Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A tudomány egy csodát megenged...

A tudomány egy csodát megenged, azt hogy létezünk. Erre épít mindent. Talán ez lehet az egyetlen kapocs a Kreacionizmus és a Tudomány között? A magja mindkettőnek ugyanaz? Az hogy megtudjuk hogy hogyan működik a világ?

Figyelt kérdés

Azért használtam a csoda szót mivel nem tudjuk a saját és a világ egyetem létezésének sem kialakulásának módját és okát.

De az hogy létezik valami azt mindannyian észleljük. És szerintem ez a világon az egyetlen dolog amire azt lehet mondani hogy csoda.

De a Kreacionizmus meg nyíltan megmondja hogy a világ egy csoda hiszen isten egy csoda stb.

Mintha a magjában mindkettő ugyanaz lenne.

2011. máj. 27. 23:45
1 2
 11/11 dzson válasza:

Nekem Vree válasza tetszik legjobban. A kreacionizmus ebbe tartozik az Intelligent Design is)- és a tudomány kibékíthetetlen ellentétben áll egymással.

Az alábbi nyilatkozat tökéletesen megindokolja, miért:

Az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiája közleményében kifejtette, hogy az intelligens tervezés (valamint más, az élet vagy a fajok eredetét természetfeletti beavatkozással magyarázó nézetek) nem tekinthetők tudományos elméletnek, mert állításaik tudományos módszerek segítségével nem ellenőrizhetők, feltevéseik tekintélyen, kinyilatkoztatáson és vallási tételeken nyugszanak.[18] Az intelligens tervezést a Magyar Tudományos Akadémia is áltudománynak minősítette állásfoglalásban.[19]

A felvetett kérdésben a "csoda"-kifejezés nem jogos, hacsak nem a "csodálatos"-kifejezés helyett használjuk.

A kereszténységnek csak egy változata képes hasznosan együttműködni a tudományos kutatással: a teista evolúciót képviselők (köztük én is), mert vallásos élményeikkel nem próbálják a tudományos munkát cáfolni, akadályozni, sőt, sokan közülük a világ élvonalába tartozó tudósok. Felfogásuk szerint, a Biblia tudományos jellegű megállapításai természetes módon avultak el, mert bár az ókori emberek szemszögéből valóságosnak tűnő jelenségekkel találkoztak. A kevés ismeretanyag, a vizsgálati eszközök hiánya miatt elképzelhetők voltak a természetfeletti lények tevékenységei (semmiből teremtés, lehetetlenségek természetfeletti csodák általi megvalósulásai. Az akkori, törzsi társadalmak sokszor kegyetlen írott és íratlan törvényei, tabui mély nyomot hagytak a vallások szentírásaiban is. A fundamentalisták, sajnos - a Biblia szövegeit szó szerint értelmezik, nemcsak a teremtéstörténetet, hanem a szintén elavult és sokszor embertelen ókori törvényeket(tételes parancsolatokat), tabukat is. Sok millió keresztényt tartanak bizonytalanságban, megszégyenítésben, rideg makacsságuk miatt, emiatt igen sokan elmenekülnek ezekből a közösségekből, míg mások - az "elásom az agyam"-taktikájával védik ki kétségeiket.

2013. nov. 25. 00:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!