Miért nem foszforeszkál hosszabb ideig a karórám?
Figyelt kérdés
Casio márkájú, MTP-1214 a száma, bár ez lényegtelen. Napfény hatására se foszforeszkált igazán, bár mostanában alig süt, és elnézve az időjárást legközelebb tavasszal fog... Az előbb beraktam közvetlen az asztali lámpa alá, miután kivettem gyönyörűen foszforeszkált, majd pár pillanat/perc múlva "elvesztette a színét". Mit tegyek? Tényleg ennyire szar? Pedig direkt e képessége miatt vettem...2010. nov. 2. 00:25
1/3 anonim válasza:
Hát nem tud a végtelenségig tárolni energiát.
2/3 anonim válasza:
a foszforeszkálásnak (és a fluoreszkálásnak is) a működése olyan, hogy a gerjesztő fénynek (amivel az energiát beviszed) nagyobb energiájúnak (rövidebb hullámhossz/nagyobb frekvencia) kell lennie, mint amit majd visszakapsz.
gondolom neked is valami zöldes színnel világítana az órád. csakhogy zöldet sárgával, vörössel, amiből a lámpád fényének jelentős része áll, nem nagyon lehet gerjeszteni. kékkel, ibolyával, utraidolyával lehetne, az van a napfényben rendesen. a lámpádban azonban nemnagyon.
mellékesen is "igazi foszforeszkáló" órák úgy készülnek, hogy fluoreszkáló festékhez gyengén rádioaktív anyagot kevernek és az gerjeszti folyamatosan a festéket. azt nem kell tölteni.
3/3 A kérdező kommentje:
Igen, csak az a gond, hogy mikor napfényre raktam kb. 20 percre, akkor se váltott ki nagyobb hatást... Majd ha hét ágra süt a nap kirakom, ha lesz valami változás szólok!
2010. nov. 2. 00:59
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!