Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A világ különböző nyelvei...

A világ különböző nyelvei nyelvészeti törvények miatt hasonlítanak egymásra vagy azt csak a közös nyelvi eredet eredményezi?

Figyelt kérdés

Hasonlóság alatt természetesen nem az érthetőséget értem, hanem ahogy én látom, a legtöbb nyelv egy kaptafára megy. Mindegyikben megtalálhatók a főnevek, alanyok, azok melléknevei, ha valamilyen cselekvést ki akarunk fejezni, akkor igéket használunk, ugyanolyan személyes névmásokat használunk (én ti ő mi ti ők) stb stb.

Nyilván a kínai, orosz, angol, magyar másféleképp fejezi ki mikor azt mondja, hogy "Látom a nagy fát" de mindegyikben ott az ige, a melléknév, az alany, valamilyen módon benne van, hogy ki látja az adott dolgot. Oké újra kell tanulni az adott nyelv a szótárát, vagy azt hogy hogy ragozzák az igéket, az alanyt, de egyébként tök ugyanúgy mondja el mindegyik nyelv, melyik egyszerűbben (pl az angol, ahol semmi ragozás nem történik), melyik bonyolultabban (pl a magyar v. orosz ahol ragozzuk az igét és az alanyt is).

Szóval a kérdésem, hogy a nyelv fejlődése nem is alakulhatott volna másképp, hiszen - gyakorlati szempontból - lehetetlen másképp elmondani azt, hogy látom a nagy fát? Vagy csak azért mondom ezt, mert ez az egy nyelvi környezet amiben élünk, és nem is tudjuk elképzelni, hogy lehetne másképp elmondani? Mint ha elakarnánk képzelni egy színt amit még nem láttunk?

Azért izgalmas szerintem, mert ha földönkívüli civilizációkra is kiterjesztjük a kérdést, akkor elképzelhető az, hogy azok az intelligens civilizációk, akik ugyanúgy valamilyen hullámokkal (legyen az hang, rezgés vagy akár foton) kommunikálnak, ugyan olyan módon mondanák el a példamondatot? Hiszen másképp nem igazán lennének intelligensnek nevezhetők, ha a cselekvéseiket nem tudnák kifejezni igék formájában, vagy az alany beszédbe helyezése nélkül, és ha le akarják írni az alany tulajdonságait, akkor ugyanúgy mellékneveket kell használniuk stb.

Lehet kicsit keszekusza lett, de a kérdés alapvetően az, hogy csak az emberek esetében alakult ki pont így a kommunikációnk, vagy a világegyetem valamennyi kommunikációja így nézne ki?

2023. aug. 7. 13:38
 1/3 anonim ***** válasza:
Olvass sokat a gondolkodás, a logika fejlődéséről.
2023. aug. 10. 01:48
 2/3 anonim ***** válasza:
0%

Alapvetően a nyelvünk meghatározza a gondolkodásmodunkat. A magyar az egy zseniálisan jó, és nagyon régi nyelv (min 5000 éves), nem véletlen van annyi nagy koponyánk.

Szerintem a beszéd alapú kommunikáció egy bizonyos fejlettségi szint felett meg fog szünni, valami olyasmi lesz helyette mint a telepátia. Amiben az lesz a jó hogy a határok is megszünnek majd, nem kell hallás távolságban lennem majd, több ezer kilométerről is tudunk majd kapcsolodni. Lehet túl sok scifit olvastam:)

2023. aug. 10. 21:17
 3/3 Alain Delon ***** válasza:
Azért annyira nem hasonlítanak. Pl. a magyarban a szórend kötetlen. Magyarul egy mondatot a szavak sorrendjének felcserélésével el tudsz mondani többféleképpen úgy, hogy az értelme ugyanaz marad, de az angolban ezt nem tudod megtenni. Pl. a fás példamondatodban ha megcseréled a szórendet az angolban, az jön ki belőle, hogy a fa lát téged.
2023. aug. 12. 08:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!