Biztos olvastatok erről a mesterséges intelligenciát használó programról, ami minden kérdést megválaszol,a kár esszéírásra is képes. Ez hogy fogja megváltoztatni az oktatás egészét, milyen hatással lesz a kultúránkra?
Ezeket nem lehet elöre megmondani. Nyílván általános alapműveltségre szükség lesz, illetve sokáig nem fog változtatni semmin, legfeljebb az AI alapú esszék tiltva lesznek, de hosszútávon zseniális lesz és biztos sok mindent megváltoztat.
A kedvencem, hogy programot íratatsz vele. Számológép programot gond nélkül ír. Idle játékra pedig egy jó sablont, de azt látom, hogy programozókra nem lesz szükség egy szint után az biztos.
Beirtam ebbe a programba a kerdesed, ezt valaszolta ra:
“Az ilyen típusú mesterséges intelligenciával rendelkező programok valószínűleg nagyon hatékonyak lesznek az oktatásban, mivel képesek lesznek automatikusan generálni és megválaszolni kérdéseket, ami segítheti a tanulókat az anyag elsajátításában. Azonban az is fontos, hogy ne felejtsük el, hogy ezek a programok csak a meglévő ismereteket használják, így fontos, hogy a tanárok továbbra is személyes interakciót biztosítsanak a tanulókkal, hogy segítsék őket az önálló gondolkodás és a kreativitás fejlesztésében. Az is lehet, hogy ezek a programok hatással lesznek a kultúránkra, mivel segíthetnek a tudás gyorsabb és hatékonyabb átadásában, de az is fontos, hogy ne felejtsük el, hogy a tudás nem csak az információk átadásában rejlik, hanem azok értelmezésében és alkalmazásában is.“
Pont a múlt héten találkoztam egy esettel (a szülővel beszéltem), hogy a 15 éves lánya az AI-val íratott meg egy beadandó házi dolgozatot, és 5-öst kapott rá.
Szerintem ez elég jól megvilágítja a kérdést.
Azt nem mondom, hogy gyökeresen felforgatja az oktatási rendszert, pláne, mivel az valahogy makacsul ragaszkodik drága kis hazánkban a 100 évvel ezelőtti metódushoz, de naiv dolog lenne lebecsülni az AI hozzáadott ohm... "értékét"? Nevezhetem ennek? Elbizonytalanodtam kicsit. De tán értitek, mire akarok kilyukadni.
A chatgpt egy language model, amit nem tudom magyarul hogyan neveznek, de tükörfordításban "nyelv modell". Magyarán nagyon nagy eséllyel tudja, hogy izonyos szavak/betűk kombinációja után milyen szavak/betűk kombinációja következik.
A mesterséges intelligencia csak egy azért használt szó, mert nagyon jól hangzik és eladható a befektetőknek meg a felhasználóknak. De valójában ez gépi tanulás, ami neurális hálókat használ és arra van kitalálva amit fentebb is írtam, hogy nagyon jól prediktálja meg milyen szavak/betűk kombinációját írja le, hogyha te írsz neki egy mondatot. Tehát NEM egy olyan valamiről beszélünk ami emberi intelligenciát utánozna és nem is létezik erre jelenleg megfelelő modellunk vagy kellően erős hardverünk, hanem egyszerűen csak jól prediktálja, hogy mit kell írnia.
Meg ha tudnátok, hogy mennyire bonyolult és körülményes egy ilyen modellt betanítani majd finomra hangolni, az mégjobban rombolná az illúziót hogy ez egy okos valami:D de ennek keressetek utána, hogy hogyan tanították be. De nem magától csak úgy ennyi mindent tud, ez egyáltalán nem így néz ki.
Szakmabeli vagyok, szóval ha valaki lepontozna, akkor várnék valami ellenérvet is... Egyébként borzasztóan hasznos már most is a chatgpt és imádom használni, pl rengeteg emailt írt meg nekem:D meg spanyol tanulásban is nagyon hasznos. Csak aki nem ért hozzá, az azt hiszi hogy valami nagyon okos dologról van szó, mikor valójában egy matematikai modell ami nagy valószínűséggel mondja meg, hogy milyen szavakat írjon le ha megadsz neki egy mondatot:D de semmi intelligenciáról nincs szó.
