Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Igaz lehet az, hogy az ember...

Igaz lehet az, hogy az ember az űrben kevésbé öregszik (többi lent. )?

Figyelt kérdés

Olvastam egyszer valahol, hogy ha az ember kitudná küszöbölni a vákuum okozta izom-és csontsorvadást és a káros sugárzások okozta terhelést (pl. egy védő és álgravitációs űrhajóval)az űrben, és ott tartózkodna mondjuk 40 évig, akkor visszajövet a Földre mindenki már öregebb lenne 40 évvel, csak ők maradnának fiatalok?

Ti mit gondoltok erről? Ez hülyeség, vagy van valami alapja?

2010. okt. 27. 12:26
1 2 3
 1/27 anonim válasza:
van alapja csak nem ilyen...:) 1 másodpercel vagy 1 perccel vagy fiatalabb ha lejössz az ürből, mint az itt élő emberek:))
2010. okt. 27. 12:39
 2/27 anonim ***** válasza:
Nem volt ott még az is, hogy azt a 40 évet utazva kell eltolteni? Mert az ikerparadoxon errol szól, hogy az egyik fél az urben utazgat, a másik a Foldon él. Tudtommal minél nagyobb valahol a gravitáció, annál lassabban telik az ido (pl. fénysebességnél, fekete lyuk eseményhorizontján áll az ido), szóval ha csak úgy "van" valaki az urben, az nem oregszik lassabban a Foldon levo embereknél. Szerintem.
2010. okt. 27. 13:03
 3/27 A kérdező kommentje:
igen , én úgy gondoltam, hogy egyfolytában utazik az űrben nagy sebességgel. De nem fénysebességgel.
2010. okt. 27. 13:24
 4/27 anonim ***** válasza:
38%

Akármekkora sebességgel mész is, az űrhajóhoz viszonyított sebességed 0 (ha nem járkálsz). Tehát ugyanúgy fogsz öregedni.

Ha szemben jön veled egy másik űrhajó szintén hatalmas sebességgel, akkor ahoz viszonyítod majd az öregedésed???

A sejtjeid ugyanúgy fognak öregedni, mint a földön - a sebességtől függetlenül.

Ha egy terhes anya felszáll erre a hajóra, akkor sose szüli meg a gyerekét? Francokat.

2010. okt. 27. 13:38
 5/27 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó: az ido mindenhol egyformán telik, de ha kulonbozo rendszereket viszonyítasz egymáshoz, ott már vannak kulonbségek. A gyorsan mozgó urhajóban "normálisan" telik az ido (pl. nem fogja az urhajós azt látni, hogy az óráján a másodpercmutató lelassul), de a Foldhoz viszonyítva már azt tapasztaljuk, hogy ott lassabban telik. A más rendszerekben máshogyan múló idot csak a kulso szemlélo tudja megfigyelni.

"Akármekkora sebességgel mész is, az űrhajóhoz viszonyított sebességed 0 (ha nem járkálsz). Tehát ugyanúgy fogsz öregedni."

Nem az urhajóhoz viszonyítjuk az urhajóst, hanem azokhoz, akik a Foldon maradtak, és ha az urhajó mondjuk 90% fénysebességgel megy a Foldhoz képest, akkor egységny ido alatt a Foldon tobbet oregednek.

"Ha szemben jön veled egy másik űrhajó szintén hatalmas sebességgel, akkor ahoz viszonyítod majd az öregedésed???"

Ahogy írtam, a Foldhoz viszonyítunk, de viszonyíthatunk egy másik urhajóhoz is, ez viszont már bonyolultabb.

"A sejtjeid ugyanúgy fognak öregedni, mint a földön - a sebességtől függetlenül."

A sejtek ugyanúgy oregednek - de csak az urhajós szempontjából. A foldiekhez képest kevesebbet oregszik. De ez nem úgy mukodik, hogy az urhajós a lassabban járó óráját figyeli, és kozben magában számolja, mennyivel megy lassabban, mint a "rendes" ido. A gyorsan mozgó urhajóban az urhajósok szemszogébol ugyanúgy telik az ido, mint a Foldon (pl. a kismutató az óráján ugyanannyi ido alatt ér korbe, mintha a Foldon nézné), de ha ez az urhajó a az urhajósok megfigyelése szerint egy percig mozgott, vagyis az o órájukon egy perc telt el, a Foldon ezalatt néhány óra.

"Ha egy terhes anya felszáll erre a hajóra, akkor sose szüli meg a gyerekét? Francokat."

Ezt legalább jól írtad, megszuli a gyereket. A kulso szemlélo számára (jelen esetben a Foldon levok számára) fog úgy tunni, hogy órák alatt szult meg, a no pedig állítani fogja, hogy 10 perccel az indulás után megszult. Mindenkinek igaza van, de csak a saját rendszerukon belul.

