A föld geoid alakú? (túl rövid túl hosszú)
Igazából amikor ilyen kérdést és választ látok azt veszem észre, hogy feltétel nélkül mindenki rábólint vagy ki is hangsúlyozza, hogy igen, mert a föld lapult és ez a geoid alak. De ez hülyeség, vagy én gondolom rosszul? Nem szeretném most így lelőni, hogy mit tanulok és hova járok, de én megdöbbentőnek tartom, hogy egyesek ezt állítják. A föld nem geoid alakú, egy teljesen szabálytalan felszínű test. Geoid alakú (vagyis olyan, mint egy krumpli) lenne elméletileg (nem hiába hívják elméleti földalaknak), ha más nem játszana közre.
A geoid pontos jelentése:
a Föld elméleti alakja: a nehézségi erő azon szintfelülete, amely a nyugalmi tengerszinttel esik egybe.
Miért látom azt, hogy egyesek, akik egyetemre járnak és valami, a Földhöz köthető dolgot tanulnak azt állítják, hogy geoid alakú?
Nem!
Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy a focilabda football formájú.
Az nagyon gáz, ha ezt tanulod, és ki mered jelenteni, hogy : "a föld nem geoid formájú"
Figyelj a geoid=olyan alakú, mint a Föld.
Ha a Föld kocka lenne, akkor is azt jelentené a geoid, hogy Föld formájú.
Egyszer volt egy föld alakkal kapcsolatos kérdés (miért gömb alaku és nem kocka).
Mindenki válaszolgatott szépen maga tudásának megfelelően, aztán jött egy kedves térképész, aki lehordott mindenkit, hogy a Föld GEOID alakú, nem gömb, nem ellipszis, hanem geoid...
Természetesen a kérdéshez semmi köz nem volt a válaszának. :)
Ez volt az első és gyanítom utolsó alkalom, hogy ebbe beleköttötem és megemlítettem neki, hogy azért nagyon erősen remélem, hogy a térképészeten továbbra is a _valódi_ felszín modellezését tanítják nem a geoidét.. bár kétségtelen, hogy a szintvonalak meghatározása a geoidon határozottan könnyebb. :D
21:05
Ki merem jelenteni, mert a szó szoros értelmében véve a Föld egy szabálytalan test. Ez a szabálytalan test nem a geoid. A geoid a fizika alapján definiált Földalak. Ez ugyanolyan, mintha valaki a Földre azt mondaná, hogy gömb, vagy ellipszis alakú. Ilyen értelemben ha ezt a kettőt nem fogadod el jó definíciónak, akkor a geoidot se szabadna.
"Már hogy ne érteném, hisz' ezt tanulom"
Én is. Most fogok belőle vizsgázni.
Még egyszer leírom. A geoidfelszín az a sík, amit a földfelszínt kiátlagolva kapsz. (Nem ez a definíciója és nem így számolják, de igaz.)
Valóban, a geoid nem követi a földfelszín minden apró-cseprő kitüremkedését és besüllyedését. A Himalája magasabb nála, a Marianna-árok mélyebb.
De az, hogy milyen alakú a Föld, csak a csillagászokat érdekli, akiknek meg ez tökéletes közelítés, hiszen az eltérés elhanyagolható.
Mint mondtam, kevesebb, mint egy billiárdgolyó szabálytalanságai.
21:19
Ebbe én egyáltalán nem kötöttem bele csupán abba, hogy szerinted nincs igazam. De az egyik előző komment is jól leírta, aki történetesen egy geofizikus (rákerestem a kockás kérdésre és ott láttam).
Pont a 21:09-es típusú válaszolók miatt írtam ki ezt a kérdést, és leírom most már, hogy geodétának tanulok.
Abban igazad van, hogy emberi léptékkel nézve a földfelszín nem esik egybe a geoid felszínnel.
Ez tény.
De nem is ez a célja.
Az senkinek nem célja, hogy definiáljanak egy olyan alakot, ami pontosan visszaadja a földfelszínt hegyekkel, völgyekkel, tengeri árkokkal, kertbe ásott gödrökkel együtt.
A Föld formájának meghatározására ilyen pontossággal egyedül a csillagászoknak van szükségük és nekik a geoid is bőven elég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!