Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A klímakárosultak mit szólnak...

A klímakárosultak mit szólnak ahhoz, hogy augusztusban októberi időjárás van?

Figyelt kérdés
Azzal riogatnak folyton, hogy idén volt a leghidegebb nyarunk, a hőség csak fokozódni fog, ehhez képést már július végén lehűlt a levegő 25 fok alá, most pedig aligha van 15-16.
2023. aug. 7. 20:36
1 2 3
 11/29 A kérdező kommentje:

8: Mit mi van? Nem hallottad a nagy bejelentést, ami hónapokig folyt a csapból, hogy ez volt a leghidegebb nyarunk, innentől kezdve már csak nagyobb hőség lesz.

Teljesen nyilvánvaló, hogy ennyiből levonsz ilyen buta következtetéseket, hogy nem látom át nagyban. Arra még nem gondoltál, hogy esetleg téged terrorizálnak azzal, hogy meg fogunk halni a felmelegedés miatt és próbálnak kollektív bűntudatot kelteni teljesen feleslegesen?

2023. aug. 7. 20:52
 12/29 anonim ***** válasza:
84%

10: dehogy érti.

Inkább azzal jön, mi volt x millió éve. :)

2023. aug. 7. 20:53
 13/29 anonim ***** válasza:
82%
20:52: egyébként a mérések kezdete óta az idei nyár globálisan toronymagasan a legmelegebb.
2023. aug. 7. 20:54
 14/29 anonim ***** válasza:
85%

Az, hogy gyorsuló felmelegedés van, az tény, de ez nem egy monoton növekvő hőmérsékletgörbe alapján jellemezhető dolog.

Az általános melegedés mellett sokkal inkább szokták a szélsőségeket emlegetni.

Egyébként ma egy pillanatra láttam TV-ben az időjárásjelentést, ahol azt mutatták, hogy bizonyos helyeken a szokásosnál melegebb van (nagyon nagy piros rész körülöttünk), és, egy ahhoz képest viszonylag kis területen, ahol mi is vagyunk, a szokásosnál hűvösebb van most.

...szóval ne örülj annak, hogy most hideg van, mert valószínűleg ez lesz hosszú távon a ritkább - nekem a tavalyi aszály sem hiányzik, amikor már a kisebb fák is majdnem kiszáradtak.

...és volt aszályos és csapadékos nyár is korábban, több esetben, de ezek aránya, ill. az éves átlaghőmérséklet az, ami változik.

Mikor volt utoljára telünk úgy egyáltalán (normális hó az ország nagyobb részén)?

Lehet, hogy most lesz egy komoly tél (nem tudom), de ettől még a tény az, hogy hogy majd' húsz éve nem láttam komolyabb téli időjárást itthon - van még az országnak olyan területe, ahol van igazi tél is, de olyan terület is, ahol gyakorlatilag már eltűnt.

Mostanság már a saját bőrén érzi az ember, hogy nagyon gyors változások vannak az időjárásban, te meg most klímakárosultazol, amikor egyszer olyan időjárást tapasztalsz, amire lehet mutogatni, hogy jé, most nem így van?

Logika és összefüggések vizsgálatára lenne szükség, nem egyszer kinyitom a szemem és úgy érzem, cáfolat típusú megnyilvánulásra.

(Nagyon sok eseten tetten érhető ez a rossz gondolkodási logika sajnos.)

Egyébként nem volt olyan rég, hogy valami vulkánkitörés kapcsán mondták, hogy meg fogja kavarni az időjárást - nem tudom, mennyire van vagy nincs köze ehhez.

2023. aug. 7. 20:55
 15/29 anonim válasza:
90%

#11: Nem érzem magam sem terrorizálva, sem pedig bűntudatom nincs, ugyanis amennyire tőlem telik, odafigyelek a környezetemre. Ezt akkor is megtenném, ha nem lenne éghajlatváltozás.

Te viszont egy tipikus tudományellenes összeesküvéselmélet-hívő vagy.

2023. aug. 7. 20:57
 16/29 anonim ***** válasza:
63%
20:55: a tongai vulkánkitörés. Végül is nem lett nagy hatása.
2023. aug. 7. 20:58
 17/29 anonim ***** válasza:
89%

Mégis mi a fene az a klímakárosult?

Egyébként igen hosszú ideje látványosan megfigyelhető a melegedő tendencia. Ez egy szimpla tény, miért képzeled riogatásnak?

2023. aug. 7. 22:05
 18/29 anonim ***** válasza:
100%

"Nem tudom, szerintem nem volt melegebb most júliusban, mint tavaly (tavaly sokkal nagyobb hőség volt, már júniusban is)"

Anekdotikus érvelés. Csak rá kell nézni a hőmérőkre szerte a bolygón, és összeadogatni a mért hőmérsékleteket, azok azt mutatják, hogy idén a július kb. 1,2 fokkal volt melegebb átlagban, mint a több mint 100 év távlatában mért legmelegebb július eddig. És a második legmelegebb is ebben az eddigi nagyon rövid évezredben volt, meg még a harmadik, negyedik és ötödik legmelegebb július is. Ráadásul ez nem csak a júliusokra igaz, hanem sok más hónapra is, hogy a legmelegebbeket ebben az elmúlt 23 évben mérték.

Igen, én is emlékszem borzalmasan meleg nyarakra a gyermekkoromból (amik akkor borzalmasan melegnek tűntek), de az évtizedek folyamán gondosan feljegyzett, hőmérők által mutatott értékekkel az emberi agy érzésekre apelláló emlékei nem tudnak versenyezni pontosság vagy bizonyosság tekintetében.

2023. aug. 7. 23:44
 19/29 anonim ***** válasza:
72%
A mostani hideg egyértelműen a felmelegedés eredménye. Minnél nagyobb a felmelegedés, annál nagyobbak lesznek a szélsőségek is. Átlagban melegebb van, több energia van a rendszerben, és ez egyre szélsőségesebb helyzeteket idéz elő. Nagyobb hőség, nagyobb viharok, nagyobb árvizek.
2023. aug. 8. 00:54
 20/29 anonim ***** válasza:
72%
Szélsőséges hideg egy túrót. Nem havazás meg fagyok vannak, egyszerűen csak markáns hidegfront érkezett. Azoknak meg az a szokása, hogy alaposan le tudják hűteni a levegőt. Korábban minden nyáron előfordult egy-két hasonló.
2023. aug. 8. 01:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!