Hány magyar Nobel-díjas lesz a következő pár évben? Évente kettő az jó arány?
"Minden népnek vannak génjei és genetikája is."
Persze. Csak nem nagyon megkülönböztethető a szomszédos népekétől. Lehet beszélni egy nép esetében a genetikai összetételről. De te nem erről írtál, hanem hogy valaki genetikai alapon magyar. Amivel kapcsolatban rögtön három apró probléma is eszembe jut:
1. A nemzetiség nem genetikai fogalom. Például úgyis aktuális, érdemes megnézni, milyen származású volt a 13 aradi vértanú.
2. Ahogy már írtam is, a szomszédos népcsoportok totálisan átfednek genetikailag. Persze lehet valakinek valószínűsíteni a származását a DNS-e alapján, de teljesen egyértelműen besorolni egy népességbe lehetetlen és értelmetlen is.
3. Voltak olyan politikai irányzatok, akik minden áron leszármazás, genetika alapján akarták besorolni az embereket. A legtöbbhöz nem olan jó szájízű emlékek kötődnek...
"És még arcról is nagyjából felismerhetőek a népek,"
Hát én nagyon kíváncsi vagyok, milyen hatékonysággal ismernéd fel pusztán arc alapján a nemzetiségét mondjuk magyar, szlovák, osztrák, cseh és szlovén embereknek. (Vagy akár mondjuk azt, hogy távol keleti emberekről milyen pontosan tudod eldönteni a nemzetiségét arc alapján.) Persze trendszerű eltérések lehetnek (mondjuk pont itt középeurópában azok sem nagyon vannak), de azért az elég messze van az egyértelmű elkülönítéstől.
"A "Kolumbusz Kristóf" például egy magyarosított név, egy magyarra átírt név és semmi köze a ChatGTP-hez. "
És mégis mi köze van ennek bármihez is, amiről itt szó volt?
"Ettől függetlenül az lehet, hogy még a ChatGTP is angolosít neveket, vagy variál vele, csak ez megint más dolog."
Lehet??? Te megnézted az idézett választ???
"Ez sem egy talány vagy rejtély. Kolumbusz esetével azonos, semmi különös nincs benne. Volt egy születési név és van egy végső felvett, változtatott név. Ennyi csak a dolog. Kolumbusz esetében ez a spanyol Cristóbal Colón. Avram Hreskonál pedig az Avram Hresko a végleges neve."
Látom nem sikerült megértened, mire akartam kilyukadni...
" És hozzátenném, hogy nem csak a díjazáskor hívta magát így, nem a díjazás idejére"
Mondjuk ilyesmit soha nem is állítottam...
"Nem is tudom, hogy a külföldi nevek magyarításáról miért kellene ennyire "ismeretlen"-ként beszélni,"
Az égvilágon senki nem beszélt a külföldi nevek magyarításáról, csak te. ¯\_(ツ)_/¯
A felvetett egyik gondolat a magyar nevek angolosításáról volt szó, amivel önmagában szintén nincs semmi baj, csak akkor, ha ez magyar kötődésű Nobel-díjasokról szóló magyar nyelvű szövegben történik úgy, hogy olyanoknak is angolosítja az AI a nevét, ráadásul úgy, hogy a díjazottak között voltak olyanok is, akik a díj elnyerésekor (és/vagy az ahhoz vezető kutatás elvégzésekor) egyértelműen a magyar verzióját használták a nevüknek.
(Egyébként rákerestem pár névre az angol wikipedián, Lénárd Fülöp nevének még az angol verzióját sem találta el pontosan a ChatGPT.)
1. Nem kell minden cáfolni, mert ... :)
2. El sem olvastam, mert fölösleges, csak az elejét. :)
3. Arról íjunk amit ismerünk is eléggé és a többit én például csak olvasom.
Genetika kérdése
1. Ma már vannak megrendelhető geneitkai vizsgálatok például családfa kutatáshoz szokták, vagy csak érdeklődnek az emberek. Simán ki is mutatják, hogy hány százalék a görög, német, holland, stb. Keressünk rá lécci... Kis idézet azért...
Geographic Population Structure teszt
"..., amely lehetővé teszi, hogy legalább 1000 évre visszamenőleg meg tudja mondani valakiről, honnan származtak az ősei. A GPS Origins nevű eljárás során 36 globális génállománnyal vetik össze a személytől vett mintát. Egyes esetekben a teszt akár azt is képes megmondani, melyik településen lehetnek, vagy lehettek valakinek rokonai. Más esetekben a DNS-vizsgálat azt mutatja meg, hogy valakinek az ősei melyik nagy migrációs útvonalon érkezhettek, melyik mai vagy régebbi népcsoport között lehetnek az ősei, illetve rokonai."
Származás- és eredetvizsgálat Magyarországon
- "Ez azt is jelenti, hogy egy átfogó DNS-vizsgálat kapcsán megtudható, hogy milyen összetettségű, milyen eredetű a genetikai információ, amely jellemző egy emberre, de akár egy populációra is?"
"Igen, ez így van. Ennek a hátterét az adja, hogy a jelenlegi genetikai adatokból..."
(Az oldalon rendelhető Genetikai származás DNS-teszt is többek között.)
MyHeritage cégnél is lehet vizsgálatot rendelni. Így áll az oldalukon:
"Etnikai becslés
Származása részletes lebontásban
2114 régió"
"Fedezze fel etnikai származását
A MyHeritage DNS-teszt egy Etnikai becslést tartalmaz: százalékos felbontását a felmenők háttérének, megmutatva az ősei származását 42 etnikumon keresztül, legyen az japán, ír, olasz, zsidó, vagy bármelyik másik. Az eredményekben megtalálhatja ősei - családja mindkét ágáról - honnan származnak, és hogy a DNS-e hány százaléka jön adott területről."
