Ez miért így volt régen?
Emlékszem arra, hogy a 90-es években, amikor bejött a sok multi meg minden ilyen, akkor baromi drága volt minden.
Egy Nike cipő/Levis farmer/Meki menü/új nyugati autó/felutazni Pestre stb baromi drága volt, akár egy havi fizetés is lehetett egy cipő vagy egy farmer.
Bátyám 94-ben vett egy Nike cipőt.
27 ezer forint volt.
Egy gazdasági transzformáció futott le, melynek a lényege az addigi lakossági megtakarítások és ipari invesztíciók elértéktelenítése volt.
Így volt kikényszerítve a gazdasági rendszerváltás, melyben a magyar lakosság leszegényedett, a nyugati nagyhatalmak meg hatalmas profitot zsebeltek be, amivel elodázták a nagy gazdasági válságot.
A gazdasági gyarmatosításból eredő óriási haszon most kezd elfogyni, ezért indult be az USA+NATO - Orosz konfliktus, melynek deeszkalálódására sajna nem lehet számítani.
"Bátyám 94-ben vett egy Nike cipőt.
27 ezer forint volt."
Engem '97 kornyeken egy oraval huztak igy le
Volt Nike cipő olcsóbban is.
Minden márka széles választékot tart, az olcsótól a közepesig, meg a csúcs cuccokig. A luxusáruban villognak a gazdagok, de koránt sincs akkora különbség minőségben, mint az áruk mutatja. A bevásárló központokban inkább az olcsóbbak vannak 50-60 Eurótól 150-ig, vagy egy kicsit több. Viszont az elegáns üzletekben 300-tól indít és megy felfelé, de ott nincs tömeg, aki oda bemegy, azt megkínálják kávéval akkor is, ha nem vesz semmit. A luxuscikkeket gyakran neten sem lehet rendelni, olyan ez egy kicsit, mint az autóknál, ott is vannak kategóriák.
Lehet, hogy nem húztak le, hanem tényleg annyi volt az ára, bár az is lehet, hogy lehúztak.
Nekem a 90-es évek közepe nem tűnik így utólag annyira drágának, bár nemigen ráztam sosem a rongyot, de akkor két-három milláért lehetett Pesten lakást venni, ezt biztosan tudom, mert már akkor árultam a lakásomat 1,9 M-ért, amit 99-ben 2,5M-ért adtam el és 2,8M-ért vetem egy kétszer akkorát.
94-ben szerintem már túl voltunk a rendszerváltás sokkján. Annak az évtizednek az eleje volt cikis.
Viszonyításként egy fizetés a 90-es években, és nyilván nem egy nagy fizetés, az valami netto 30-40 ezer környékén volt.
"havi fizetés is lehetett egy cipő vagy egy farmer."
Az azért sok, annyi nem volt, de drágának számított minden nyugati dolog.
A szeretlekmagyarorszag.hu cikke:
"Mennyibe került a hamburger az első magyar mekiben?"
"1988. április 29-én nyílt meg az első McDonald’s Magyarországon."
"A kínálat mindössze az öt alap szendvicsből állt: hamburger, sajtburger, dupla hamburger, dupla sajtburger, és a Big Mac."
"Hogy mennyire volt olcsó? Az attól függ, hogy mihez képest. 1988. május 1-én vettünk négy sajtburgert darabját 29 Ft-ért és négy nagy kólát, poharát 20 Ft-ért, így négyen összesen 196 Ft-ot fizettünk. Pár nappal később barátnőmmel a hamburgert és a dupla sajtburgert próbáltuk ki két kis kólával, összesen 97 Ft-ért."
"A hamburger akkor tehát 25 Ft-ba került."
"Mai árakon nézve, akkor 450 Ft-ot fizettünk egy hamburgerért, ami ma 300 Ft-ba kerül. Akkor egy színházjegy 2-4 hamburger árából kijött (50-100 Ft volt), ma 10 hamburgerről kell lemondanunk egy átlagos előadásért."
"A mozijegy (45-50 Ft) 2 hamburgerből kijött, ma 6 hamburger ára alatt nem nagyon lehet megúszni."
Az Index cikke:
"1988: megnyit az első magyar McDonald's"
"Az akkori legdrágább étel a Big Mac volt, ami 43 forintba került, a dupla sajtburgerért 42, a dupla hamburgerért 38 forintot kellett fizetni (ez utóbbi két étel szűnt meg időközben), a sajtburger 26 forint volt, a hamburger, a nagy krumpli és a tejturmix 25-25 forint. Legolcsóbban presszókávét, teát és forró kakaót (ez ma már forró csoki néven fut) vehettünk, ezek 12 forintba kerültek."
Arcanum:
"Fogyasztói árak (Ft), 1991, 1992, 1993"
- McDonald's Árak összehasonlítása:
1988. Big Mac 43 Ft
2023. Big Mac ~1000 Ft
- Fizetésből hány db Big Mac-et lehetett venni (netto fizetés):
1988. - 35 000 Ft / 43 Ft = 814 db Big Mac
2023. - 270 000 Ft / ~1000 Ft = 270 db Big Mac
Vagyis ma drágább a hamburger, bár az egyéb ételekhez képest a McDonalds akkor és most is drágább/volt. Ami lényegében annyi, hogy az éttermi és hasonló ételeknél az otthon főzött mindig is olcsóbb (mellékesen).
Röviden amúgy a korban élőktől lehet tudni, hogy drágának számítottak a nyugati cuccok.
88-ban 35 ezer mint fizetés?
2023-ban meg 270 ezer?
Hagyjuk 😂😂😂
Amúgy 88-ban bruttó 3000 forint volt a minimálbér...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!