Mért hívják a tengeralattjárót tengeralattjárónak?
Mert nem a tenger alatt jár hanem a tengerben nem?
Inkább tengerbenjárónak kellene hívni vagy másnak?
Erdekes boncolgatasa ez a Magyar nyelvnek. Mindennek megvan az oka es miertje meg a legujjabb szavakban is. Amennyiben valoban ennyire erdekel es meg egyeb szavak is erdekelnek javaslom hogy majd tanulj tovabb linuisztika, magyar nyelv szakon. Rengeteg erdekesseg van meg. Valoban azert, mert a tenger felszine alatt jar. Vagy a rovar ami eredetileg rovatkolt barom, de Kazinczy nyelvujito mukajanak koszonhetoen rovar lett belole. Ha megengeded figyelmedbe ajanlok egy kis kedvcsinalot a magyar nyelv erdekessegeirol:
A magyarban egyetlen jrámű sincs, amit úszónak nevezünk. Az uszály ha jól tudom az egyetlen, aminek kapcsolata van az úszással. Ez főleg annak köszönhető, hogy nyelvünk gazdagsága miatt nincs szükség új szavakra, a régiekkel bármit ki lehet fejezni. Márpedig mi nem voltunk kifejezett hajós nép, inkább lovas "járó" nép voltunk. utánfutó, önjáró, hajó(hajtandó volt réges-régen, tehát valami amit hajtani kell), homokfutó... és eredetét a következőknek nem ismerem, de semmi utalás nincs úszásra, vagy lebegésre: csónak, komp, kenu, vitorlás, galleon, gálya.
Elnézést, én vagyok az ékezet nélküli válaszoló régebbről, és még csak most tanulok újra magyar billentyűzeten írni, szóval akadhatnak hibák
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!