Ez miért így volt régen?
Emlékszem arra, hogy a 90-es években, amikor bejött a sok multi meg minden ilyen, akkor baromi drága volt minden.
Egy Nike cipő/Levis farmer/Meki menü/új nyugati autó/felutazni Pestre stb baromi drága volt, akár egy havi fizetés is lehetett egy cipő vagy egy farmer.
10/ Valóban sok a 35 ezer 88-ban! Jogos! Ja. Kicsit összemostam a korszak éveit és cirka 10 év akkoriban is számított a fizetésekben és az a 35 e. inkább a 90-es évek végén volt. Tényleg nem mindegy.
Néztem hozzá amit találtam. Ebben a netto minimálbérek vannak (nyilvánvaló okokból hagyjuk a bruttózást, mert az nem költőpénz) és egy-két régi munkaszerződésből fizetések és csak amit éppen találtam. A minimálbérek a lenti linken vannak.
Itt vannak az évszámok minimálbérekkel és pár konkrét fizetés is mellette (nyilván csak névtelenül és cég nélkül a személyiségi okok miatt).
- 1987. 8000 Ft állami
- 1987. 12 000 - 16 000 Ft jónak számító (nem vezetői)
1992. 8000 Ft - minimálbér
1993. 9000 Ft - minimálbér
1994. 10 500 Ft - minimálbér
1995. 12 200 Ft - minimálbér
- 1995. 20 000 rendesnek számító
1996. 14 500 Ft - minimálbér
1997.17 000 Ft - minimálbér
- 1997. 25 000 - 30 000 rendesnek számító
1998. 19 500 Ft - minimálbér
1999. 22 500 Ft - minimálbér
És az újraszámolás...
- Fizetésből hány db Big Mac-et lehetett venni (netto fizetés):
1988. - 10 000 Ft / 43 Ft = 232 db Big Mac
2023. - 270 000 Ft / ~1000 Ft = 270 db Big Mac
Így akkor valóban pontosabb és ma kissé olcsóbb a hamburger. :)
............
KSH - Minimálbér
"2023-ban meg 270 ezer?"
Miért most mennyik a netto fizetések. A 270 nem tűnik soknak, de nyilván van kevesebb is.
Egészségedre! :) Mindenhol úgy írtam, hogy "~1000 Ft", vagyis a hullámvonal jelzi a körülbelüli értéket, mivel nem tudom mennyi most egy Big Mac.
Akkor itt egy pontosabb az általad mutatott árral:
1988. - 10 000 Ft / 43 Ft = 232 db Big Mac
2023. - 270 000 Ft / ~1310 Ft = 206 db Big Mac
Na lett itt javítva rendesen... :D Bár ha a 88-as évek fizetését is pontosítanánk ennél jobban és a jelenlegit is, akkor megint változna. Annyi viszont kiderült, hogy az ára legalább hasonló, vagy kicsit olcsóbb, vagy kicsit drágább. A cikkek számolásával viszont nem annyira értek egyet, mivel más termékekhez hasolítják, az pedig ár viszonyok kérdése. Szerintem a fizetésekhez lehet ténylegesen viszonyítani.
Esetleg valaki vállal egy pontosabb számolást...
Ami az árakat illeti találtam akkor már érdekességnek, de nem Nike, hanem Adidas cipő árat. :)
A welovebudapest.com cikke:
"Háromcsíkos sportruha-forradalom, avagy az első Adidas bolt a Váci utcában – retró nyugati nyitások Budapesten"
"Két és fél évvel a magyarországi rendszerváltás hivatalos időpontja előtt, 1987. február 17-én nagy napra virradt Budapest lakossága: aznap a Váci utcában a Kígyó utcáig kígyózó sor várta, hogy végre megnyissa első üzletét a német sportruházati és sportszergyártó márka, az Adidas."
"Hogy a nyitáskor milyen árfekvésben voltak az egyes ruhadarabok, azt pontosan nem sikerült kideríteni, de arra azért mindenki jól emlékszik, hogy mindennek jól megkérték az árát. Az első hiteles árinformációink későbbről származnak. Volt, aki 1989-ben 1600 Ft-ért vett ott tréningruhát, a legnépszerűbbek azonban a cipők voltak, egy-egy párhoz pedig 3000 és 8000 Ft közötti árakon lehetett hozzájutni."
