Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hány magyar Nobel-díjas lesz...

Hány magyar Nobel-díjas lesz a következő pár évben? Évente kettő az jó arány?

Figyelt kérdés

2023. okt. 3. 15:43
1 2 3
 11/27 A kérdező kommentje:

10.

"13 Nobel-díjas személyiség született vagy származott, és közülük 15 Nobel-díjat nyertek"

Ketten kétszer nyertek, vagy egy háromszor, vagy hogy jönne ki?

Elie Wieselt is valaki ide teszi igaz ő csak volt magyar területen született és magyarul beszélő zsidó volt.

2023. okt. 4. 16:33
 12/27 anonim ***** válasza:
100%

Dicséretes a felsorolás, bár a magyar keresztneveknek jobban örültem volna.

Úgy gondolom, kétségtelenül akadnak, akik mindent átpolitizálnak, de jellemzőbb, hogy a politika(i személyiségek) lényegesen gyakrabban avatkoznak olyasmibe, amihez nemcsak közük nincs, de nem is értenek hozzá.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a valódi Nobel díjasok zöme jobbnak látta innen távozni, sokan hivatalos politikai üldözések miatt, néhányan, mert lokálisan tartották nemkívánatosnak őket (pl. Karikót is), mások pedig belátták, itt nincs esélyük nívós kutatásokra, mert részben a magyar politika soha nem támogatta igazán a tudományt, részben egy kis országnak erre a lehetősége is kisebb, mert lássuk be, ez egy nagyon pénz és eszközigényes mulatság.

Számos hasonlóan kis (de akár gazdagabb) ország nem tudhat magáénak Nobel díjas tudóst. Az is igaz, hogy az emberek többségét ez semennyire se érdekli, de mindenütt van nagyon is odafigyelő réteg. Azt azért elmondhatjuk, hogy ennyi, iskoláit hazájában végző, és tehetségét ott kibontakoztató tudóst kevés ország tud felsorolni, ez a hazai iskolarendszer (19. században megalapozott és a 20 században fenntartott) kiválóságát dicséri. Hogy a 21. század (első negyede) is ennyire kiemelkedő lenne, az viszont sajnos nem igaz.

2023. okt. 4. 16:51
 13/27 sadam87 ***** válasza:
100%

A 12. válaszolóval szemben én dicséretesebbnek tartottam volna a felsorolást, ha nem kritika nélkül másolsz be ide valami ChatGPT (vagy hasonló) választ. Az még a legkisebb gond, hogy a magyar Nobel-díjasok neveit nem nagyon sikerült magyarosan leírni. (Ok, a felsorolásban vannak nem magyar anyanyelvűek is, vagy akik már bőven külföldön voltak a díj elnyerésekor, de például Szent-Györgyi Albert itthon kutató és élő magyar állampolgárként nyerte el a díjat, akár normálisan is le lehetett volna írni a nevét.)

A nagyobb gond, hogy olyanok szerepelnek a lístán, akiknek tudomásom szerint az égvilágon semmi közük nem volt Magyarországhoz, vagy a magyarokhoz.

Albert A. Michelson

Ő poroszországi zsidó családban született, és 2 éves korától az USA-ban élt. Még utalást sem találtam arra, hogy lenne bármilyen magyar kötődése.

"István deák (1926–2013) - Béke Nobel-díj, 1994 (résztulajdonos)"

1994-ben Arafat, Rabin és Peres kapta a béke Nobel-díjat. Deák önálló személyként biztos nem kapott Nobel-díjat. (A béke díjat szervezetek is kaphatják, és nem vagyok benne biztos, hogy valamilyen szervezet, aminek ő is a tagja volt, nem kapott ilyet, de ilyesmire sem találtam semmi utalást. Volt olyan szervezet (IPCC), ami díjat kapott, és magyar tagjai is voltak, erről az alábbi cikkben lehet olvasni, de itt sem szerepel Deák neve (és az évszám is 2007).)

[link]

"József Szájer (1961–) - Nobel Béke-díj, 2004 (résztulajdonos)"

Ez valami vicc, ugye? :D

De ez is egy szép magyaros mondat volt:

"De Hevesy a radioaktív izotópok tracermódszerként történő felhasználásáért kapta a díjat."

2023. okt. 4. 17:19
 14/27 anonim ***** válasza:
50%

13 Köszönöm a helyreigazítást. Szájer Józsefet a chat gpt dobta ki Nobel Díjjasnak. Szokom ellenőrizni amiket írt, de most egycerre sok kérdésre kellett válaszolnom és nem ismerem a Nobel Díjjasok így kihagytam. Lekközelebb odafigyelek.

Köszönöm mégeccer is

2023. okt. 5. 12:33
 15/27 TappancsMancs ***** válasza:

Azt nem tartom rossznak, ha feltüntetve a magyar származást közöljük őket is a listában. Úgy korrekten. Végső soron, ha nem nagyon távoli magyar felmenőkről van szó, hanem ő maga magyar volt, csak máshol élt, az rendben lenne. Mivel van magyar állampolgárság és van magyar genetikaiság is, és ezek bár nem azonosak, de mindkettő tényleges lehetőség.

