Miért nem a Nap felé áll a Hold sarlója?
Mert a Nap a hozzá közelebb eső rėszėt világítja meg.
Tegyėl le egy pimponglabdát magad elė, azt világítsd meg lámpával jobbról. A sarlós csúcs egyėrtelmű hogy merre fog majd nėzni. Fizikailag lehetetlen hogy a nap fele nėzzen.
Biztos pontatlanul fogalmaztam meg a kérdést.
Egyértelmű, hogy a Hold Nap felőli oldala veri vissza annak fényét. Számomra az a furcsa (e napokban - 2018.08.30)jól látható módon a lenyugvást éppen megkezdő Holdon ez a bizonyos sarló határozottan nem a Nap felé néz. Úgy értem, hogy mintha minimum 10, de inkább 20 fokkal fentebbi pontból világítaná a Nap mint ahol az éppen látszik az égbolton. Ez miért van?
A 2. válaszra:
Adott három pont (Nap - Hold - földi szemlélő)
E három pont meghatároz egy síkot, mely síkban "utazik" a Nap fénye: A Naptól a Holdig, onnan pedig a szemlélőhöz. E modellben a Hold sarlója a földi szemlélő számára pontosan a Nap felé "dudorodik". A tükröződés tekintetében - szerintem - indifferensek a távolságok hiszen a tükröződés szöge ugyancsak e síkban marad, nem?
A kupolás példa viszont érdekes, mert valóban: az "eltévedt" sarló-has mintha éppen ezen a képzeletbeli kupola íve mentén tükröződne. Pedig hát nyilván nincsen semmilyen kupola... Vagy de? :)
Akkor máshonnan ugyanaz (#2 voltam)
Tényleg, azta! Érdekes...
Köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!