Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A gyermek, gyerek szó honnan/...

A gyermek, gyerek szó honnan/ miből ered?

Figyelt kérdés
Rákerestem, de nem találtam megfelelő választ erre. Honnan vettük át, vagy mi a gyökere? Melyik volt előbb, a gyerek agy a gyermek? A gyerek a gyere igéből jöhetett?

2022. dec. 19. 15:51
 1/5 anonim ***** válasza:
80%
2022. dec. 19. 16:32
 2/5 A kérdező kommentje:

Ezt én is megtaláltam. De itt sincs leírva, hogy mi alapján fejlődött ki ez a szó.

Mint például az anya szó:

Ősi örökség a finnugor korból, vö. komi ань, a.m. nő, asszony.

A jelentésváltozásra más nyelvben is van példa, vö. litván motina és moteris.

Ugyanakkor az is lehet, hogy a szó átvétel az ótörök ana szóból (vö. modern török anne, csuvas анне).

Az sincs kizárva, hogy a finnugor és az ótörök eredetű szavak keveredtek egymással, ahogy az udmurtban is, vö. udmurt анай.

Ősi gyermeknyelvi szó, ahogy a hasonló jelentésű mama szó is.

Némely nyelvben a gyermeknyelvi szó jelentése nagyanya, vö. ófelnémet ana.

Ez a wikiszótárból van, ahol a gyerekre semmit nem ír pl.

2022. dec. 19. 19:17
 3/5 anonim ***** válasza:
Es az szamodra teljessegel elkepzelhetetlen, hogy vannak szavaink amiknek az eredete a homalyba vesz egyszeruen azert, mert senki nem jegyezte le vagy analizalta annak idejen az etimologiajukat?
2022. dec. 19. 19:36
 4/5 anonim ***** válasza:

2/3 A kérdező kommentje:

Ezt én is megtaláltam. De itt sincs leírva, hogy mi alapján fejlődött ki ez a szó.

Mint például az anya szó:

Ősi örökség a finnugor

-------------

Örökség? Au öröng, örjed, örjít, örjöng, örer, örerel, öresz, öreszt, öresztel, örök(ige), örbel...

Nem, az Erbe magyarul a léha-léhány gyökből a léhma.

De hogy jön ide a fingár? Sehogy. A magyar nyelv indogermán és germán nyelv. A fingár etimológiák bullshitek, stak viccek.

A germán ana, az anyát is jelent, az anya nazális, ahogy a germán ata vagy atta az atya.

2023. jan. 17. 08:41
 5/5 anonim ***** válasza:

A gyermek, gyerek szó

---------------------------

Nem szó, az jevevnyhang, hanem hang.

Az etimológiája bizonytalan. A gy hang a magyarban sokrétű, lehet dj, vagy lehet j. A gyer a jár, jer egy formája lehet, ennek az etimológiája az indogermán ei-ie gyök, ahogy Jahr is ebbl ered, aez a jár, ebből az v, a germán éva, az idő, dubb nyelvben, ahogy árja, germán görög, vagy az éj, ana örmény lehet.

Na ebből a gyer-jár-jer hangból ered a jérce is, itt a c az valójában k.

De ez így nem igen lehetne ősmagyar.

A másik, hogy a gy az kj, vagy gj lenne, a ku gyökből. Ennek logikája a kulek, a kölyök hang. Aku gyökből ered sok nyelvben a Kind, ahogy az angol child is.

2023. jan. 17. 08:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!