Hogy lehet -házilag - penicillint (antibiotikumot) előállítani? (elméletileg)
Először szögezzük le, hogy nem akarok kémiai labort létrehozni, csupán mostanában sokszor eljátszom a gondolattal, hogy mi lenne ha:
- kitörne a 3. világháború, és nemhogy gyógyszert de kenyeret sem lehetne kapni,
- vagy egy lakatlan szigeten kötnék ki
- vagy egy meteor becsapódása után csak 10-en maradnánk az egész bolygón...
Oké azt tudom, hogy ki fedezte fel és azt is hogy a penészhez valami köze van, no de ez édes kevés lenne a való világban, ha a fenti események valamelyike bekövetkezne, nemde?
Sajnos kerestem neten is de nem írtak róla részletesen, csak annyit hogy penészből nyerték ki anno... azért nem irónikus, hogy ezeket jó lenne tudni és mégis az iskolában anno nem ezt oktatták, hanem a sok "maszlagot"? (ki mikor mit fedezett fel, a lényeget pedig "elfelejtették" mondani, hogy hogyan?)
De mégis hogyan lehet előállítani?
Ne haragudj, hogy nem tudom, hogyan lehet előállítani. Csak azért írok, mert ha már ez sikerült, akkor légyszi egy másik antibiotikumot is állíts elő, mert én allergiás vagyok a penicillinre! Amit, mint tudjuk, ha túladagolják, vagy erre érzékeny ember kapja akkor bele is halhat.
De azért jó, hogy ilyenre is gondolsz (bár ne kéne!)
Egyébként szerintem minden állam kormányának vannak biztos helyen tartalékaik ilyen esetekre.
Hmm mi is nemrég tanultuk, de nem mondta hogy kell előállítani, csak annyit hogy "kivonták". Viszont erre mondom:
"zért nem irónikus, hogy ezeket jó lenne tudni és mégis az iskolában anno nem ezt oktatták, hanem a sok "maszlagot"?"
hacsak nem történik lakatlan sziget, meg a többihez hasonlóan valószínűtlen esemény, ugyanúgy nem veszed hasznát neki, ha pedig komolyabban foglalkozol a témával(kémikus leszel, biológus, stb) úgyis megtudod.
A penicillinfermentáció folyamata
A P. chrysogenum spórákkal oltott fermentorokban a gombafonalból összeálló pelletek képződnek, melyeknek nem szabad tömör golyós tenyészetekké válnia, mivel ez az optimális penicillin termelést akadályozza. A fermentálás 0,5-1,0 vvm levegőadagolással,120-150-r.p.m fordulatszámú turbinás keverővel, 25-27 °C hőmérsékleten, 96-144 órán át folyik. A tenyésztést kukorica lekváron, szójaliszten, élesztőkivonton valamint glükózon, melaszon (10%) esetleg tejcukron végzik, és a fermentáció során folyamatosan adagolnak prekurzorként fenil-ecetsavat és/vagy fenoxi- ecetsavat 0,5-0,8 % mennyiségben a megfelelő penicillin származékok előállításához. A penicillinek a szaporodási fázist követő trofofázis és idiofázis során, mint szekunder metabolitok termelődnek. A penicillint a gomba kiválaszja a tápoldatba, így a gombafonalak leválasztása után a fermentációs folyadékból butil-acetáttal vonják ki a tiszta penicillint.
Egy kis kivonat.
Az is problémákat okoz, hogy oké, hogy elő tudsz állítani penicillint, de mire mész vele? Manapság már a legtöbb baktérium rezistens a penicillinre. A penicillinnek mesterséges származékait használják. Azt pedig vegyészek állítják elő speciális módon. Ráadásul a cefalosporinokról mintha azt mondanák, hatékonyabbak is, mint a penicillinek.
Nem hinném, hogy manapság az antibiotikumok gyártása olyan egyszerű lenne, hogy csak ki kell nyerni őket a gombákból... Vagy ha igen, akkor pedig a génmódosított gomba előállítása okozna problémát, ami a speciálisan módosított antibiotikumot termelné...
Köszönöm, a válaszokat!
