A sakk felnőtt korban fejlesztheti a logikus és stratégiai gondolkodást?
Itt azt írja: gyerekeknél, serdülőknél fejleszt:
Felnőttekre nincs hatása? Mondjuk a 20-as, 30-as, 40-es években.
Csak abban az esetben fejleszt, ha az illetőt megszállottan érdekli a téma.
Máskülönben egy unalmassá váló játék inkább csak elveszi az agy energiáit az olyan intellektuális tevékenységektől, melyek igazán jelentős szellemi fejlődést hozhatnának.
"stratégiai játékok játszása"
Mert a sakk szerinted mégis micsoda?
7
Erre az ok az agyban keresendő, vagy ez valamilyen pszichológiai hatás, hogy kevésbé kíváncsiak az emberek, ezért rosszabb lesz a tanulási képesség?
#8 mindkettő.
Én a pályámat tanárként kezdtem, egy ideig felnőttek képzésével is foglalkoztam, és igazából három fő okot tudok megnevezni, ami miatt idősebb korban nehezebb tanulni.
1. Az élettani sajátosságok. Az agy folyamatosan veszít a befogadóképességéből, kevésbé nyitott az új ismeretek befogadására és feldolgozására, és általánosságban véve csökken a teljesítménye. Természetesen azért ezt nem kell véresen komolyan venni, nem azt jelenti, hogy 30 fölött ne lehetne rengeteg új dolgokt tanulni (én magam is 30, sőt, már 40 felett is elképesztően sok dolgot megtanultak, olyan területen is, ami addig távolabb nem is állhatott volna tőlem), de az biológiai tény, hogy némileg 30 alatt az agy hatékonysága elkezd csökkenni. Ezért van például, hogy IQ-teszteken már felfelé korrigálják az idősebbek eredményeit. Ugyanannyi ponttal egy 40 évesnek magasabb lesz az IQ-ja, mint egy 25 évesnek, mert átlagosan abban a korban már annyit romlott az agy teljesítménye.
2. Van egy pszichológiai háttere is. Az embernek egész egyszerűen csökken a motivációja. Persze, a tizenévesek között is van sok nehéz eset, ezt jómagam is tapasztaltam, de azért a többség még többé-kevésbé nyitott az új dolgokra. Idősebb korban már inkább kibúvókat és kifogásokat keres az ember. Sőt, nem is kell jóval idősebbnek lenni, aki mondjuk 1-2 évet kihagy, már azon is meglátszik, hogy ha az alatt nem trenírozza magát, akkor egyszerűen "kiesik" a tanulásból, és nehezen rázódik bele újra. Persze, ennek pont a sakk esetében van kisebb jelentősége, mert az azért sokkal lazább dolog, és nincs is feltétlen kimondva, hogy ez is egyfajta tanulás - kivéve, ha szervezett keretek között akarja tanulni -, de alapvetően létezik ez a jelenség.
3. Van egy szociális-pszichológiai háttere is a dolognak. A társadalomba beleivódott az a nézet, hogy a gyerek tanul, a felnőtt nem. Sőt! Játszani is csak a gyereknek szabad, a felnőttnek nem. Természetesen az egyéni hozzáállás ezt felülírhatja, de a nagy átlagot tekintve bizony kimutatható ez a hatás.
Szal aki 30 alatt nem tanult meg egy idegen nyelvet, annak szívás.
Aki 30 felett kezd el angolt tanulni, annak már nem lesz C1-es nyelvvizsgája.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!