Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Az nem okozna problémát...

Az nem okozna problémát fénysebességgel utazásnál az űrben hogy valamilyen égitestet telibetrafálunk?

Figyelt kérdés
Tudom hogy nem szűkös odakint a tér, de sose lehet tudni hogy mi kerül az útba ilyen sebességnél (szerintem)

dec. 29. 14:54
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
90%
Azt lehet sejteni, hogy a kozmikus háttérsugárzás a kékeltolódása miatt hamarabb végezne az utasokkal, mint hogy telibe trafálnak valamit. (A válaszom természetesen a _KÖZEL_ fénysebességgel utazásra vonatkozik. Ha nem tekintünk el ettől az „elírástól”, akkor én nem akarok foglalkozni a kérdéssel.)
dec. 29. 15:08
 2/12 anonim ***** válasza:
21%

Hááát... ha pl. ide a Földbe csapódna be csak 1 szem borsó de fénysebességgel az globális kipusztuláshoz vezetne.

Űrhajónyi méretek esetén a pusztítás még brutálisabb.

dec. 29. 15:08
 3/12 anonim ***** válasza:
83%

„Nem lehet csak úgy hiperűrsebességre váltani. Ha nincsenek pontos koordinátáink, a végén még nekimegyünk egy bolygónak vagy egy szupernóvának! Aztán akkor jóccakát!”

Han Solo

dec. 29. 15:10
 4/12 anonim ***** válasza:
83%
Már néhány molekulányi anyag "telibe trafálásától" vége lenne a kis űrjárművednek.
dec. 29. 16:40
 5/12 Psycho ***** válasza:
100%

Ha megengedsz egy gyors, személyes sztorit: néhány éve jártam Valenciában, ahol megtekintettem a Tudományok Múzeumát is. A Hubble űrtávcső egyik korábbi, lecserélt napelem táblája is ki van ott állítva.

Tele van apró "kráterekkel", felületi sérülésekkel.

[link]

(Ez nem a valenciai, de a lényeg ugyanaz - kb így néz ki.)

Ezeket kb. homokszem nagyságú részecskék, mikrometeoritok, vagy épp ember által felvitt apró űrszemetek okozták, amik viszont jó 10-15 km/s (!) sebességgel (36.000–54.000 km/h) csapódtak bele a panelekbe. Ez a fénysebességnek kb mindössze 0.0033% - 0.005%-a.

Gondolj bele, ha egy porszem a fénysebesség ilyen pici tört részénél ekkora kárt okoz, vajon mit csinálna a fényebesség 90%-ával közlekedő járművel?

Szóval a kérdésre a válasz: de, de igen, okozna problémát. És apró porszemekről beszélünk.

dec. 29. 17:29
 6/12 A kérdező kommentje:

"ha pl. ide a Földbe csapódna be csak 1 szem borsó de fénysebességgel az globális kipusztuláshoz vezetne."

Tényleg?

dec. 29. 18:31
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

#6 1 szem borsó tömege kb 0.2 gramm. Fénysebességet lefelé kerekítettem 299 millió m/s-ra, mivel fénysebesség kizárt.

8940100 MJ kinetikus energiával rendelkezne. A Chicxulub-krátert okozó aszteroida (dinoszauruszok kihalása) 300 ZJ energiával csapódott be.

Ez 33.5 milliárdszor több energia, mint a közel fénysebességű borsószem. Szóval kétlem. Hogy pontosan mi történne, ki tudja, de 33.5 milliárdszor kevesebb energia, hát szerintem elég távol állnánk a globális pusztulástól.

dec. 29. 19:02
 8/12 anonim ***** válasza:
22%

Az nem okozna. Annál inkább az, hogy miképpen teszel szert fénysebességre (vagy kicsit kevesebbre).

A borsó nem okozna katasztrófát. úgy átmenne, hogy a többségnek fel sem tűnne.

dec. 29. 19:14
 9/12 T. Feri ***** válasza:
30%
Elvileg bármilyen test, bolygó csillag, robbanás elsodorhatja a Földet, a naprendszert bármelyik pillanatban. Ez a véletlen végzetes találkozás mindig fenyegetett, és fenyegetni fog minket. Az esély nem sokat változna, ha mi utaznánk. Persze tömeggel rendelkező test nem mehet fénysebességgel a speciális relativitás elmélete szerint. A neutrínókkal meg nem foglalkozunk azok fénysebességgel száguldanak, hiszen megelőzik a szupernóva robbanást, és még tömegük is van, de talán valaki elmagyarázza, miről is van itt szó.
dec. 29. 19:14
 10/12 anonim ***** válasza:

Könnyű utánaszámolni, hogy a fentebb említett borsóval való ütközés egy kisebbfajta atombombának felel meg. Közvetlenül ez még nem okozhatna globális katasztrófát, de egy kisebb várost is maradéktalanul lerombolhatna.

Viszont egy GW nagyságrendű atomerőművel való ütközése akár több száz Csernobillal ekvivalens globális szennyezést is okozhatna. Ezt még viszonylag jól ki tudnánk heverni, de ez már egy új időszámítást jelentene a civilizációnk számára!

dec. 29. 20:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!