Szép estét! Kérdésem most csak az antropológiában jártasaknak szól. Az ősembereknek voltak házassági ceremóniáik? És ha igen,miképpen zajlottak le? És hogyan műkődtek ezek a házasságok? Monogámok voltak,vagy tartottak a férfiak háremet?
"Erre azért érdemes lenne valami forrás. :) Illetve a közlésmód talán nem sikerült annyira megfelelőre, de úgy hangzik, mint egy egyenesen arányos tendencia, vagyis mintha a társadalmi egyenlőtlenséggel mindig és mindenhol nőtt volna a poligámia. Nem úgy tűnik, hogy így lenne."
Szerintem elég egyértelmű, ha azt írom hogy általában akkor az nem azt jelenti hogy mindig. Az pedig már a tágabb kontextus, ha azt írom számos társadalomban a társadalmi feszültségek csökkentése, a családok stabilitása a monogámia vallási, jogi előírását követelte meg, akkor nyilvánvaló hogy legalábbis a jogilag elismert(!) kapcsolatok monogámok lesznek más tényezőktől függetlenül. De mint mondtam a sapiens történetében a sztrikt monogámia új fejlemény. Azt pedig igazából nem értem, ha előtte fél oldalon át a másik válaszolónak magyarázod el a mai állapotokból miért nem lehet feltétlen ősi állapotokra következtetni, akkor nekem miért hozol térképeket arról hogy ma hol legális a poligámia és hol nem. Tisztában vagyok vele, de 2-3000 éve nem így nézett volna ki a térkép.
"Adott korokban és helyeken volt szokás. Másik ami szintén fontos, hogy adott esetben az elitnél, vagy másoknál is, ha éppen volt is poligámia, akkor sem azonos a népesség egészével az elfogadottsága és a gyakorlata."
Az elterjedtsége, aránya koronként és társadalmanként eltérő volt. Ezt írtam. Ettől függetlenül egy egészen univerzális jelenségről beszélünk, ami valószínűleg végigkísérte az ember történelmét és napjainkban is jelen van.
Ha nagyon forrást szeretnél olvasni, akkor tessék.
De szerintem a szexuális viselkedés, és a monogámia/poligámia kérdésköre nem annyira kapcsolódik ide, hogy most erről kelljen bombázni a válaszokat. A kérdésre alapvetően nem mondott hülyeséget azzal a válaszoló, hogy érdemes a vadászó-gyűjtögető törzsek házassági rituáléiról olvasni, amire meg én utaltam előtte, hogy mivel ezek nem őskövületek hanem fejlődtek, egyedi vonásokat hordoznak többet érdemes összevetni, nem csak egymással hanem akár az európai néprajz által leírtakkal, antik forrásokban szereplő rituálékkal és a közös elemeket, párhuzamokat kell kiemelni mert amit valamiféleképpen az elszigetelt törzsek és akár a modern ceremóniák is hordoznak (pl. párosító rítusok mint eskü, mágikus kötés, énekek stb.) azok feltehető hogy egyetemes ősi elemek.
Csak pár apróságra hívtam fel a figyelmet, amúgy egyet is értettem a válasszal zöldezéssel is. Az "ősember" kifejezés kiemelése is jó és megérne egy bővebb mennyiséget.
"Azt pedig igazából nem értem, ha előtte fél oldalon át a másik válaszolónak magyarázod el a mai állapotokból miért nem lehet feltétlen ősi állapotokra következtetni, akkor nekem miért hozol térképeket arról hogy ma hol legális a poligámia és hol nem. Tisztában vagyok vele, de 2-3000 éve nem így nézett volna ki a térkép."
A térkép természetesen nem így nézett volna ki több tízezer évvel ez előtt, csak példajellegű volt, hogy közel sem annyira népszerű. A mai korlátozott volta bemutatja legalább azt, hogy nem száz százalékos kedveltsége is lehet és lehetett is a poligámiának - lám mint ma is. Valóban nem is írtam azt, hogy pont úgy lett volna mint a térképen.
Az "általában" tudom, hogy nem mindiget jelent, csak a kérdezőnek nagyobb mennyiséget is sugallhat mint amit eddig rögzítettek genetikai vizsgálatok. Ezért inkább a kifejezés mellőzését tartom jobban a kérdésben. Végül is erre utaltam.
Amire meg mutattam a kérdezőnek a maival való óvatosabb párhuzamosítást, az ez: "talán a mai ősközösségekben élő kultúrák, amelyek még el vannak jobbára szigetelve a civilizációtól, támpontot adhatnak."
És igen van amiben adhat támponot, és van amiben nem. Mindenesetre van olyan alaptalan elgondolás, hogy "úgy élt az ősember, mint a mai bennszülött népek, mint például a Hadza nép". E félreértést megelőzendő írtam a kérdezőnek, mivel találkozhat ilyenekkel. Jobb előre szólni alapon. :)
"Az elterjedtsége, aránya koronként és társadalmanként eltérő volt. Ezt írtam."
Oké, valóban sietve ovastam át és nem is teljesen, szóval ja...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!