális válasz is:
A függvény menetének meghatározásához le kell deriválnod kétszer a függvényt, majd megnézni, hogy a függvény, az első derivált és a második derivált hol metszik az x tengelyt (ez ugye akkor van, amikor y=0, tehát ezt egyenletmegoldással ki lehet számolni.
Ezen kívül még meg kell nézni, hogy két zérushely között milyen előjelű a függvény.
Mindezekből megkapod a függvény lokális szélsőértékeit, az inflexiós pontokat, a zérushelyeket, a konvexitást (adott intervallumon a függvény érintője a fv alatt vagy fölött van), és hogy hol nő, hol csökken a fv.
Így már nincs más dolgod, minthogy a jellemző pontokat berajzolod és nagyjából felrajzolod a függvényt az ismert adatoknak megfelelően.
Itt vannak példák és részletesebb leírás:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!