Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogy lehet -házilag - penicill...

Hogy lehet -házilag - penicillint (antibiotikumot) előállítani? (elméletileg)

Figyelt kérdés

Először szögezzük le, hogy nem akarok kémiai labort létrehozni, csupán mostanában sokszor eljátszom a gondolattal, hogy mi lenne ha:

- kitörne a 3. világháború, és nemhogy gyógyszert de kenyeret sem lehetne kapni,

- vagy egy lakatlan szigeten kötnék ki

- vagy egy meteor becsapódása után csak 10-en maradnánk az egész bolygón...

Oké azt tudom, hogy ki fedezte fel és azt is hogy a penészhez valami köze van, no de ez édes kevés lenne a való világban, ha a fenti események valamelyike bekövetkezne, nemde?

Sajnos kerestem neten is de nem írtak róla részletesen, csak annyit hogy penészből nyerték ki anno... azért nem irónikus, hogy ezeket jó lenne tudni és mégis az iskolában anno nem ezt oktatták, hanem a sok "maszlagot"? (ki mikor mit fedezett fel, a lényeget pedig "elfelejtették" mondani, hogy hogyan?)

De mégis hogyan lehet előállítani?

2010. okt. 24. 13:01
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

20:13!

Köszi, köszi, köszi.

Nagyon szépen köszönöm a részletes (emberi nyelven történő XD ) leírást. Meggyőztél!

Ha egy lakatlan szigeten kötök majd ki, nem fogom a penészes gyümölcsök levét facsargatni és nem is iszom majd meg :)) (nem leszek Bear Grylls)

Valóban egy bonyolult folyamatról van szó, és ahogy olvastam amit írtál a penész fajtákról, már nekem is beugrott hogy több penész is van. Én kis naiv meg azt hittem, hogy mindegy milyen penész... na jó, ezt is megtudtam. XD

(még időben XDDD)

Amúgy szabad megkérdeznem, hogy honnan tudsz ilyeneket? :) Esetleg ilyen területen dolgozol? Vagy csak utánanéztél egyszer? :)

Köszi még egyszer!

2010. okt. 24. 20:33
 12/18 A kérdező kommentje:

Amúgy ment mindenkinek egy zöld kezecske :)

Kár hogy többet nem tudok osztani :(

Még egyszer köszi mindenkinek!

2010. okt. 24. 20:35
 13/18 anonim ***** válasza:

Egyébként sok, nemespenészes sajton is olyan penésztörzs él, ami penicilint állít elő. Tehát sajton is elő tudnál állítani :)

Más téma, hogy lakatlan szigeten nem megoldható. Ha meg 10-en maradnátok a bolygón, nem valószinű, hogy beteséggel kéne számolni, mert ha nincs gazdatest -> nincs betegség sem (kérdés, az állatok mennyire élték túl. Ha csak az emberi populáció halt ki, de a csótányok tobzódnak, akkor lehet húzós a helyzet :) )

Eredetileg azt hiszem, talán kukoricán tenyésző penészból állítottak elő penicilint, de az a mai antibiotikumok hatákonyságától messze van, és, mint írták, a ma élő baktériumtörzsek legnagyobb része teljesen rezisztens a penicilinre.

2010. okt. 25. 10:17
 14/18 anonim ***** válasza:

Tegnap 20:13-as vagyok:

Biológusnak tanulok. Ugyan nem bacikkal és gombákkal foglalkozok, de alapozó tárgy volt a mikrobiológia. :)

2010. okt. 25. 16:24
 15/18 anonim válasza:

Szerintem a válaszért amire igazán vágysz vissza kell utaznunk az időben egészen az egyiptomi birodalomba!

Az akkor élő emberek fő tápláléka a kenyér volt nem az a kenyér amit mi eszünk hanem élesztő nélkül készített és mindenféle magokat és egyebet raktak bele. Reggel délben este ezt ették meg sört ittak. Amikor pedig megpenészedett ezt használták gyógyításra is ( mert mi mást) hogy honnan tudták hogy a penészgomba gyógyíthat ki tudja de működött. Szóval ha a lepusztult világban marad pár szelet kenyered végső esetben meg lehet próbálni, persze nem merném ajánlani hogy mostanság kísérletképpen bepuszilj pár szelet 2 hetes veknit :)

2013. júl. 28. 18:09
 16/18 anonim válasza:
2023. dec. 20. 08:17
 17/18 anonim válasza:
Én úgy látom hasznos tudás lenne ha valóban lehetne penicilint gyártani házilag, tehát precizen, betartva azt amit be kell. Mert a gyóygszer és orvosmaffiák miatt vagy nem jut egy adott beteg ellátáshoz, vagy csak nagyon drágán.. Saját tapasztalat.. Ha valaki tényleg tudna ezzel kapcsolatos irodalmat feltenni, vagy leírni azt megköszönném ! Egyébként tudom veszélyes "játék" mert vannak mérgező gombák is, amiket el kell tudni különiteni a "szaporitás" után/alatt.. És kell lenni módszernek arra hogy kivonható legyen az az anyag, én győgyszernek nevezném laikusként, ami már bátran fogysztható és nem okoz halált, mérgezést..
szept. 26. 16:49
 18/18 anonim válasza:
Egyébként nem az a kérdés hogy rezisztensek-e a mai baktériumtörzsek a penicilinnel szemben hanem az hogy a házilag is elérhető fözési/párolási, stb eljárásokkal meg lehet-e közelíteni azt a minőséget amit ma vagy akár 30 éve (a sumetrolim maripen stb) korában el tudtak érni, hiszen ezek a leirt szerek tudtommal magyarországon készültek, a mai 50-60 évesek ezeket kapták gyerekként és nem haltak bele, spt meggyógyultak akkor ezektől..
szept. 26. 16:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!