Só, bors, édeskömény, gyömbér?
A cserekereskedelem működésével párhuzamosan, a fémpénz megjelenése előtt különféle (réz- és bronz-) öntvényeket használtak fizetőeszközként. Feljegyzések tanúskodnak arról, hogy a Krisztus korát megelőző (és az azt követő) évszázadokban a fűszer volt a legelterjedtebb „árupénz”. Állítólag a hun uralkodó, Attila is fűszerben kérte 452-ben Róma városának váltságdíját (e fűszer egy évezreddel később a nagy földrajzi felfedezések során is fontos szerepet játszott).
Melyik ez a fűszer?
Köszi:) Viszont már elküldtem,ügyes lett.Amúgy ilyenek voltak:Az ősember által megalkotott első igazán „komoly” szerszám a marokkő (szakóca) volt.
Miként nevezi a történelemtudomány azt a kort, amikor e tárgy használata megjelent?(megnéztem a neten,de a paleolitikum)
Az ókori keleti államokban számos olyan találmány született, melyek forradalmasították a mindennapi életet. Folyóköz lakói is sok eszközt alkottak meg az utókor (és persze saját maguk...) számára.
Az alábbi felsorolásban szereplő tárgyak közül az egyik nem az ő nevükhöz fűződik.
Melyik ez a tárgy?(szimmetrikus faeke,ezt is egyszerűen megtaláltam)
Hellén és a római időszakból már nem csupán a találmányokat, hanem a feltalálók nevét is megőrizte a történelem. Az antikvitás egyik legismertebb tudósa Arkhimédész volt. Az ókori polihisztor egyik alkotása a nevét is magában foglaló csavar volt.
Elsősorban mire használták ezt az eszközt a római időszakban?víz átemelésére(ezt is egyszerűen meg lehetett találni)
Az ókori Római Birodalom legfejlettebb városai sok szempontból méltó vetélytársai lennének mai településeinknek. A módosabbak villáiban és a fürdőkben már használták a padlófűtést.
Miben különbözött leginkább az ókori rendszer a maitól?
nem a padlót, hanem a falakat fűtötték
rendszerük csak néhány percig tudta melegíteni a padlót
nem meleg vizet, hanem meleg levegőt áramoltattak(én ezt tippeltem,ezt egyszerűen nem tudtam)
a lakóházak fürdő helyiségeiben nem alkalmazták
Bár a „sötét” középkor valóban több szempontból visszalépést jelentett a római és hellén kultúrához képest, új találmányokban és leleményes feltalálókban ez a történelmi korszak sem szűkölködött.
Az alábbiak közül kit/mit nem láthattunk volna?
szemüveges embert a 14. századi Firenzében
puskaport cipelő katonát egy 12. századi európai csatamezőn
krétát a 13. században, a párizsi egyetem tantermében
nyomtatott Bibliát a középkor utolsó évtizedében, Mainzban
(puskaporost választottam,ez szerintem50%-ban jó)
A „sötét” középkorba nem csupán a fáklyák és gyertyák, hanem a diavetítő őse is vitt némi fényt.
Melyik latin kifejezés vonatkozik erre az eszközre?
deus ex machina
laterna magica(ez az,biztosan jó,szerintem)
mare nostrum
ecclesia militans
Melyik Bornemissza-találmány kapott fontos szerepet a támadók megfélemlítésében?
számszeríj
tűzkerék(szerintem ez)
ostromtorony
mozsárágyú
Az alábbiak közül kinek az íróasztala szerepel Madách Imre Az ember tragédiája című művében?
Johannes Kepler
Nikolausz Kopernikusz
Galileo Galilei
Giordano Bruno(ezt tippeltem)
A falfűtéses dologról ezt találtam: A jó vízellátással együtt járó fejlett fürdőkultúra a távoli tartományokban is gyorsan meghonosodott. A közfürdők több medencéből álltak: a látogató előbb hideg vízben, aztán langyos, majd meleg vizű medencében fürödhetett. A helyiségeket fűtötték: a fűtőtérről padlózat alá, a padló kőlapjait tartó oszlopok közé és a falak üreges tégláiba gőzt vezettek. Az ókorban tehát már felfedezték a "központi fűtést". A rómaiak szívesen töltötték idejüket a fürdőkhöz csatlakozó tornázásra, birkózásra, testgyakorlásra épült csarnokokban is.
Viszont egy mai falfűtésre vonatkozva meg ezt: A falfűtés
A falfűtés lényege, hogy a szabad falfelületre, a vakolat alá kis átmérőjű, műanyag csövet szerelnek, majd ebben a csőben fűtésnél meleg vizet, hűtésnél hideg vizet áramoltatnak.
Szóval, nem tudom. Mindjárt megnézem még a többit is, hátha találok valami konkrétumot.
Köszi:)
De ebben sem fogok helyezést elérni,mert most éppen a 255. vagyok.Bár,ha jól emlékszem,tavaly hatszázan voltak,és az éveket visszatekintve ez a létszám mindig növekszik,úgyhogy azért nem is rossz.Közepes :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!