A fejlődése ezeknek a modelleknek korlátozott, mert nincsenek elég erős hardvereink és sajnos azokon múlik az "okossága". Ha csak nem találnak valami alternatívát a szilikon chipekre, nem nagyon kell félni, hogy ezek a mi életünkben valódi emberi intelligenciával rendelkezzenek, egyszerűen ez lehetetlen. Új modell sem opció, pl ezeket a neurális hálókat is már évtizedek óta ismerte mindenki, tehát nem csak egyszer a semmiből valami random tudós kigondolta:D
De amúgy van fent youtubeon már videó is, ahogy Andrej Karpathy leprogramozza max két óra alatt a chatgpt-t. Tehát ebbe semmi extra nincs, leülsz és megírhatod te is otthon. A nehézség és drága dolog a betanításában van.
*23:42
Nagyon is helytálló egy olyan programot mesterséges inteliganciának hívni, ami sok esetben nem megkülönböztethető az emberi inteligenciától.
Értem én, hogy nem "true AI" vagy AGI, de ettől még nagyon is disztruptív lehet.
Nézzük meg a múltat…
Anno a golyóstoll megjelenésénél is riadót fújt az oktatás, mondván a gyerekek nem tanulnak meg tisztességesen töltőtollal írni. A mai korból visszanézve ez nem tűnik hatalmas problémának, lévén (szinte) senki nem ír töltőtollal, mindenki golyóstollat használ.
A számológépek megjelenése és elterjedése is riadalmat keltett, hogy a gyerekek nem tudnak majd papíron több számjegyű számokkal alapműveleteket végezni, gyököt vonni, nem fogják megtanulni a logarléc használatát. Most visszanézve nem akkora probléma ez, nem ezek ma a fontos készségek.
Az internet megjelenése is riadalmat keltett, hogy a gyerekek nem tanulnak meg könyvtárban információt keresni, katalógust használni, stb… Ma megint azt kell, hogy mondjuk, hogy nem akkora baj ez.
Persze mindegyikkel veszítettünk valamit, a töltőtollal talán a kézügyességet, figyelmet, pontosságot, a számológéppel bizonyos matematikai összefüggések rögzülnek kevésbé (azért a logarléc használatához érteni kellett a logaritmushoz). Az internettel meg az információ szűrése, rendszerezése, a forráskritika szenvedett némi hiányosságot. De cserébe megszabadultunk egy csomó nyűgtől és más készségek tudtak előtérbe kerülni. Ma nem az a Jani mondjuk a természettudományokban, aki a könyvtárban talált táblázatból logarléccel ki tud számolni valamit, és azt töltőtollal papírra tudja vetni. Egy mai tudósnak programozni kell tudni, internetes rendszereket kell tudni használni. A kutatáshoz remek segédeszközzé vált a golyótoll is, a számológép is, az internet is.
~ ~ ~
A mesterséges intelligencia van és lesz is (hacsak nem omlik össze más okokból a civilizáció). Egy ideig lehet félni tőle, lehet tiltani, megakadályozni a használatát, lehet a használatának a lefülelésére koncentrálni, ahogy az internettel is volt egy ideig. De ahogy az internet esetén, úgy idővel nem ez lesz a kérdés, hanem egyrészt az, hogy hogyan lehet a mesterséges intelligenciát az oktatás szolgálatába állítani, hogyan lehet a tanulást, az ismeretek és készségek elsajátítását hatékonyabbá tenni az MI által, másrészt meg az, hogy hogyan tanítsuk a használatát, hogyan tanítsuk meg azt, hogy mire, hogyan lehet jól használni, hogyan nem szabad, nem ajánlott használni. Pl. egy ChatGPT jellegű MI esetén azt, hogy pontosan hogyan fogalmazd meg jól a kérdést ahhoz, hogy jó válaszokat kapj, hogyan ellenőrizd a válasz helyességét, stb…
Ha kilépünk az oktatás területéről, akkor meg az emberiség meg fog tudni tanulni együtt élni az MI-vel. Ahogy megtanult együtt élni az internettel, korábban meg a számítógépekkel, meg még korábban úgy általában a gépekkel. Igen, lesznek új veszélyek, új problémák, de más problémák meg el fognak tűnni.
A cikk ilyen szempontból kicsit kattintásvadász, épít a sokakban az új technológiával szembeni ellenérzésre. Az internet is jelent veszélyt és lehet rossz célra használni. Használják is rossz célra, de nem dőlt össze a világ, az internet több előnyt és potenciált jelent, mint amennyi veszélyt és problémát. Ha nem így lenne, nem használnák, tiltanánk, stb… Még korábban – és itt inkább a a XX. század közepére vagy elejére gondolok – a számítógépről, a nagy számítási kapacitásról is el lehetett mondani, hogy vannak veszélyei és lehet rosszra is használni. És használják is. De mégis elenyésző kisebbség az, aki vissza akarna térni a kockás füzethez meg a logarléchez.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!