86-88 ig Müncenben dolgoztam. Itthon a Fóti Tsz-nél volt leadva a munkakönyvem, cserébe kaptam érte ötezer Ft-ot, ami nem volt túl magas, mert mielőtt kimentem túlórákkal, vagy éjszakai pótlékkal kerestem 12-15 ezret is, ám az bazi jó pénz volt de a 7-8000 havi fizu már kifejezetten jónak számított.
A feleségem akkor már nem élt, ezért a kamaszlányom és az öccse a szüleimnél voltak, akiknek odaadtam a magyar fizumat és havonta többször hazajöttem, mindig bőröndnyi ajándékkal, meg hoztam nekik mindent és adtam még pénzt is, ha kellett.
1500 Márka körül kaptunk kint napidíjat és akkor húsz Ft fölött volt a márka, lassan ment felfelé, de a dupláját könnyedén ki lehetett hozni, aki ügyes volt, az hetven és száz Ft között hozott haza cuccot, úgy értve, hogy annyit kapott egy befektetett Márkáért.
A cipőt azt ugye lábra kell venni, pláne kamaszoknak, bakfisoknak, akik nőnek, mint a gomba és ezért egy szt. István krt-i butikban vettem nekik márkás csukát, egy fehéret, meg egy feketét Ezerötszáz/db körül. Az egyik biztosan Puma volt, a másikra nem emlékszem már, talán Reebok volt, vagy hasonló.
Kint olyan jó világ volt, hogy az itthoni életmódot követve 100-200 Márkából meg lehetett élni, még úgy is, hogy cigiztem, bár a bagó zömét itthonról csempésztem ki, mert itthon fillérekbe került, mint sok más, például az egész trappista sajt 150 Ft volt, öt-hatszáz között volt egy rúd téliszalámi. A szállásunk fizetve volt, olcsó panzióban laktunk, el lehetett viselni, meg a helyi bérlet azokra a zónákra, ahol laktunk, meg dolgoztunk.
A sör kint 10-15 DM volt egy kartonnal, ez volt a fő költség.
Akkor még egyetlen Média Markt volt a világon, elektromos diszkont volt, raklapon voltak a komputerek, meg a dupla kazettás rádiós magnók halmai és piszok olcsó volt minden, például vettem ott 150 DM-rt Commodore 64-et, ami a Saturnban kétszáz fölött volt jócskán és itthon harmincezerért is el lehetett passzolni, valamivel alatta elkapkodták.
A határokon azért ment a tumultus, mindenki csempészett mindent ki is, be is, bár nekünk volt egy zöld könyvünk, amibe felírták a holmit és akkor vámmentes volt saját részre és elvileg végleges hazajövetelkor el kellett vele számolni, de csak a nagy dolgokkal foglalkoztak végül, vettem kint kétezerért egy öreg Mazdát, de azt sem kellett levámolni, mert azzal jártam és csak pár év múlva adtam el és vettem az árán egy telket házzal Pest mellett az agglomerációban, ami akkor kezdett népszerű lenni, mert előtte alig volt drágább, mint bármely vidéki ház.
Egy időben még az árfolyam különbséggel is lehetett nyerni, mert itthon 26 Ft-t adott a Bank egy DM-rt, kint meg 4,8 valamennyit adtak száz Ft-ért, vagyis sima banki beváltással ezer márkából ezerkétszázötven körül lehetett realizálni, csak tilos volt Forintot kivinni, meg ennél sokkal többet lehetett árun keresni, minél drágább volt, annál többet, bár volt, aki a sok apróságra esküdött.
Viszont azt sokan csinálták, hogy hozott árut ezer DM-ért például, azt itthon eladva megduplázta, háromszorozta és ha egy részét a Forintnak kivitte és beváltotta, akkor simán lett neki még úgy is ezerötszáz, kétezer Márkája a végén.
Nagyon jó világ volt annak, aki ki tudott akkor menni.
Ahogy hazajöttem, sokkoló volt a 28-30 ezres fizetés, de szerettem itthon lenni, meg akkor még három évnél tovább nem is adtak munkavállalási engedélyt magyarnak Németországban, Ausztriában meg egyáltalán nem.
90 után már itthon is megkerestem ötvenezret maszeknál, igaz, annak a töredékéért voltam bejelentve, de akkor rohamosan drágult minden, a Forint alapú bankbetétek leértékelése gyors volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!