Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Szimpatizálsz a klímaaktivistá...

Szimpatizálsz a klímaaktivistákkal?

Figyelt kérdés
Eddig semmilyen konkrét értelmes javaslatot nem hallottam tőlük, csak hogy "tegyenek valamit". Mégis mit? Pl. telepítsük be a fél országot megújuló erőművekkel horror pénzekért és bizonytalan áramellátásért? Persze sok ilyen kell, még a szélerőműveket is támogatom, de nem mindegy, mit szeretnénk, és mik a lehetőségek.
2023. okt. 7. 06:56
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
84%

Egyébként a legtöbb lépés, amit akár a kisember, akár az állam tehet az ügy érdekében, nem mellékesen a saját pénztárcáját is kíméli hosszútávon és egyéb előnyökkel is jár.

Leszigeteled a házat: hosszútávon pénzmegtakarítás neked, kevesebb CO2 a légkörnek, és kisebb külső energiafüggőség az országnak

Újrahasznosítasz, szelektíven gyűjtesz, amit csak lehet: Ha a vegyes kukaürítéséért fizetned kell, mint pl nálunk Győr környékén, akkor lehetséges pénzmegtakarítás neked, kevesebb szemét a hulladéklerakóba, több másodlagos nyersanyag a gazdaságnak, ami kisebb külső nyersanyagfüggőséget jelent(het) az országnak.

Megújuló energiák: Magyarország egy olyan ország, ami a teljes energiaszükségletének szinte egészét, de még az áramszükségletének harmadát is importálja. Elemi érdekünk kellene, hogy legyen ennek az óriási külső függőségnek minél nagyobb mértékű csökkentése hazai termelésű megújulókkal.

2023. okt. 7. 10:57
 22/35 anonim ***** válasza:
66%
Nem szimpatizálok szélsőséges csoportokkal.
2023. okt. 7. 12:16
 23/35 anonim ***** válasza:
91%

A céljaik nagyrészt számomra elfogadhatóak. Az eszközeik néha érdekesek. Az eredményeik néha gázak.

A (tudom ezek a zöldek, nem csak klíma aktivisták) a német még jó állapotú atomerőművek kiváltása szén erőművekkel nem igazán tűnik zöldnek. Az, hogy a megújulókat "túltolták", ebből adódóan nyaranta hír, hogy "negatív ára van az áramnak". Ezt csak azért hoztam fel, mert jól érthető. Sokszor a látszatot hajszolják, nem az okokat, vagy a valós eredményeket.

Szerintem a közlekedés szennyezését minőségileg jobban lehetne csökkenteni, mint az euro XXX szennyezési előírásokkal.

Saját tapasztalat: Budapestről Debrecenbe kellett volna vinnem egy nagyobb csomagot. Első ötlet a vonat volt (nem akartam oda vissza fél napot vezetni). A helyi közlekedések árát összeadva sokkal olcsóbb volt a személyautó, mint a tömegközlekedés.

Budapesten szerettünk volna egy nagyot kirándulni két kutyával. A BKV jegyek árát összeadtuk, majd elmentünk autóval a Pilisbe és a megspórolt pénzből egy kávéra is futotta.

Sokan dolgoznak korábban játék céllal összerakott PC-vel. Egy barátom meglepődött, amikor a fia "levetett" játék PC-jével kezdett dolgozni, hogy alaposan megemelkedett a villanyszámlája. Végül egy miniPC beszerzése volt a megoldás. Ez után a villanyszámla visszacsökkent a megszokott szintre.

Sokszor szervezéssel, motiválással sokkal többet lehet elérni, mint műszaki fejlesztéssel.

Az emberek sokszor nem veszik észre, hogy mikor pazarolják az energiát. Az elpazarolt energia végül környezetszennyezéssel azonos (mindegy milyen energiáról beszélünk, mindig valaminek az elégetésére vezethető vissza).

2023. okt. 7. 12:27
 24/35 anonim ***** válasza:
93%

A klímával valamit csinálni kell, de az aktivisták nagyon rosszul csinálják.

A német atomerőművek leállítása egy bődületes baromság volt, nagyon betett a klímának is, meg az embereknek is. Minden szempontból rossz döntés.

2023. okt. 7. 12:35
 25/35 anonim ***** válasza:
84%

#24 igen, de az nem is klíma védelmi okokból lett leállítva, hanem a Fukusima utáni tömeghiszti miatt. Oké, abban is ott voltak a "zöldek", szóval van átfedés, de az azt leállíttatók alapvetően nem klíma aktivisták voltak.

Az pedig politikai gyávaság volt a német kormányok részéről, hogy nem gondolták át még egyszer a bezárásokat, mikor lenyugodtak a kedélyek. Kb mint nálunk a Duna. Bős-Nagymaros óta politikai tabu, hogy hozzányúljunk. Pedig kezdeni kellene vele valamit, kellene rá 1-2 vízlépcső, vagy egy két évtized, és a nem csak a hajózást akadályozzák majd az aszályos időszakok, hanem pl Paks vagy a főváros vízellátását is veszélyeztetni fogják.