Remélem, hogy értheto volt a magyarázatom és bocs az esetleges ismétlésekért.

2010. okt. 27. 14:01
 6/27 anonim ***** válasza:
volt valami cikk erről amit nemrég olvastam ha jolemlékszem Estein nek volt egy ilyen elmélete amit be is bizonyítottak két szuperpontos atomorával(a cikkban miliárdéves nagyságrendet irtak h 0,1mp 'pontatlanodik' az ora miliárd éres nagyságrendbe) és hogy az egyik orát egy toronyház ajjába amásikat a toronyház tetejébe vitték és kiderült h fenn lassaban telt az idő tehát elvileg lassaban is öregededtek
2010. okt. 27. 14:02
 7/27 anonim ***** válasza:
ucso vagyok [link] itt a cikk
2010. okt. 27. 14:03
 8/27 anonim ***** válasza:
Fordítva írtad, a felhokarcoló tetején gyorsabban oregszunk, nem lassabban.
2010. okt. 27. 14:11
 9/27 anonim ***** válasza:

"ha az ember kitudná küszöbölni a vákuum okozta izom-és csontsorvadást"

Csúnya lenne ha az űrhajósokat vákumban tartanák :)

A súlytalanság okozza ezeket, nem a vákum. Vákum az űrben van, nem az űrhajóban.

2010. okt. 27. 14:38
 10/27 anonim ***** válasza:

Hát vannak itt keveredések.

„van alapja csak nem ilyen...:) 1 másodpercel vagy 1 perccel vagy fiatalabb ha lejössz az ürből, mint az itt élő emberek:))”

Ez nettó hülyeség.

„Nem volt ott még az is, hogy azt a 40 évet utazva kell eltolteni? Mert az ikerparadoxon errol szól, hogy az egyik fél az urben utazgat, a másik a Foldon él. Tudtommal minél nagyobb valahol a gravitáció, annál lassabban telik az ido (pl. fénysebességnél, fekete lyuk eseményhorizontján áll az ido), szóval ha csak úgy "van" valaki az urben, az nem oregszik lassabban a Foldon levo embereknél. Szerintem.”

Ez korrekt.

„igen , én úgy gondoltam, hogy egyfolytában utazik az űrben nagy sebességgel. De nem fénysebességgel.”

Minél gyorsabban utazik, annál kevésbé öregszik a másikhoz képest.

„Akármekkora sebességgel mész is, az űrhajóhoz viszonyított sebességed 0 (ha nem járkálsz). Tehát ugyanúgy fogsz öregedni.”

Igen, az űrhajóhoz képest ugyanúgy fogok öregedni, de a Földhöz képest nem.

„Ha szemben jön veled egy másik űrhajó szintén hatalmas sebességgel, akkor ahoz viszonyítod majd az öregedésed???”

Lesz egy saját időérzékelésem az űrhajóban, az órámon eltelik 24 óra, háromszor megéhezem, stb. Egy nálam nagyon sokkal gyorsabban mozgó űrhajóban ezalatt csak 16 óra telik el. Ha reggeli után a haverom átszáll a gyorsabb úrhajójába, tesz egy bazinagy kört sokkal gyorsabban, mint én, akkor ha vacsoránál újra találkozunk, ő még csak az ebédjénél fog tartani. Pedig az ő órája azon az űrhajón belül ugyanúgy járt.

„Ha egy terhes anya felszáll erre a hajóra, akkor sose szüli meg a gyerekét? Francokat.”

Dehogynem. Számára eltelik a 9 hónap, csak azalatt a Földön eltelik mondjuk 10 év.

„Nem az urhajóhoz viszonyítjuk az urhajóst, hanem azokhoz, akik a Foldon maradtak, és ha az urhajó mondjuk 90% fénysebességgel megy a Foldhoz képest, akkor egységny ido alatt a Foldon tobbet oregednek.”

Pontosabban mondva, amíg a földön egységnyi idő eltelik, addig az űrhajóban is eltelik egy másik egységnyi idő, csak a két egység nem egyforma. Azért nehéz elfogadni, mert mi úgy gondoljuk, hogy az idő az egy abszolút valami, ami csak úgy „van” a világon. Szóval iszonyú nehéz ezt a dolgot a hagyományos fogalmainkkal, pl az „azalatt” szóval leírni, mert mindezek azt sugallják, hogy a dolgok egy időben történnek.

Igazából azt kell elfogadni, hogy mindennek és mindenkinek van egy saját ideje, és ezeket azért érezzük egyformának, mert egymáshoz képest nem igazán mozgunk. Azonban amint valaki elég gyorsan mozog másokhoz képest, rögtön megváltozik a saját ideje a másikhoz képest, de saját maga számára nem.

2010. okt. 27. 14:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!