Mi a Hawking sugárzás?
Már hallottam róla, de nem tudom pontosan
És még arra is kiváncsi lennék, hogy van benne olyasmi is, hogy 2 valami* keletkezik, egyidőben, egy helyen, és egyidőben, egy helyen semmisítik meg egymást, és ez olyan rövid ideig létezik, hogy nem válik a valóság részévé
*:erre a valamire lennék még kiváncsi, hogy mi ez?(anyag-anti anyag...)
Stephen Hawking által felfedezrett "sugárzás". A fekete lyukaknál zajlik. Az elmélet szerint bizonyos időközönként a fekete lyukak 1-1 részecskét "löknek ki" magukból, így képesek elpárologni. Ezt 2008-ban sikerült bebizonyítani, mikor a CERN-ben egy miniatűr fekete lyukat hoztak létre részecskékből, ami azonnal elpárolgott. Ha nem párolgott volna el, akkor a naprendszer valamennyi bolygója már nem létezne a Földdel együtt :)).
Ez a sugárzás a szuper masszív fekete lyukaknál olyan sokáig tart, hogy ha az ősrobbanás pillanatában kezdődött volna egy fekete lyuk párolgása, akkor sem lenne elég idős az univerzumunk soha, hogy elpárologjon( ha az univerzum gyorsuló növekedését tekintjük kataklizmának). úgy emlékszem 10 a hatvanadikon év kell, hogy elpárologjon (vagy 10 a századikon? már nem tudom)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!