2023. okt. 7. 12:58
 26/35 anonim ***** válasza:
88%
Ha klímaaktivisták alatt azokat érted, akik az aszfalthoz ragasztják magukat, és óriási közlekedési dugókat okoznak, akkor nem, nem szimpatizálok velük. A klímakérdést nagyon reális veszélynek tartom, de a megoldásához nem ez a típusú aktivizmus vezet. Sokkal inkább a világ nemzeteinek globális, jól szervezett együttműködésére lenne szükség, ahol a szellemi és anyagi erőforrásokat mindannyiunk közös érdekében a átcsoportosítják ezekre az égető feladatokra - na hát ennek az esélye a nullához konvergál. Az emberiségben - szerintem - bőven lenne annyi kreatív potenciál, hogy legalább a civilizációnk túlélését biztosítani lehetne a klímakrízis alatt. Csak hát ehelyett sodródunk a harmadik világháború felé, ami aztán végképp nem környezetkímélő.
2023. okt. 7. 14:29
 27/35 anonim ***** válasza:

"A német atomerőművek leállítása egy bődületes baromság volt, nagyon betett a klímának is, meg az embereknek is. Minden szempontból rossz döntés."

Ehhez semmi köze nem volt a klímaaktivitásnak. Politikai okokból szorgalmazzák a németek az atomerőművek leállítását, hogy helyette el tudják adni a saját megoldásaikat. A japán atomerőmű balesete csak rásegített erre a folyamatra.

2023. okt. 7. 14:44
 28/35 anonim ***** válasza:

Aki lusta, és nem érdekli a jövő, az nem néz utána, hogy mit lehetne tenni.

A rongálások engem is irritálnak, de az még jobban, ahogy megyünk a civilizációs összeomlás felé és csak azért nem változtatunk, mert az elitünknek olyan a pénz, mint a drog.

Néha naivak a klímaaktivisták is.

Rengeteg tudományágnak van mondanivalója a fenntarthatósággal kapcsolatban, csak azt nem mondja be a tévé, mert inkább reklámot mutatnak.

Van egy ilyen naiv bizakodás az általános gondolkodásban is, hogy hát, biztos nem lesz semmi baj, mer miért lenne?

A klíma egy terület, ami aggasztó, van sok más is, pl. biodiverzitás csökkenése, Franciaországnál nagyobb hulladékszigetek az óceánokon, tőkekoncentráció, s pláne ezek összjátéka ami miatt valójában be kéne látnunk, hogy nagyon nagy baj van. De ez nehéz, hisz a reklámok szerint meg semmi gond nincsen...

Itt van egy szakmai javaslat, hogy mit kellene csinálni:

[link]

2023. okt. 7. 18:59
 29/35 Barnabas333 ***** válasza:
Szerintem olvassátok el Rossman két polipos könyvét, főleg az első a fontos. Ezt kellene tenni, de a nagyhatalmak ezt sosem fogják meglépni. Az jó, hogy próbálkoznak az aktivisták, de sok mindent nem érnek el. Meg sok a hülyeség is, a magánrepülő blokkolást megértem. De múzeumokat minek támadnak meg?
2023. okt. 8. 05:47
 30/35 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat.

Mondjuk nem ebbe az irányba akartam elmenni. Mint már írtam, tisztában vagyok a klímaváltozással és következményeivel.

1. Nem derült ki, mekkora volt a csomag, de valószínűleg elég kényelmetlen lett volna tömegközlekedéssel vinni, és nem volt más alternatíva, mint az autó, ahogy a kirándulás esetében sem, nem tudom, ekkora veszteségek és sofőrhiány mellett milyen jegyárakat várnál el.

2. "Szerintem a közlekedés szennyezését minőségileg jobban lehetne csökkenteni, mint az euro XXX szennyezési előírásokkal." - konkrét javaslat/ötlet nélkül ez a mondat nem ér semmit

3. A játékgépek alacsony terhelés melletti fogyasztásával nem vagyok tisztában, de igazából nem hiszem, hogy ennyivel több lenne egy normál (nem mini) irodai gépnél, hiába van benne mondjuk 750W-os tápegység 300W-os helyett, általában tudtommal nem eszik annyit, de meg lehet cáfolni. Azt sem hiszem, hogy sokan dolgoznának ilyennel. Én inkább azt emelném ki, hogy talán valahol szinte egész nap megy a tévé, és/vagy égnek a lámpák, bár ez többet számított az LED-korszak előtt. De akkor is volt ilyen. Esetleg régi hűtőgépek is berreghetnek egész nap a pincében. Olyan is van, hogy nyáron megy a klíma, de az ablak is nyitva van, hogy szellőzzön...

Szerintem is baromság volt leállítani a német atomerőműveket.

Egyetértek Bős-Nagymarossal kapcsolatban is.

Szintén nem látok itt konkrét javaslatot pl. összeggel, vagy annak elköltésével kapcsolatban. Mindenesetre ennek nem látom semmi realitását, főleg amíg ilyen homályos, hogy mit is kéne tenni.

Kösz, majd talán elolvasom egyszer

Kösz, én ugyan még egyiket sem olvastam, de ha valakit érdekel, az egyik ilyen könyvet megtaláltam féláron a Líránál, olcsóbb, mint a kiadónál: [link]

2023. okt. 8. 08:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!