Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Szokta valaki használni az...

A nagy Levin kérdése:

Szokta valaki használni az Arcanum I.-II.-III.- katonai felmérés térképeit?

Figyelt kérdés
Csak én vélem úgy, hogy nem stimmelnek a térképeken megadott GPS koordináták? Például a Fehérvár belvárosára mutató koordináták valójában vagy harminc kilométerrel odábbi hely adatai. Más is észrevette ezt? Vagy csak a fizetős szolgáltatásnál pontosak?
aug. 25. 13:23
 1/2 anonim ***** válasza:
100%
Ez le is van írva,hogy nem mindenhol 100%-osan pontos az illesztés. Eleve egészen más koordinata és vetületi rendszerben készültek a térképek. Ha ilyet tapasztalsz jelezni kell a készítőknek örülnek neki is a következő verzióban javítják. Ahol én eddig használtam elfogadható hibahatáron belül pontos volt. Nyilván főleg az I. és a II. felmérésnél nem szabad elvárni a mai subdm pontosságot. Azok alapvetően önmagukhoz képest is néhány m pontosak voltak.
aug. 25. 18:14
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Az elsőnek még nincs vetülete, a terepi mérések eredményéből állították össze, tehát topográfiai pontosságot elevenem lehet számonkérni rajta.

A másodiknak már van vetülete, de erősen pontatlan és többé kevésbé torzít,

A harmadikra is részben ez igaz.

A negyedik elkészítését az első vh keresztülhúzta, így hazánkban is az 50-es évekig a harmadik felmérés volt használatban.

A mai pontossági igényeknek is megfelelő térkép az 1952-59 években készült 1:25000-es honvédségi térkép, ami részben az előző térképmű, részben új felmérések és légifotók alapján (ez volt az igazi előrelépés).

aug. 26. 04:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!