Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hány pont a felvételi határ a...

Hány pont a felvételi határ a Mensába?

Figyelt kérdés
Mindenhol csak azt írják, hogy a felső 2%, de az számszerűen mennyi? Tudja valaki?
2011. márc. 9. 00:09
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
92%

Kedves 14:59-es!

Érdekes, engem is. Nos, ha MÉG MINDIG tag vagy, akkor kérdezd meg Kristófot (ugye tudod, ki az), hogy jelenleg milyen tesztet használnak.

De ha gondolod, engem is megkereshetsz (tagsági számom 11241), és együtt is kielemezhetjük a Mensa jelenlegi felvételi tesztjét... Amelynek alapja (ismétlem) 100-as átlagú, 15-ös szórású normál eloszlási függvény, ahol a 130-as és 135-ös értékekhez tartozik a 2%-os ill. 1%-os érték.

Pedro

2011. márc. 9. 18:09
 12/16 anonim ***** válasza:
Jaja, nem értem a vita lényegét. Az IQ teszteket úgy lövik be, hogy normál eloszlást kapjanak x szórással, nyílván a várható érték az 100. Nincs miről vitatkozni, meg kell nézni, mennyi az x, ebből már egyértelmű. És mivel Pedró adatokat is hoz, ezért inkább neki hiszek.
2011. márc. 9. 21:47
 13/16 anonim ***** válasza:
7%
Tudom, ki Kristóf, de nem ismerem őt. 8-9 éve nem vagyok aktív tag. Kristóf elődje R. Peti volt, még az ő idejében írtam a tesztet. Hidd el nekem, hogy valós adatokat írtam abból az időből. Innentől meg nem is tartom szükségesnek bármilyen állításom bizonyítását. Aki nem hiszi, legfeljebb ad egy piros kezet. Ettől még nem fog jobban aludni, meg én se rosszabbul.
2011. márc. 10. 09:49
 14/16 anonim ***** válasza:
91%

Félreértettél. Messze nem mondtam, hogy amit írtál, az nem valós adat. Én csak arra hívtam fel a figyelmedet, hogy JELENLEG ezt az értékelési módot használják. (Ha esetleg bántó volt, amit vagy ahogy mondtam, elnézést kérek, nem akartalak semmilyen módon megbántani.)

De ha összevetem a kettőt, az általad leírt ponthatárok pontosan megfelelnek a 25-ös szórású eloszlás értékeinek. Ebből is látszik, hogy egy IQ teszt eredménye (azaz maga a pontérték) mennyire nem mond semmit az azt meghatározó függvény megadása nélkül. Ugyanis a 15-ös szórás 130-as értéke szinte pontosan megfelel a 25-ös szórás 145-ös értékének.

Utána is kérdeztem Rigó Petinél (még én is nála írtam a tesztet), és mondta, hogy csak pár éve álltak át a 15-ös szórású függvény szerinti kiértékelésre, mert a nemzetközi Mensa is ezt preferálja.

(Miért nem vagy aktív tag???!!!??? Szerintem jó dolog...)

Pedro

2011. márc. 10. 13:26
 15/16 anonim ***** válasza:

Nem bántottál meg, szó nincs róla. Valóban félreérthető az előző hsz-em tördelés nélkül. Az adatokra vonatkozó mondataimat az előbb utánad író hozzászólónak szántam, mivel én is hoztam adatokat.

Most visszanéztem az elnökségi adatok táblázatát, nagyjából 1997 és 200 között voltam aktív tag (még Bibi elnöksége alatt). Minden kedden ott voltam a Rózsában :) Aztán egy időben nemigen tetszettek a nézeteltérések, és ritkultak a programjaim. Azóta még nem tértem vissza :)

2011. márc. 10. 13:37
 16/16 torrent.neked ***** válasza:

Nyugalom!

Régen valóban 24-es szórás volt (én is akkor írtam még...), és két szórásnyira, 148 ponttól volt bejutás.

Ahogy Pedro is írta, néhány éve már 15-össel számolnak, azzal 130 a határ.

(Tudtommal épp azért álltak át erre a számításra, mert ez -- a 15-ös szórású számítás -- elterjedtebb az IQ-tesztek világában, tehát kicsit megtévesztő volt a mezei érdeklődőknek, akik pontban kifejezve szeretik hallani az IQ-t, hogy pl. "148" (hiszen az ugyanannyi, mint a legtöbb helyen a 130).)

Úgyhogy általánosságban maradjunk a 2%-nál, de adott tesztre értelmezve persze megmondható ez pontértékben is, csak ne hasonlítsd össze egy másmilyennel ész nélkül.

Márk

2011. jún. 28. 23:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!