A matematikában minden feladatnak lehet egyszerűbb és könnyebb megoldása, vagy van, ahol csak egy megoldás van, ami vagy nehéz, vagy nem?
(0. Ez inkább filozófiai, mint matematikai kérdés. De remélhetőleg ezt mondanom sem kell.)
1. Az nagyon ritka, hogy csak 1 megoldás legyen, szerintem nem is igen van olyan, mert bonyolítani mindig lehet.
2. Az megint csak szubjektív, hogy az egyszerű megoldások közül melyik a legegyszerűbb, lehet két teljesen független megoldása egy feladatnak, ami mindkettő nagyon egyszerű a maga módján, de mégis más oldalról közelíti meg a problémát.
Amennyire én tudom, Erdős Pálnak volt véleménye erről a dologról. Szerinte létezik a „Könyv”, amiben minden matematikai tétel legszebb/legegyszerűbb bizonyítása szerepelt, és az motiválta, hogy minél több bizonyítást megtaláljon ebből a Könyvből.
Ajánlott olvasmány:
Martin Aigner – Günter M. Ziegler: Bizonyítások a Könyvből
Köszönöm a válaszokat.
Amúgy itt az első feladat gondolkodtatott el:
"Számítsd ki a deltoid átlóit, ha az egyik átló a másik harmada, a deltoid területe pedig 337,5 cm²"
Forrás: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!