Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Honnan ered Bécs neve?

Honnan ered Bécs neve?

Figyelt kérdés
2009. febr. 23. 14:02
 1/5 anonim ***** válasza:
83%

A 'Bécs' szó eredete a mai napig nem tisztázott, az alábbi linken pedig megtalálod a 'Wien' szó történetét:

[link]

2009. febr. 23. 14:09
 2/5 anonim ***** válasza:
83%
Valóban érdekes a kérdés, de van még ennél is érdekesebb! Bécs szavunk lehet szlávból átvett, de lehet fordított is az irány. Sztem. sokkal érdekesebb a "lengyel" és az "olasz" népnév eredete. Ezekhez még csak hasonló sincs más nyelvekben.
2009. febr. 24. 16:36
 3/5 A kérdező kommentje:
Igen ezek az elnevezések érdekesek.
2009. febr. 24. 23:28
 4/5 anonim ***** válasza:
71%

Bécs, az idegen nyelvek többségében, használt neve (Wien, Vienna stb.) egyes elméleltek szerint a római Vindabona határerőd nevéből származik, mások szerint a mai területén egykor elterülő kelta városkáéból.

A magyarban és horvátban egyedüliként használt Bécs megnevezés pedig az avaroktól származik, akik újjá alapították a várost a Nyugatrómai Birodalom összeomlása után.

De hogy maga a Bécs szó mit jelent, arra én is kíváncsi vagyok.

2009. aug. 23. 20:29
 5/5 cantata.profana válasza:
72%
Bécs, Pécs, Pest, a szerbiai Pécs véros, stb mind szláv eredetűek, kohót, kemencét jelentenek, valószínűleg a középkorban itt élő morva b irodalom ércolvasztáshoz használt kohóinak névmaradványai (Buda német neve Ofen is kohót jelent)
2010. okt. 9. 17:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!