Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mégis,mit takar a 'Semmi'?

Mégis,mit takar a 'Semmi'?

Figyelt kérdés
Sziasztok. Igazából engem nagyon érdekel a tudomány,beleértve leginkább a csillagászatot. Igazából,szerintetek a semmi mit is jelent pontosan? Mármint,az hogy a semmiből volt egy ősrobbanás,és a semmibe tágul az univerzumunk folyamatosan,az számomra nagyon mély kérdést vet fel. Szeretem a tudományt,de azt a semmit nemtudom elképzelni,amibe tágul. Mármint,csak sötétség? vagy annyi sincs? Vagy mégis,mi az amit a leginkább ellehetne képzelni? Számomra nehéz azt felfogni,hogy semmi. Mégis csak kell lennie valaminek,amiben tágul az univerzum,nem? Régóta érdekel engem ez a téma,habár kicsit fura is akár.. Válaszokat előre is köszönöm,reménykedek benne,hogy megtudhatok kicsit több dolgot is ezzel kapcsolatban akár. :D
2024. máj. 23. 16:07
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
48%

A "semmi" fogalma a kozmológiában valóban nagyon összetett és filozófiai mélységű kérdés, amely sokakat megfog. Próbáljuk meg ezt a fogalmat kicsit közelebbről megvizsgálni és a tudományos megközelítést használni annak érdekében, hogy jobban megértsük.

Mit jelent a "semmi" a tudományban?

Klasszikus értelemben vett semmi: Ez a koncepció teljes ürességet jelent, ahol sem anyag, sem energia, sem tér, sem idő nem létezik. Ez egy filozófiai és nehezen felfogható fogalom, mivel a mi tapasztalataink alapján mindig van valami, még ha az vákuum is.

Kvantumvákuum: A kvantumfizika szerint a vákuum nem teljesen üres. A kvantumfluktuációk miatt a vákuumban folyamatosan létrejönnek és megsemmisülnek virtuális részecskék. Tehát még a "semmi" is rendelkezik valamilyen kvantumstruktúrával és energiával.

Az univerzum tágulása és a "semmi"

Az univerzum tágulása egy másik érdekes kérdés, különösen amikor azt mondjuk, hogy "a semmibe" tágul. A modern kozmológia szerint az univerzum nem egy előre létező térbe tágul, hanem maga a tér is tágul. Ez azt jelenti, hogy az univerzumon kívül nincs semmi, amit hagyományos értelemben vett térként vagy időként értelmezhetnénk.

Nincs külső tér: Az univerzum nem egy létező térben tágul. Ehelyett a téridő maga bővül. Az univerzumon kívül nem található semmiféle tér, így nem létezik egy "külső" semmi, amelybe az univerzum tágulna.

Kozmikus horizont: Az univerzumunknak van egy olyan része, amit a fénysebesség miatt soha nem érhetünk el vagy láthatunk, ezt hívják kozmikus horizontnak. Ez nem azt jelenti, hogy ott valami van vagy nincs, hanem hogy az a rész soha nem kerülhet a látóterünkbe.

Hogyan lehet elképzelni?

A "semmit" nehéz elképzelni, mert az emberi agy nem erre van berendezkedve. Néhány analógia segíthet:

Felfújódó léggömb: Képzeld el, hogy egy léggömb felülete az univerzumunk. Ahogy felfújod, a felület növekszik, de nincs "külső" tér a léggömbön kívül. A léggömb belseje és külseje csak az analógiánkban létezik, de a valóságban a léggömb felülete maga az univerzum, és nincs külső tér.

Matematikai absztrakció: A modern fizika és matematika eszközeivel leírható a téridő tágulása, anélkül hogy szükség lenne egy "külső" térre. Ezek az absztrakciók segítenek megérteni a fogalmat, anélkül hogy vizuálisan elképzelnénk.

Zárógondolatok

A "semmi" fogalmának megértése és az univerzum tágulásának koncepciója komoly filozófiai és tudományos kérdéseket vet fel. Bár a fizika és a kozmológia sokat elárult ezekről a folyamatokról, még mindig sok a megválaszolatlan kérdés. A lényeg az, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint az univerzum tágulása a téridő tágulását jelenti, és nincs szükség egy külső térre vagy "semmi"-re, amelybe tágulna.

2024. máj. 24. 13:51
 12/20 Veteránmacska ***** válasza:
45%
Egy kicsit filozófiából megy át a válaszom de én személy szerint azt gondolom, hogy az anyagi világban olyan nem létezik hogy semmi még az univerzum tágulásának túl sem biztos hogy nincs semmi mert ahol van anyag ott nem lehet semmi. Szerintem onnan kezdődik a semmi az emberi élet ki múlásával jön a nagy semmi. Mert az anyagi világot a fizikai érzékszervei ddel tapasztalod a szemed a bőröd a füled a szaglásod tehát ebből van neked valami három dimenzióban. De ha nincs egy életforma ami ezeket meg tapasztalja vizuálisan fizikálisan három dimenzióban Ott kezdődik a semmi
2024. máj. 25. 04:24
 13/20 Veteránmacska ***** válasza:
63%

Na de én azt is értem, hogyha nincs az univerzumban egy intelligens életforma, ami meg tapasztalja érzékeli

az anyagi világot akkor beszeszélhetünk valamiről, létezik, de ha nincs élet forma ami meg tapasztalja ezt a térbeli, fizikai dimenziót , Akkor valóban nincs is semmi . tehát mondhatjuk hogy a semmi és a valami az a létezésünktől függ.

