Mennyi 3 gyöke?
16:04 vagyok
Nem sok középiskolai matekórán vehettél részt, ha még ezt sem tudod, de okoskodsz. Ott a link, többet nem kívánok hozzáfűzni.
23:54 vagyok... aki felvetette a negatív dolgot.
A wikis oldalon: "Mikor egy számból n-edik gyököt vonunk (n term. szám), olyan számot keresünk, amelyet az n-edik hatványra emelve visszaadja az eredeti számot (ilyen szám nem mindig létezik)." -ez pl nekem kedvez.
Az egyetemen tanult látogatótól és mindenki mástól szíves elnézést kérek, hogy olyat mertem állítani, ami -többek között- a 2010. májusi középszintű matematika érettségi feladatsor 2. feladatában a megoldókulcs szerinti helyes megoldásból következett. Ott ugyanis x^2=25 re a megoldás +5 és -5. Márpedig itt olyan számot keresünk, amelyet 2. hatványra emelve visszaadja az eredeti számot, tehát ez gyökvonás (wiki-s definíció).
Egyetemre nem jártam még, ezért nem tudhattam, hogy nem így van és az oktatási hivatal tévedett.
oké nemszóltam elnézést.
aláírás: előző hozzászóló. :D
[ x^2=25 -> |x|=gyök(25), vagyis gyök(25) pozitív.]
Csak jelzem, hogy a kérdésből nem derül ki, hogy függvénytan, vagy egyenletmegoldás a téma, aminek során a kérdezőben felmerült a gyök3.
Ha a négyzetgyök definícióját kell megtanulni, abban valóban szerepel a "nemnegatív" kifejezés.
De ha egyenletmegoldás miatt kérdezi a kérdező, akkor az egyik gyököt elveszíti, ha nem említjük meg neki...
"Örülök, hogy megértetted, mi a különbség az egyenlet megoldása és a gyökvonás művelet elvégzése között :)"
Örülök, hogy nem hurrogtatok le.
Háát, azt nem mondanám, hogy nem tudjuk, hanyadik gyök. Általánosságban, ha azt mondjuk, hogy "gyök", az matematikában négyeztgyököt jelent.
És pontosabban:
A négyzetgyök függvény értéke a 3 helyen megközelítőleg +-1,73
A négyzetgyök 3 értéke pedig (ha egyeneltben ekressük) +1,73 vagy -1,73 (megközelítőleg).
18/F
ifjú egyetemista, kinek neve
Chau
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!