"Az illóolajok gyorsan elpárolognak ha napfény éri őket, ezért kaphatók barna üvegben." - És, ha rá van zárva a kupak?
Nem tudom kinek sikerült lepontozni. :)
"Az illóolajok gyorsan elpárolognak ha napfény éri őket, ezért kaphatók barna üvegben." - És, ha rá van zárva a kupak?
Ahonnan az idézetet vetted ott elég rendesen elírták. Bármilyen színű üvegben elpárolog, ha az üveg nyitva van, a barnából és átlátszóból is ugyanúgy. :) És a többiek is írták, de kérdező itt egy kevés idézet a témában.
Az rpharms.com oldalán:
"GYÓGYSZER PALACK
A gyógyszeres tartályok anyaga hagyományosan az üveg volt. Bár súlyos és törékeny, kevés reakcióba lép más anyagokkal. A műanyag az elmúlt években egyre népszerűbb lett, de a modern gyógyszeres palackok többnyire üvegből készülnek, amelyet általában barnára színeznek, hogy megvédjék az összetevőket a fénytől."
Gyógyszercsomagolás - Drug packaging wiki oldalán:
Palackok /
"A vényköteles palackok többféle színben kaphatók, amelyek közül a leggyakoribb a narancssárga vagy világosbarna, mivel képes megakadályozni, hogy az ultraibolya fény fotokémiai reakciók révén lerontsa a potenciálisan fényérzékeny tartalmat , miközben elegendő látható fényt enged át a tartalom könnyen láthatóvá tételéhez. . További gyakori színek: átlátszó (a fényben nem bomló vegyületekhez), kék, sötétbarna, zöld és különféle átlátszatlan árnyalatok. [8]"
JAJJDEJÓ 5-ös!! Végre egy tudományos válasz! Köszönöm szépen!
(Velem egyszer megtörtént, hogy a kérdésemre valaki értelmeset, pozitívat válaszolt és valahogyan félrenyomtam és így negatív értékelés lett belőle. Egy ideig marcangolt a dolog, de az oldal hiányossága miatt nem lehet kijavítani. Ha jól emlékszem, akkor az a félre nyomás a meghibásodott egerem miatt történt. Mindezt azért írtam, hogy lássad és lássák mások is, hogy történhetnek ilyenek.) Ha pedig nem félrenyomás történt, akkor meg lehet írni, hogy miben tévedett - ha ugyan tévedett. De az ismereteim alapján mind a 3-as, mind pedig az 5-ös választ helyesnek látom, mégis most már mindkettőben szerepel negatív értékelés.
2-es! Az illóolajokat nem azért hívják "illó"-nak, mert illékonyak, azaz gyorsab párolognak?
Tappancs! Én szeretem a pontos és erőteljes fogalmazást, így tehát megkérdezem, hátha tudod, hogy 100%-osan megvédi a barna üveg a fényérzékeny anyagot vagy csupán nagy százalékban? Ugyan az van írva, hogy "megvédi", de nem támasztja alá egy erős szóval vagy számmal.
A többieknek is köszönöm a válaszokat!
"Az illóolajokat nem azért hívják "illó"-nak, mert illékonyak, azaz gyorsab párolognak?"
Nem egészen. Bár tény hogy gyorsabban párolog mint a legtöbb olaj (pl.: napraforgó), de még így is elég lassan párolognak. Csupán az orrunk annyira érzékeny ezekre az anyagokra hogy nagyon kis mennyiségeket is erősen érzünk. Így tűnhet úgy mintha folyton sok lenne a levegőben, de csak nagyon érzékenyek vagyunk rá.
Kérdező - az olaj hatása az amit szubjektíven "illan". Ha kinyitjuk az üveget, akkor gyorsan és messzire érezzük a szagot, miközben az olaj gyakorlatilag nem fogy az üvegből.
A régi, vegyészetről semmit nem tudó emberek által kialakított terminológiától meg ne várjuk el a mai szintű akadémiai precizitást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!