Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mennyi 3 gyöke?

Mennyi 3 gyöke?

Figyelt kérdés
A suliban hagytam a számológépemet
2011. jan. 9. 11:25
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
A te válaszod pedig világosan mutatja, hogy az internet tele van önjelölt okoskodókkal, akik hiába olvassák mások írását, nem képesek azt értelmezni, ezért inkább hülyének nézik. A gyökvonás eredménye mindig pozitív szám (a fentebb említett feltételek mellett). Egy függvénynek NEM lehet több eredménye, ettől lesz függvény. Hogy egy dologhoz legfeljebb egy dolgot rendel. Az egy másik kérdés, hogy több számnak is lehet ugyanaz a négyzete, ebből indulunk ki, amikor az egyenlet megoldásakor a gyökvonást nem ELVÉGEZZÜK, hanem megviszgáljuk, milyen számokra lehet ez igaz. Ha elvégeznénk, akkor bizony pozitív lenne az eredmény, de persze sérülne az egyenlet, mivel nem azonosságtartó átalakítás.
2011. jan. 11. 12:16
 12/23 anonim ***** válasza:
Hozzáteszem, hogy nem az internetről tanultam a matekot, hanem egyetemen, méghozzá elég komoly szinten. Úgyhogy okoskodást lehet abbafejezni, pofa alapba. Nagyon tud idegesíteni az olyan, amikor direkt ki is fejtem, hogy miért van igazam, hátha okosabbak lesztek. Nem hiba azt hinni, hogy a gyökvonás eredménye lehet negatív, mert nem lehet mindenki képzett mindenben. De amikor elmagyarázzák, hogy miért nincs igazad, akkor ugyan ne legyen már ekkora arcod.
2011. jan. 11. 12:18
 13/23 anonim ***** válasza:

16:04 vagyok

Nem sok középiskolai matekórán vehettél részt, ha még ezt sem tudod, de okoskodsz. Ott a link, többet nem kívánok hozzáfűzni.

2011. jan. 11. 13:10
 14/23 anonim ***** válasza:

23:54 vagyok... aki felvetette a negatív dolgot.

A wikis oldalon: "Mikor egy számból n-edik gyököt vonunk (n term. szám), olyan számot keresünk, amelyet az n-edik hatványra emelve visszaadja az eredeti számot (ilyen szám nem mindig létezik)." -ez pl nekem kedvez.

Az egyetemen tanult látogatótól és mindenki mástól szíves elnézést kérek, hogy olyat mertem állítani, ami -többek között- a 2010. májusi középszintű matematika érettségi feladatsor 2. feladatában a megoldókulcs szerinti helyes megoldásból következett. Ott ugyanis x^2=25 re a megoldás +5 és -5. Márpedig itt olyan számot keresünk, amelyet 2. hatványra emelve visszaadja az eredeti számot, tehát ez gyökvonás (wiki-s definíció).

Egyetemre nem jártam még, ezért nem tudhattam, hogy nem így van és az oktatási hivatal tévedett.

[link]

2011. jan. 11. 22:22
 15/23 anonim ***** válasza:

oké nemszóltam elnézést.

aláírás: előző hozzászóló. :D

[ x^2=25 -> |x|=gyök(25), vagyis gyök(25) pozitív.]

2011. jan. 11. 22:47
 16/23 anonim ***** válasza:
Örülök, hogy megértetted, mi a különbség az egyenlet megoldása és a gyökvonás művelet elvégzése között :)
2011. jan. 12. 08:02
 17/23 anonim ***** válasza:

Csak jelzem, hogy a kérdésből nem derül ki, hogy függvénytan, vagy egyenletmegoldás a téma, aminek során a kérdezőben felmerült a gyök3.

Ha a négyzetgyök definícióját kell megtanulni, abban valóban szerepel a "nemnegatív" kifejezés.

De ha egyenletmegoldás miatt kérdezi a kérdező, akkor az egyik gyököt elveszíti, ha nem említjük meg neki...

2011. jan. 12. 08:24
 18/23 anonim ***** válasza:
Az sem derül ki, hogy milyen (hanyadik) gyökről van szó egyáltalán. Nagyon hiányos a megfogalmazás. Viszont. A gyök3 az mindenképpen pozitív. Mert ez egy műveletvégzést jelent, vesszük a 3 gyökét.
2011. jan. 12. 09:10
 19/23 anonim ***** válasza:

"Örülök, hogy megértetted, mi a különbség az egyenlet megoldása és a gyökvonás művelet elvégzése között :)"

Örülök, hogy nem hurrogtatok le.

2011. jan. 12. 19:16
 20/23 hopeanswerisgood válasza:

Háát, azt nem mondanám, hogy nem tudjuk, hanyadik gyök. Általánosságban, ha azt mondjuk, hogy "gyök", az matematikában négyeztgyököt jelent.

És pontosabban:

A négyzetgyök függvény értéke a 3 helyen megközelítőleg +-1,73

A négyzetgyök 3 értéke pedig (ha egyeneltben ekressük) +1,73 vagy -1,73 (megközelítőleg).

18/F

ifjú egyetemista, kinek neve

Chau

2011. jan. 12. 19:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!