Igen eszembe jutott az is, hogy nem lenne értelme tudni, hisz már a baktériumok rezisztensek a "hagyományos" antibiotikumra. De eszembe jutott egy film is ezzel kapcsolatosan: "amikor megállt a föld"...és ilyenkor olyan nagyon "butának érzem magam", hisz már életünk során találkoztunk antibiotikummal - be is szedtük, és azt sem tudjuk hogyan állítják elő... Erről meg egy másik film jutott eszembe (címét nem tudom) de a lényege az volt, hogy egy hapsit lefagyasztottak, majd kb 50 év múlva kiolvadt (2050-körül). Az akkori társadalom képtelen volt bármilyen növényeket is termeszteni. Ott cseszték el, hogy a földet nem vízzel, hanem egy fajta üdítőitallal (get raid vagy valami hasonló volt) locsolták, majd a muksó azt kérdezte tőlük, hogy miért nem vízzel öntözik, mire nem tudtak mást válaszolni, mint azt, hogy "tele van bifidus essebnsissel" ( na jó nem pont ezt, de valami hasonlót válaszoltak). Aztán a kiscsávó megkérdi, hogy miért? amire persze nem tudtak válaszolni, csak azt hogy ez kell a szervezetnek (= reklámok ereje, a népesség lustulása, a pénz hatalma)... egy gagyi film volt, de ennyi értelmet legalább tudtak bele csempészni :)
Köszi Kedves 4. válaszoló!
A leírás kb. az első két sorára volt még türelmem, de a rengeteg szakszó teljesen "idegbeteggé tett".. XDDDDD Na jó, de ez ipari előállítási folyamat, nemde? Amit ki tudtam belőle hámozni, hogy a penész megeszi a cukorral teli cuccot (bár ez szerintem lehet egy sajt vagy egy alma ami rothadásnak indult?) és ami abból kicsorog folyadék az lenne az anitibiotikum? És az nem mérgező??? Vagy valamit teljesen félreértettem? XDDDD
Köszi még egyszer mindenkinek!
"Na jó, de ez ipari előállítási folyamat, nemde? Amit ki tudtam belőle hámozni, hogy a penész megeszi a cukorral teli cuccot (bár ez szerintem lehet egy sajt vagy egy alma ami rothadásnak indult?) és ami abból kicsorog folyadék az lenne az anitibiotikum? És az nem mérgező??? "
Álatlában táptalajon, petri csészében vagy hasonló edényekben növesztik a penészt. A táptalaj azért fontos, mert az a fajta gomba azon nő fel és nem máson. A rohadó sajt vagy alma nem hiszem, hogy jó ötlet lenne, mert azon más gombák és baktériumok élnek, amik vagy önmagukban ártalmasak a szerveztenek, vagy az általuk termelt anyagokat nehéz/nem lehet kivonni a penicillin mellől. Így szennyezett penicillint kapnál. Ami adott esetben mérgező lehet. Ráadásul a táptalajt egyszerű elbontani, hozzáadnak egy enzimet, (rálocsolnak egy lötyit) várnak 1-2 órát és kész. Az almát, sajtot elbontani bonyolult. De ha ez még meg is lenne oldva, sokkal macerásabb sterilizálni ezeket, mint csinálni egy új táptalajt.
Ugyanis egy lényeges dolgot ne felejts el: nem mindegy, milyen penészről van szó. Penicillium chrysogenum az, amiből anno Fleming antibiotikumot nyert ki. Penésznek hívjuk azomban számos gomba mellett pl az Aspergillus nigert is, ami azonban csúnya megbetegedéseket is okozhat. Sőt, a rohadó ételeken általában ez a faj telepszik meg.
Szóval a dolog egyszerűen így néz ki: Veszel egy steril edényt, főzöl bele egy kocsonya állagú steril trutyit, a régebbi gombatelepeidet megkarcolgatod egy tűvel, és ugyanazzal a tűvel megkarcolgatod a frissen öntött trutyidat. Ezzel átoltottad a jó gombát a táptalajra. Beteszed termosztátba az edényt, hogy a gomba jól érezze magát, majd mikor már eléggé felnőtt, az edény tartalmát egy nagyobb edénybe kapargatod át, leturmixolod, leszűröd, adsz hozzá táptalajemésztő löttyöt (ami csak azt az enzimet tartalmazza), végül valami olyan anyagot adsz hozzá, ami csak a penicillint oldja. Minden mást leöntve kapsz egy penicillin oldatot.
A penicillin nem mérgező, csak a baciknak, az ő sejtfalszintézisüket gátolja. Így mikor a baci osztódna, nem tud sejtfalat építeni maga köré és elpusztul.
Otthon házilag is hasonlóan kéne eljárnod, nagyon sterilen kellene dolgoznod, és figyelni arra, hogy csak a megfelelő penészt használd.
19:12!
Ott a pont! Tényleg az volt a film címe, csak így hirtelen nem jutott az eszembe!!!
"üdítőital elektrolitot tartalmaz "
XDDDD Tényleg!!! Most hogy írtad, beugrott!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!