Az öngyújtó fel tud robbani és kárt okozni?
Figyelt kérdés
Elutaztunk a hétvégére és az ablakpárkányon hagytam az öngyújtót ahová be szokott tűzni a nap.
Mennyi az esélye annak hogy felrobban és kárt okoz?
aug. 8. 22:14
1/11 Zcom09 válasza:
Szinte kizárt hogy kárt okozzon. Önmagában a nap nem fogja annyira felmelegíteni hogy megolvadjon vagy a túlnyomás miatt felrobbanjon.
3/11 anonim válasza:
A napsütés nem tud akkora hőterhelést összehozni, hogy felrobbanjon. Ráadásul ha nagy hőhatás miatt az öngyújtó, mint ún. nyomástartó edény nem bírja, és felhasad, még akkor sem kell feltétlenül meggyulladnia a gáznak, ahogy kiszabadul. Ahhoz gyújtóforrás (szikra) kellene.
Tehát mechanikai robbanás bekövetkezhet nagy hőterheléstől.
Kémiai robbanás, explózió pedig akkor, ha gyújtóforrás is van.
4/11 A kérdező kommentje:
Rendben, köszönöm szépen!
Csak attól féltem hogy ha szét robbanna közben keletkezne szikra,de gondolom ez szinte lehetetlen.
aug. 8. 22:41
5/11 anonim válasza:
Még ha ez is lenne, akkor egy pillanat alatt ellobbanna a gáz. Nem tartana annyi ideig, hogy meggyújtson valamit.
6/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm, akkor nem tartok attól hogy kigyulladna bármi.
aug. 8. 23:01
7/11 anonim válasza:
Pont 2 hete történt meg velem, hogy az öngyújtót a kocsim műszerfalán hagytam, és a nagy melegben felrobbant. Persze ott zárt helyen volt, így nagyobb hőnek volt kitéve, a te esetedben pedig a szabadban van, ahol jár a levegő, így nagy eséllyel nem fog felrobbanni. Ha pedig fel is robban, nincs benne akkora feszültség, hogy a szétrepülő darabok bármi kárt tennének.
8/11 A nagy Levin válasza:
Én már láttam ilyen történetet (nem lakásban). Gondolom a hőtől a műanyag meglágyult, a benne lévő gáz pedig az átlagosnál nagyobb nyomást ért el és utat tört magának. Klasszikus értelemben vett robbanás nem történt, az öngyújtó oldala felhasadt és a gáz kiáramlott belőle.
9/11 anonim válasza:
Napsütés hatására a polikarbonát gáztartály könnyen szétrepedhet, de tüzet nyílt láng vagy szikra hiányában nem csinálhat.
10/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Akkor így nem tartok attól hogy baj lehet.
aug. 9. 08:15
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!