Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Lehet, hogy megrázott az XLR...

Lehet, hogy megrázott az XLR kábel. Lehet baj?

Figyelt kérdés

Azért írom, hogy lehet, mert nem vagyok benne biztos, hogy az okozta az enyhe zsibbadást az ujjaimban. (sok ideje gitároztam előtte és lehet, hogy csak elfáradt). Nem ütött meg vagy ilyesmi csak egy kicsit zsibbadtak az ujjaim és szédültem (lehet csak az ijedségtől is). Ha nagy baj lenne, milyen tünetek jelentkeznének. Ha nem történt semmi azóta (1,5 óra), akkor még történhet.

Mellékes kérdésem, hogy az XLR kábelben egyen- váltóáram fut?

2011. jan. 30. 12:08
 1/7 A kérdező kommentje:
ja és a kábel végén a fém rész előtt a vastagított műanyag szét volt menve... Tudtok linkelni valami szerkezeti rajzot, vagy szétszedett XLR-t? Vagy meg tudjátok mondani, hogy ez mekkora bajt okozhat?
2011. jan. 30. 12:10
 2/7 A kérdező kommentje:

...még valami: milyen feszültségű és erősségű áram folyik XLR kábelben?

:)

2011. jan. 30. 12:10
 3/7 anonim ***** válasza:

Semmi bajod nem lesz, ez előfordul :)

Lehetséges, hogy a próbahelyen a hó megolvadt a cipődön, és ezért rázott meg az áram. Legközelebb próbáld meg jól letörölni a lábad mielőtt a próbahelyre mész, és valami száraz szőnyegre állj, vagy ilyesmi.

Persze máshogy is megrázhat, csak nálunk ez volt a leggyakoribb oka az ilyen baleseteknek :)

2011. jan. 30. 12:14
 4/7 ToXeN ***** válasza:
Váltakozó áram folyik az XLR kábelben, de fantom táplálásnál (mikrofon használhat ilyet elsősorban) előfordulhat egyenfeszültség is (általában 48V)... ha gitároztál akkor nincs fantom táplálás, úgyhogy marad a váltakozó áram... ha fogdosod akkor lehet, hogy érezhetsz enyhe zsibbadást, de alapjaiban véve nem veszélyes... Hangszóróra menő XLR kábel volt vagy gitár-erősítő közötti?
2011. jan. 30. 12:29
 5/7 A kérdező kommentje:
mikrofon-erősítő kábel!
2011. jan. 30. 12:30
 6/7 anonim válasza:
Fogalmam sincs, milyen kábelről beszélsz :) viszont csapott már meg az áram. Csak kóboráram maradhatott a túlfeszültségvédőmben, de olyat ütött, hogy felüvöltöttem. Zsibbadt és fájt az egész karom vagy 2 napig, plusz szorított a szívem, mert a bal oldalamon szexelt meg az áram, de semmi bajom nem lett.
2011. jan. 30. 12:32
 7/7 ToXeN ***** válasza:
Hát ha mikrofon kábel, akkor ott olyan pici váltakozó áramú jelek vannak, hogy esélytelen, hogy megérezd, marad a fantom táplálás ami +48V, azt már meg lehet érezni enyhe bizsergésként, de szintén ártalmatlan, vagy még ott van a földhurok lehetősége az azért már jobban érezhető! Nézd meg a mikrofon fantom táplált-e, és minden kiderül!
2011. jan. 30. 12:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!