Hány perc alatt olvadna el 10 cm -es hó 40 fokon az utakról?
Milyen hideg a hó? Milyen állagú a hó? Milyen hideg az aszfalt? Fúj-e a szél?
Meg még egy rakás kérdés...
Nem lehet megmondani.
Néhány perc alatt.
De most komolyan, mégis hogy képzeled azt, hogy a körülmények ismerete nélkül (hósűrűség, szélsebesség, talajhőmérséklet, stb.) ezt pontosabban megmondja valaki?
Ezt nem tudom.
De a kérdést ki lehetne egészíteni:
-20 C-os, 10 cm vastag, frissen hullott, sértetlen, laza szerkezetű hó.
Az út aszfaltozott, hőmérséklete 79 C. A levegő hőmérséklete 40 C.
Vagyis tekintsük úgy, hogy egy a Mt. Everest tetejéről a 40 C-os békésszentsámsoni nyárba teleportált adag hóról van szó.
Ezt ilyen módon akár ChatGPT is megeszi.
6
Nem tudom hány fokig hűl le a hó, ti nektek kell tudni, ti vagytok a "tudósok" viszont az azsztfalt mikor 79 fok ?
Miért nem válaszolsz akkor a kérdésre, ha megvan a paraméter?
A nyári 40 fokos hőségben valóban 80 fok körüli is lehet a fekete aszfalt, a tűző napon. Nem véletlen mondják, hogy tojást lehetne sütni rajta.
A kérdést azért nem válaszolom meg, mert nem tudom a választ, és nem akarok ChatGPT-s cuccokat megadni. Csak a többi válaszolónak tisztáztam pá részletet, hátha ők tudják.
5
Igen, de ha -20 as hó van rajta akkor nem süti a nap!
A kérdés életidegen. 40 fokon nem hullik a hó, de értem, hogy feltételes módban írtad ki a kérdést.
Tehát felmerül, hogy ezt a 40 fokot és a "hó"t hogyan kell értelmezni. Esetleg korábban hullott havat raktároztál el a mélyhűtőben hónapokon keresztül? Vagy esetleg nem -20 fok van a mélyhűtőben, hanem 0 fok körüli hőmérséklet? És azt a hót viszed ki a nyári kánikulában az aszfaltra? Mert nyáron nem fog működni a hóágyúzás...És az egyenlítő környékén ritkán hullik a hó, de valamikor a közelmúltban (elmúlt 1-3 évben) előfordult (lehet, hogy máskor / gyakrabban is, de én csak arról a bizonyos esetről tudok). Azt nem tudom, hogy hány fok volt akkor és ott, de a képeken tevéket lehet látni miközben havazik.
És ez a hó milyen hó? Összenyomtad és úgy tároltad el, vagy lehullott formában tároltad el? Az összenyomott hó gyorsabban olvad el, ez tapasztalat.
"az utakról" - Mivel a valóságban 40 fokon nem történik ilyen, ezért nem tudom értelmezni a kérdést az "utakra" nézve. Az teljesen más, hogy a havat oldalról is éri hő és van-e légáramlat. Ha "mindent" befed a hó, akkor csak fentről jut hozzá a környezet hőmérséklete. (Jó...alulról is, de oldalról nem.)
Ismerni kellene még a hó felületét is, meg nem tudom még, hogy miket.
Én ezekkel tudtam szolgálni. Ha meg is adnál minden szükséges adatot, én nem tudnám elvégezni a számolást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!