Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Be lehet fogni a napkitörések...

Be lehet fogni a napkitörések energiáját?

Figyelt kérdés
2010. okt. 19. 09:40
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
2010. okt. 19. 21:15
 12/18 A kérdező kommentje:

Köszi szépen!

Nem tudom amúgy, ezek csak elmélkedések részemről, de ki tudja. Egyelőre azt olvastam, hogy elektromos gondokat okoznak nekünk a napkitörések, és ha valahogy a javunkra is használható lehetne, egyúttal talán semlegesíthetők lennének ezek a zavarok is, mint ahogy fordítottunk már mást is a javunkra (pl. a tűz), csak ez "nagyobb falat", mint az eddigiek.

2010. okt. 19. 21:21
 13/18 anonim ***** válasza:

Az az érzésem, hogy a napkitörés energiájának befogásánál lényegesen könnyebb lenne például a villámokat megemberelni. De ugye jelenleg ez sem igazán kivitelezhető... Te meg egy 150M kilométerre lévő valamit szeretnél kihasználni. Nem hiszem hogy járható lenne ésszerű ráfordítással. Ennél lényegesen egyszerűbb, olcsóbb, kivitelezhetőbb módszerek is vannak, illetve rengeteg olyan, ami kecsegtetőbb, mint egy-egy napkitörés energiájának kihasználása ...

maci

2010. okt. 20. 10:57
 14/18 A kérdező kommentje:

Jó, most nem az volt a kérdés, hogy mi lenne a járhatóbb, hanem hogy erre a konkrétra van-e mód, nem véletlenül tettem fel így a kérdést, ahogy kérdeztem. Elméletben van lehetőség (lehet, hogy dolgoznak is rajta valahol, csak nem tudjuk), gyakorlatban még nincs, végülis megkaptam a választ, szóval a kérdés már csak későbbi megoldásokra vár, de azt már nem itt kell megtárgyalni, hanem a tudósoknak. Az, hogy most nem kivitelezhető, még nem jelenti azt, hogy soha nem fogja megérni.

A 3. évezdred újságban olvastam a témához kapcsolódó cikket, onnan született a kérdés, az meg szerintem egy elég nívós folyóirat.

2010. okt. 20. 11:20
 15/18 anonim ***** válasza:
Akkor mar egyszerubb a napelemeket nagyobb hatasfokura huzni es beboritani vele a sivatagokat... Egyebkent meg fuzios eromuvekben kell gondolkodni inkabb, abba meg a zoldek se tudnak belekotni (bar ok azert biztosan kitalaljak meg, mi bajuk vele), es rohadtsok energiat lehet belole kinyerni.
2010. okt. 26. 09:55
 16/18 anonim ***** válasza:
Igen,de még nem tudjuk hogyan,de ha tudnánk se tennénk,mert amíg van olcsóbb megoldás addig az ember mással nem törődik.Előbb még el kell égetni az összes olajat,gázt szenet...
2010. okt. 26. 16:31
 17/18 anonim ***** válasza:

Na már most látom sok hozzá nem értő próbál valamit kiokoskodni, de eléggé mellé nyúltak.

Első dolog, hogy a napkitörés nem nem fix méretű, mivel adott térszög alatt jön ki egy gömbfelületről, így minél messzebb van a Naptól annál inkább nagyobb felületen terül szét az energia. Vannak Föld méretű kitörések is így nem hiszem, hogy az egészet be lehet fogni.

Második dolog, hogy a Föld mágneses tere nem GÖMB-szimmetrikus!!! Van ahol nincs akkora védelem. Pl. a sarkoknál simán átjut az energia nagy része (ez okozza a sarki fényt.)

Belegondolva simán megoldható, hogy befogjuk a napkitörés energiáját, de vannak problémák, amik miatt nem igazán életképes a dolog.

1. Hogy juttatom le a felszínre?

2. Túl drága felvinni egy eszközt az űrbe.

3. Nem lehet pontosan tudni merről jön a kitörés, és eléggé rendszertelenek is, így nem lehet állandó energiaforrásként használni.

4. Azok az űreszközök, amiknek szükségük lenne sok energiára, azok túl közel vannak a Földhöz, így a mágneses mező elnyeli a kitörésnek az energiáját.

ui.: 150M km-ről manapság 1-2méteres pontosságot lehet elérni, így az lenne a legkevesebb bajunk, hogy az eszközt a kitörés elé navigáljuk.

2010. okt. 26. 19:00
 18/18 A kérdező kommentje:

09:55 és 16:31 - Továbbra is tartom magam a kérdéshez, konkrétan erre vagyok kíváncsi, azért kérdeztem CÉLIRÁNYOSAN erre. Ha ti autót akartok vásárolni, akkor ti sem tartjátok hasznos ajánlatnak az aktuális kérdésetekre a motoros vagy kerékpáros ajánlatokat, nem?

Ezt kérdeztem, ha nem tudjátok, akkor inkább írjátok azt.

Az utánatok következőnek köszönöm a kimerítő (tényleg hasznos) választ. Szóval végülis a lényeg, hogy jelenleg nincs olyan technológia, amivel mondjuk hasznosítani tudnánk ezt az energiát, azért remélem, egyszer lesz, még akkor is, ha csak a távoli jövőben, de hátha megcsinálják, még mielőtt a sok szennyezéssel (igen, az olaj is az) elpusztítjuk az életet a Földön.

2010. okt. 27. 01:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!