A gyermek, gyerek szó honnan/ miből ered?
Ezt én is megtaláltam. De itt sincs leírva, hogy mi alapján fejlődött ki ez a szó.
Mint például az anya szó:
Ősi örökség a finnugor korból, vö. komi ань, a.m. nő, asszony.
A jelentésváltozásra más nyelvben is van példa, vö. litván motina és moteris.
Ugyanakkor az is lehet, hogy a szó átvétel az ótörök ana szóból (vö. modern török anne, csuvas анне).
Az sincs kizárva, hogy a finnugor és az ótörök eredetű szavak keveredtek egymással, ahogy az udmurtban is, vö. udmurt анай.
Ősi gyermeknyelvi szó, ahogy a hasonló jelentésű mama szó is.
Némely nyelvben a gyermeknyelvi szó jelentése nagyanya, vö. ófelnémet ana.
Ez a wikiszótárból van, ahol a gyerekre semmit nem ír pl.
2/3 A kérdező kommentje:
Ezt én is megtaláltam. De itt sincs leírva, hogy mi alapján fejlődött ki ez a szó.
Mint például az anya szó:
Ősi örökség a finnugor
-------------
Örökség? Au öröng, örjed, örjít, örjöng, örer, örerel, öresz, öreszt, öresztel, örök(ige), örbel...
Nem, az Erbe magyarul a léha-léhány gyökből a léhma.
De hogy jön ide a fingár? Sehogy. A magyar nyelv indogermán és germán nyelv. A fingár etimológiák bullshitek, stak viccek.
A germán ana, az anyát is jelent, az anya nazális, ahogy a germán ata vagy atta az atya.
A gyermek, gyerek szó
---------------------------
Nem szó, az jevevnyhang, hanem hang.
Az etimológiája bizonytalan. A gy hang a magyarban sokrétű, lehet dj, vagy lehet j. A gyer a jár, jer egy formája lehet, ennek az etimológiája az indogermán ei-ie gyök, ahogy Jahr is ebbl ered, aez a jár, ebből az v, a germán éva, az idő, dubb nyelvben, ahogy árja, germán görög, vagy az éj, ana örmény lehet.
Na ebből a gyer-jár-jer hangból ered a jérce is, itt a c az valójában k.
De ez így nem igen lehetne ősmagyar.
A másik, hogy a gy az kj, vagy gj lenne, a ku gyökből. Ennek logikája a kulek, a kölyök hang. Aku gyökből ered sok nyelvben a Kind, ahogy az angol child is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!