Miből van az EDM dielektrikum?
Az összetétele érdekel, hogy általában miből áll az a folyadék. Úgy hallottam, hogy sok benne a fluor.
Egyébként mennyire egészségkárosító, ha egész nap ezt szívom? A párolgó dielektrikum szaga elég intenzív az egész üzem területén.
Huh, jó kérdés... hmmm... amit én tudok, hogy valóban egy fluorszármazék lehet, tehát nagyrészt fluor van benne. Még amiben majdnem hogy biztos vagyok, hogy fontos összetevő a kerozin is, illetve kis százalékban dioktilftalátot és pár százalékban valmilyen etilént (pl. gyakori lehet a 2-etilhexil). Esetlég valamilyen adogént... bár az az igazság, erre nem mernék sokban fogadni.
Viszont az majdnem biztos, hogy legalább egy nagyon kis százalékban a különböző gyártók különböző dielektrikum anyagai tartalmaznak olyan additív anyagokat, ami mindenhol más és a gyártó maga kísérletezi ki - ezzel tudnak kombinálni a gyártók, és fejleszteni, jobbá tenni a terméküket. Ez utóbbi a dolgozók nagy részének minden bizonnyal nem is publikus.
Jó hír viszont talán - azoknak, akiknek esetleg ugyanilyen jellegű kérdése vetődne fel - hogy a dielektrikum-olajak szinte kivétel nélkül nem mérgezőek, sem az összetevők gázai - legalábbis tudtommal. A mérgező összetevők egyáltalán nem gyakoriak, bár nem zárhatjuk ki 100%-ban. Az viszont igaz, hogy készítés alatt eléggé émelyítő szaguk lehet, főleg olyan nagy mennyiségben, amivel gyárakban dolgoznak, de hallomásból úgy tudom, hogy a vegyi üzemekben az ott dolgozók néhány hónap alatt megszokják az efféle velejárókat.
A kérdéskiírótól még kérdezném, ha esetleg 4 év távlatából még visszatalálna ide, hogy konkrétan hol, melyik üzemben és milyen munkakörben dolgozik?
Mert szerintem ez esetben ha minden más rendben folyik az üzemben, nincsenek gyanús dolgok és megvannak a minimális egészségvédelem jelei, nem érdemes felmondani vagy ebben gondolkodni, főleg ha máshol, pláne más területen nehezen találna munkát az ember.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!