A nevek írását meg szerintem pont, hogy úgy kellene mindig írni, ahogy az illető írta. A névsorrendet is. És mindenféle magyarosítás nélkül. Egy időben ezeket összevissza írkálták át és mára képtelenség szinte rendesre visszaírni. Például senki se merné ma George Bush nevét magyar névsorrendben írni, vagy magyar névmegfelelőikkel helyettesíteni, ami az ő esetében Bokor György lenne. Kolumbusz Kristóf jól ismert példája, akinek nyilvánvalóan nem volt magyar neve, hiszen akkor őt is magyarként tartnák számon a történelemben. Eredeti neve egy olasz név, ami Cristoforo Colombo, egyáltalán nem nehéz se megjegyezni, se kimondani. És bár a wiki tévesen, illetve félreérthetően hiányosan írja, hogy Genovai állampolgár volt és emílti ugyan, hogy a spanyol korona zászlaja alatt hajózott, viszont kimarad, hogy Spanyolországba is költözött és a spanyol állampolgárságot is felvette, és még a nevét is a spanyol megfelelőjére változtatta, ami Cristóbal Colón. Valójában ahogy Isaac Newton nevét is mindenki ki tudja mondani, ugyanígy ki tudjuk mondani a Cristóbal Colón nevet is, csak szokatlan az igazi neve persze, de a neve ez volt.

Amúgy tényleg terjednek mindenféle téves listák és simán átemelnek megfontolatlanul szinte bármit az emberek, holott azért egy cikk kedvéért ennek utánanézni tényleg csak némi időt jelent és egyből pontos lesz.

És 14 akkor már inkább használd a wikit, mert listák is vannak és még mindig pontosabb lesz, bár az előbb is egy hiányosságot vetettem fel, de jobb lesz.

Nobel-díj - wiki

/ Magyar vagy magyar származású díjazottak

És korrekten írja is ki mennyire és hogyan volt magyar.

[link]

2023. okt. 5. 14:17
 16/27 TappancsMancs ***** válasza:
És ha már az évenkénti a kérdés 🙂 betettem egy excelbe a táblázatot és az átlag éves eltérés 6,5 év. Azt vettem ki belőle, hogy van akinek a nagyszülei voltak magyarok, de az szerintem már nem számítana bele.
2023. okt. 5. 14:22
 17/27 TappancsMancs ***** válasza:

*jav bocsi

Azt *nem vettem ki belőle, hogy

2023. okt. 5. 14:25
 18/27 sadam87 ***** válasza:

"és van magyar genetikaiság is"

Nem, olyan nincs.

"A nevek írását meg szerintem pont, hogy úgy kellene mindig írni, ahogy az illető írta. A névsorrendet is."

Ja, csak itt nem arról van szó, hogy külföldi nyelveket magyarosítottak, hanem magyar neveket "külföldiesített" a ChatGPT. Egyébként nyilván nem alapul, mert idegen nyelvterületen így írják. Azt meg, hogy az illető hogy írta, elég jó kérdés, például rögtön fölmerül, mikor. Például írtam is egy magyar vonatkozású személyről, aki születésekor Hreskó Ferencnek, a díjazásakor meg Avram Hreskonak írta.

2023. okt. 5. 16:36
 19/27 TappancsMancs ***** válasza:

Minden népnek vannak génjei és genetikája is. Ha nincs az nem ember. :) A génkód, térkép, összetétel megint más, hogy az milyen, de vanni van. :) És még arcról is nagyjából felismerhetőek a népek, egy német, egy olasz, egy lengyel, egy kínai, egy koreai, stb. És nem keverném a valóban képzeletbeli "fajtisztaságot" azzal, hogy van-e egy népnek sajátos genetikája.

A "Kolumbusz Kristóf" például egy magyarosított név, egy magyarra átírt név és semmi köze a ChatGTP-hez. Amúgy is régebbre nyúlik vissza Kolumbusz Kristóf magyarítás, mint amikor egyáltalán még internet létzhetett volna, nemhogy ChatGTP. Ugyanilyen Verne Gyula neve is, aki szintén nem magyar volt és nem volt magyar neve.

Ettől függetlenül az lehet, hogy még a ChatGTP is angolosít neveket, vagy variál vele, csak ez megint más dolog.

Az, hogy más országokban hogyan írják az a magyarítás külföldi megfelelője és nem képez semmiféle alapto, vagy pontosat például Kolumbusz lengyelesített írása. Ugyanúgy téves az angolosított Kolumbusz és a lengyelesített és a magyarított is. :) A külföld nem mintaértékű akármiben. :9

Hreskó Ferenc - Avram Hresko

Ez sem egy talány vagy rejtély. Kolumbusz esetével azonos, semmi különös nincs benne. Volt egy születési név és van egy végső felvett, változtatott név. Ennyi csak a dolog. Kolumbusz esetében ez a spanyol Cristóbal Colón. Avram Hreskonál pedig az Avram Hresko a végleges neve. És hozzátenném, hogy nem csak a díjazáskor hívta magát így, nem a díjazás idejére, hanem a díz átvételekor már az volt a felvett neve. :)

(Herskó Ferenc teljes születési neve: Herskó Ferenc Ábrahám. Amiből az "Avram" az az "Ábrahám" héber megfelelője.)

2023. okt. 7. 11:18
 20/27 TappancsMancs ***** válasza:
Nem is tudom, hogy a külföldi nevek magyarításáról miért kellene ennyire "ismeretlen"-ként beszélni, amikor eléggé ismert jelenség. ... És csupán a ChatGTP-re fogni... :P Köztudott és amúgy külföldön sem ismeretlen.
2023. okt. 7. 11:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!