Ha a vezetéknevem városnév+i, akkor nagyobb eséllyel lehetek zsidó származású?
Vagy ez csak hülyeség?
Családfa kutatás miatt lenne érdekes számomra.
Nem.
Két olyan ismerősöm van, akire stimmel a leírásod, sokkal több, akire nem.
Garamszentbenedeki Péter fia Miklós
Ez egy középkorban élt magyar szerzetes karmester volt a budavári királyi kápolnában.
Ez volt a neve.
Vagy nemesi név pl.:
Szüts alias Szegedi de Alvinc
A háború után -inkább '48 után- a Szegedit hagyta meg.
A Szegedi Szűcs "egyeseknek" nem tetszett.
Kutatás nélkül a vezetéknév önmagában semmit nem árul el.
A vezetéknevet meg is lehet változtatni, ami a 20- század első felében tömeges jelenség volt, talán a kérdés kiírásában is van ennek szerepe.
A családfa kutatást minden bizonnyal bonyolítja, ha voltak családnév változások, de azokat is feljegyezték valahol.
A névváltoztatások sem feltétlenül azért történtek, mert az illető zsidó származású volt, tény, hogy az is lehetett az okok között, de számtalan más is, pl a német, szláv eredetű, de nem izraelita családneveket is tömegesen cserélték le, sőt bárki megteheti, akinek nem tetszik a vezetékneve.
A Károlyi vezetéknevet viselték főnemesi család tagjai, de cigányok is.
Családfa kutatásnak úgy kell nekiállni, hogy a kutatás eredménye lesz az, ahonnan lehet lépni tovább, nem előre feltételezni valamit.
Érdekes kérdés. Én a Cseh országrészről kaptam a nevem. Nem tudok a felmenőim között zsidót.
Hidegkúti Nándor zsidó? Nem tudom. De megfelelne az elképzelésed, de Dvornik a születési neve, nem Hidegkúti. És nem Kaltenbrunner.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!