Vagyis az a helyzet, hogy a genetikából az etnikum, a népcsoport kimutatható és bár százalékos arányokat közölnek, de bizony kimutatható.
Ezt szokták azzal keverni, hogy van-e ma még "csak magyar" vagy "csak német", stb genetikájú nép, ami 100%-osan már nincs. De ettől ki tudják mutatni, hogy valaki a törvényszéki orvosi vizsgálat szerint (pl egy talált hulla esetén), hogy magyar vagy norvég volt az illető. Ezt sokan családi érdekességként rendelik meg, mert kíváncsiak és kiderülnek olyanok, hogy volt egy ük akárki családtag, aki Costa Ricából való volt, csak nem tartották számon például. De utánanézve ... jéé tényleg volt.
" Voltak olyan politikai irányzatok, akik minden áron leszármazás, genetika alapján akarták besorolni az embereket."
Az teljesen más, hogy volt etnikai RANGSOROLÁSI kísérlet. Nem erről van szó, hanem a sima kimutathatóságról. Ne keverük ezeket össze. Más a rasszizmus, antiszemitizmus és effélék rangsorolási próbálkozása és a PUSZTA KIMUTATÁSA a genetikai származásnak.
Ezeket nem kellene keverni:
- népcsoportok genetikája (ez kielemezhető ma már)
- pl rasszizmus (ez rangsor féle)
- fajtiszta genetika (ez ma már nincs)
"2. El sem olvastam, mert fölösleges, csak az elejét. :)"
Gratulálok, ez remekül minősít téged...
"3. Arról íjunk amit ismerünk is eléggé és a többit én például csak olvasom."
Ez érdekes, mert az irományaid alapján lövésed nincs a genetikáról.
"Ma már vannak megrendelhető geneitkai vizsgálatok például családfa kutatáshoz szokták, vagy csak érdeklődnek az emberek. Simán ki is mutatják, hogy hány százalék a görög, német, holland, stb. Keressünk rá lécci... Kis idézet azért..."
És mégis neked van bármi fogalmad arról, hogy ezt hogyan csinálják??? Mert nekem azért valamennyi van.
"De ettől ki tudják mutatni, hogy valaki a törvényszéki orvosi vizsgálat szerint (pl egy talált hulla esetén), hogy magyar vagy norvég volt az illető. "
Nem, nem tudják kimutatni.
"- fajtiszta genetika (ez ma már nincs)"
És sosem létezett. (Maximum a teljesen elszigetelt népcsoportoknál.)
Ennél intelligensebb válaszokhoz szoktunk tőled sadam87. Bár magamról is tudom, az internet manapság rászoktatja az embereket a cáfolni okos dolog mozzanatára, és magam inkább újra megfontolom az első billentyű lenyomása előtt... Ezzel sajnos manapság számolnunk kell és főként aki tud értlemesebb közösségi hozzászólásokat írni, azoknak kell jobban ügyelni erre. Én úgy szoktam, hogy megfontolom, hogy emlékszem-e valamire (ha kevésbé vagyok jártas valamiben), hogy van-e valami és inkább megfontolom, mert hátha. Vagy megírom, hogy ja na igen ezt nem számoltam bele, vagy ilyenek. Vagy írom is, hogy csak adaléknak szánom a témához, hátha előre viszi a beszélgetést.
Ma már régen nálunk is megrendelhető egy etnikai genetikai vizsgálat. Megjegyezem más országokban is...
És bizony még az "etinkum" kifejezést is használják, mivel önmagában az etnikum nem negatív kifejezés!
A MyHeritage oldalán:
"Fedezze fel etnikai származását"
Ha nem tudnák kimutatni, akkor a történelmi genetikai vizsgálatok nullák, hamisak, és a genetikai laboroknak is lehet írni, hogy tévednek...
Ókori és mai görögök genetikáját is vizsgálták és ismerjük már, hogy kimutathaóan az ókori görögök leszármazottjai (például).
Vannak történelmi migrációs útvonalak amiket leletek genetiaki vizsgálatával pontosítottak és tudható és biztos.
Nem kell azt hinni, hogy semmit sem lehet gentikával kimutatni, mert terjednek ilyenek a neten, csak semmi alapja ennek a "nem lehet tudni" sémának, amit különféle témákba beletuszkolnak.
Kicsit megfontoltabbnak kell lenni...
Kedves TappancsMancs!
Mivel látom, hogy lövésed nincs arról, hogy csinálják a népcsoportból való származás kutatását, ezért most az egyszer még segítek. A vizsgálat során leggyakrabban olyan DNS változatokat, illetve ezeknek kombinációit (haplotípusok) keresik, amelyek bizonyos népcsoportokra jellemzőek, és ezek aránya alapján következtetnek a felmenőkre. Ebből valóban sok érdekes dolog kiderül, csak egyet nem kéne elfelejteni: ezek a haplotípusok egyáltalán nem csak egy-egy népre jellemzőek, illetve egy népre sem kizárólag jellemzőek. Itt például látható a haplotípusok százalékos megoszlása egyes európai országokban, népcsoportokban.
Nincs olyan génváltozat, ami csak és kizárólag egyetlen népcsoportra jellemző, és annak minden tagjában meg van. (Na jó, esetleg valami nagyon elszigetelt népnél nem lehetetlen, de ott sem valószínű.) Így nem is lehet egyértelműen besorolni az emberiséget népcsoportokba a DNS-ük alapján. Pláne hogy az etnikum kulturális és nem genetikai kategória. Lehet úgyis valaki magyar ember, hogy a felmenői között nem is voltak magyarok.
A származás genetikai elemzése meg nagyon érdekes dolog, csak pont arra nem jó, amire te rá akarod erőltetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!