Hogyan tudnám leírni a diesel motor hatásfokát úgy, hogy ne legyen bonyolult és érthető legyen?
Figyelt kérdés
Fizika prezentációba kellene, de őszintén nem igazán értem mi az a hatásfok. Wikiszótár szerint a fizikában a hatásfok az energiafelhasználás mértéke. Sajnos eztel közelebb ennek az egésznek a megértéséhez nem kerültem, szóval jó lenne, ha valaki aki ért az ilyesmihez kicsit emberibb nyelven elmagyarázná, hogy mi az a hatásfok a fizikában és mit kellene írjak a diesel motor hatásfokához. A google semmi értelmeset nem dob fel2023. jan. 3. 14:07
1/3 A kérdező kommentje:
Jaj és elnézést ha rossz kategóriába raktam a kérdést, aki válaszol annak előre is köszönöm
2023. jan. 3. 14:08
2/3 anonim válasza:
A hatásfok az a felvett energia munkára fordított része.
Tehát az elégetett gázolajból kinyert energiamennyiség azon része, amelyiket a motor tényleges hasznos munkavégzésre tud átalakítani (tömeg mozgatására, a tengely forgatására). Ezt százalékban kell megadni. Az energia többi része elnyelödik súrlódási energiaként, höenergiaként (melegszik a motor), hangenergia, stb.
Itt elég érthetöen írják le, alap egyenletekkel:
3/3 anonim válasza:
Már pedig ez egy eléggé bonyolult technikai probléma.
A hatásfokot kísérletileg határozzák meg az indikátordiagram felvételével és annak planimetriai analízisével (technikailag integrálszámítással).
Ma már lehetőség van a folyamat számítógépes szimulációjára is, de ez egy csúcsmérnöki feladat a szakmában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!