Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Megrázott az áram! Indukció...

Megrázott az áram! Indukció kocsiban? Így?

Figyelt kérdés
Helyszín: Horvátország hegyek, rossz minőségű úton, nagy feszültségű vezetékek alatt, csomagtartón 4db kerékpár, tetőablak nyitva és a rossz út miatt zörgő kerékpárt megfogtam a tetőablakon keresztül. Nem vészesen, de éreztem a bizsergést a karomban és sercegő hangot adott a kerékpár.
2010. febr. 15. 16:52
 1/7 anonim ***** válasza:

Én is szoktam így járni mondjuk áruházakban esetleg bevásárlóközpontban vagy ilyen helyeken.

Egyszerűen csak hozzáérek az ajtókilincshez és hallom ,hogy megcsíp az áram és érzem is.

Fogalmam sincs ,hogy neked az autóban ,hogy keletkezhetett áram ,de elvileg potenciálkülönbségnek kellett volna kialakulni ami elég nehéz tekintve ,hogy egy azon testen voltatok.

Remélem kapsz ennél okosabb választ is.

2010. febr. 15. 16:59
 2/7 anonim ***** válasza:
en amikor tolom a funyirot nagyanyamhoz, es amikor megyek at a vasuton, allandoan bizsergeti a karom - eszek szerint az aram-, de elvezem^^
2010. febr. 15. 17:03
 3/7 A kérdező kommentje:
Nem statikus feltöltődés, hanem 4-5 másodpercig tartott, mire rájöttem mi történik és elengedtem. Az autógumi szigetel, tehát a föld felé nem folyt áram. Arra tudok gondolni, hogy a kerékpár, csomagtartó keretben indukálódott feszültség, ami rajtam keresztül, valahogyan zárt kört alkotott. Határozott bizsergést éreztem, az autóban többen ültünk és a többiek hallották a sercegést. Pár perc után elmúlt a zsibbadás...
2010. febr. 15. 17:12
 4/7 anonim ***** válasza:
szeritem is mágneses indukció
2010. febr. 15. 17:38
 5/7 anonim ***** válasza:
az autogumi szigetel. és? sose rázott még meg a kocsi mikor pl kiszálltál? engem már igen. szigetelés ide vagy oda, a karosszériába igenis nem kevés áram folyik. pont a kerekek surlodása miatt.
2010. febr. 16. 20:56
 6/7 A kérdező kommentje:
Igen az autógumi szigetel! Amit megrázásnak hívsz, az a statikus feltöltődés, ami ha a karosszéria föld potenciálon lenne, akkor nem történne meg. Amikor kiszállsz az autóból, akkor a lábad a földhöz ér és rajtad keresztül "sül ki". Az én esetemben nem feltöltődésről volt szó, ki sem szálltam az autóból.
2010. febr. 17. 07:23
 7/7 anonim ***** válasza:
Én nem fognám ilyen könnyen indukcióra, tekintve, hogy a kocsi többségében zárt hurok, ráadásul nem lehetett akkora indukcióváltozás, ami olyan nagy feszültséget generál.
2010. febr. 18. 20:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!