Dehogy példát is mondjak, ugye van egyik Magnókazetta mi vakok vagyok végtagunk sincs csak fülünk, tudjuk hogy abba van analóg mikro Mechanika, amit ha megrezegteti a fizika hangot ad ki, nó ugye ha nincsenek feltételek ami ezt me

Ezt elindtítja, És ez analóg formát megmozgatja megtapasztalja akkor,nem létezika zene, De ha van szemű kis kezünk és elindítjuk a folyamatot és elérjük azt hogy a hang rezgések Elérje a dobhártya kat is hoz agyunkat Akkor már ugye létezni fok hang formájában. Így van valahogy ez a térben a valami és semmi fogalma. Minden az

Létezésüntől függ hogy semmi, vagy valami.

2024. máj. 25. 04:42
 14/20 anonim ***** válasza:
91%
Miért ne létezne valami, csak mert épp nem érzékeli senki?
2024. máj. 25. 07:10
 15/20 anonim ***** válasza:

Te jó ég, hogy mit tudtok vitatkozni a semmin... jöttem én is pirosat gyűjteni :D

Kezdésnek a kérdésre a válasz: a semmi nem tud takarni, mivel nem létezik.

A semmi a valami ellentéte.

Szóval:

Miért van valami, és nem pedig semmi?

Azért, mert a semmi nem létezik. :D

Mindig volt, van lesz valami.

...ez nagyon bonyolult...

kozmológiakvantumfizikavákuumkvantumfluktuációuniverzumrelativitáselméletparadoxonokposztulátum

5: a legjobb válasz eddig.

13: Veteránmacska, remélem alszol már... Rád fér.

2024. máj. 25. 10:46
 16/20 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a választ.
2024. máj. 25. 11:42
 17/20 Veteránmacska ***** válasza:
41%

14

Nem értek egyet azzal hogy lepontoztok mert ugyanis ezt a választ senki nem tudja megmondani pontosan hogy mi a semmi mi a valami, Tehát ha valaki az én válaszommal nem így egyet az én filozófiám már nem ért egyet ugyanúgy az ő verziója is filozófián alapú egy héten vagy egy elméleten ezért nem jogos ezek a lepontozások de az én elgondolásom szerint azt tartom ésszerűnek hogy:

Igen azért léteznek dolgok,azért létezik az anyagi világ, mert az emberi agy érzékeli azt. De tegyük fel ha nem létezne értelmes élet -forma, akkor az anyagi vivilág és a tér, és a benne lévő anyagok amiből áll, a világegyetem tudna magáról? Ugyan ki definàlná hogy létezik? Tehát a semmi és a valami az ugyanúgy relatív mint az idő. Csak az időt értjük. De a valami és semmi kérdését azt még nem nagyon. Nem állítom 100%-ba az igazam, de én azt képzelemel. Mert a fizikai valóság amit érzékelünk, amit megtapasztalunk , az az agyunkban létezik. Ha nincs a világ egyetemben háromdimenziós felfogó képességű lèny, vagy nincs ami felélessze 3 dimenziót valósággá, pl az ember,a 3 dimenzió erzèki szervekkel és felfogó képességgel, tehát nem létezne, kinek is létezne ?Önmagának? De ha tegyük fel létezne is az anyag Önmagában

az,időt se tudja érzékelni az anyag! mi tudjuk érzékelni az időt is ! de ha nem lennék, az idő sem létezne, Mert nincs ami érzékelné felfognà azt ! tehát akkor az anyag sem létezne, mert a tér és az idő együttes dolog Együtt keletkeztek. Az időt nem tudja feldolgozni az anyag az az nem léteznek egymás nélkül. HaTér és az idő nem létezik az agyunk sem létezhetne, ès fordíva! Tehát az anyagi világ az értelmi intelligens élőlényekre van szabva. A valami és a semmi fogalma az relatív ugyanúgy mint az idő!

De ebből arra is következtethetünk hogy tudatos teremtett lènyek vagyunk!

A Magnókazetta példázza tom szerintem nagyon jól bemutatja az elgondolásomat.

Mi tudjuk ugye hogy létezik a zene mert hallgatjuk fel tudjuk fogni. De ha idejönne egy másik dimenzióból aki nem tudná felfogni nem lenne füle ugyan létezne neki a zene? Ugyanígy van az anyag is ha nincs ami érzékeli akkor nem létezik! Tehát relatív

2024. máj. 28. 11:22
 18/20 Veteránmacska ***** válasza:
41%
Utólag: tehát az agyunk tárja ki a három DIMENZIÓt, az agyban létezik a valami és a semmi is Vagy nem létezik tök mindegy. Úgy mint egy merevlemez ha merevlemez életre keltik elkezdődik valami. De ugye meg kell teremteni azt amit a merevlemezt elindítja ès vagxunk mi 3 dimenciót felfogó lènyek És tök mindegy mi létezett előbb a bonyolult intelligens lények vagy az ősrobbanás. (Példáz hatjuk merevlemeznek) Mert az ősrobbanás nulla időponja előttre nem tudunk betekinteni, Mert az az értelmi intelligens lényekre lett tervezve és ezt valahogy az alkotó nem akarja a tudtunkraadni
2024. máj. 28. 12:00
 19/20 anonim ***** válasza:
Én látok sok lehetséges igazságot V.macska mondanivalójába. Nem kevesebbet mint a többiben.
2024. máj. 28. 15:31
 20/20 anonim ***** válasza:

11-nek: a léggömbös hasonlat jó lehet részben.

A léggömb felülete 2 dimenziós, mi viszont 3 dimenziós térben élünk, a mi 3 dimenziós terünkbe tágul a kétdimenziós univerzum.

A léggömb felületére rajzolt Miki Egér sem tud kinézni a léggömb felületéről, de attól mi még nem mondhatjuk, hogy a léggömb felülete lenne az a tér, amin kívül nincs semmi.

2024. máj. 28. 20:49
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!