Csernobilban jelenleg mennyire erős még a sugárzás?
szerintem emberre veszélyes szinten van néhány helyen.
de rengeteg állat jól érzi magát.
hallottam hogy felfedeztek bent egy gombafajtát ami rádióaktivitásból készít magának energiát :P
Vátozó. Vannak helyek, ahol a Budapesti háttérérték harmadát mérik csak, máshol már ennek 10-20x-osát. Már akkor is eltérő volt az érték, foltokban magas, másutt alacsonyabb sugárzás volt mérhető. Nem tudom a szarkofág közelében menyre gázos a helyzet, de nem mesze van pl. a 3-as blokk, ahol megint csak alig a háttér feletti értékeket mérnek, míg a vörös erdő, ahova a fallout először lecsapódott, mai napig helyenként erősen sugárzó, de minden mért érték messze elmarad az akkori helyenkénti 1000-2000röntgen-es sugárzástól. Egyes dolgozókat akkor az óránként halálos dózis tíz-hússzorosába küldték lapátolni(fejenként pár percre), úgy hogy közölték velük, semmi veszélyes nincs abban, bár előző nap saját maguknak kellett ólomruhát fabrikálniuk.
Akkor sem voltak, ma sincsenek tisztában az emberek a radioaktivitással, mindössze annyi változott, hogy átestünk a ló túloldalára, akkor tudatlanságból nem féltek tőle, most meg az emberek valamit kapiskálnak róla ugyan(na jó ez azért túlzás), mindenesetre rettegnek tőle mint a tűztől. Tökéletes példa erre a sugárfertőzött megnevezés ami tökéletesen rossz szó.
Ajánlom figyelmedbe:
http://www.youtube.com/watch?v=a8t9ZxlhIqI
10 részre bontva fenn van a Discovery channel-en ment film Csernobilről.
Állítólag 100 000 év! múlva fog teljesen megszűnni ott a sugárzás, de (tökmindegy nekünk) már 4000 év múlva annyira mérsékelt lesz, hogy nem csak a csernobili, hanem a pripjatyi lakosok leszármazottai is beköltözhetnek az egykori otthonok területére.
Manapság pedig csernobilba az alacsony sugárzás ellenére is erősen korlátozott a belépés, mivel az elhagyatottság miatt nem voltak ugye tatarozva az épületek, és statikailag a legtöbb már életveszélyes állapotban van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!