Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Felnőtt korban kezdett sportol...

Felnőtt korban kezdett sportolás élettana? Mi fejleszthető, mi nem? Új izomrost nem lesz?

Figyelt kérdés

Úgy tudom, a szívben tulajdonképpen semmi se fejleszthető felnőtt korban. Vagy csak nagyon lassan, minimálisan.

A vázizomzatban új rostok már nem tudnak létrejönni, csak meglevők növekedni, új mitokondriumok keletkezni illetve az izomzat vérellátása javítható.

A regenerálódás lassul.

Robbanékonyság, gyorsaság mennyire fejleszthető, illetve mi kellene ahhoz?

Mitől jobb a hosszú távú állóképesség felnőtt korban?

2022. dec. 15. 21:14
 1/5 anonim ***** válasza:
62%
Én 42 évesen kezdtem hapkidozni. Az állólépességem, robbanékonyságom határozottan javult. A mozgáskoordinációm össze sem hasonlítható a korábbival.
2022. dec. 16. 08:34
 2/5 A kérdező kommentje:

Most engem élettanibb (persze konyhamyelven) szempontból érdekel, nem tapasztalat.

Különben a sport vagy az egészség kategóriába tettem volna.

2022. dec. 16. 09:39
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

A szívósság és a kitartás mellett figyelembe kell venni a mértékletességet.

Izomzatot viszonylag könnyű gyúrni, azonban a megerősödött izmok mellé, amelyek intenzív munkával három hónap alatt jelentősen megnövelhetők, nem társul automatikusan az inak, ínszalagok hasonló erősödése így a korán megnövelt terhelés jellemzően sérüléseket okozhat. A csontozat még lassabban erősödik, így erre fokozottan kell figyelni.

Fontos, hogy ne csak erőt növeljünk, a nagyobb súlyokkal és vele a kevesebb ismétlésszámmal. A kisebb súlyok nagyobb ismétlésszámmal a kitartást is jobban növelik.

Ezen kívül az anaerob tevékenység is fontos, nem csak a súlyzózás, értem ez alatt a rendszeres futást, kocogást, a tornagyakorlatokat.

Értelemszerűen itt meg a lassú, de hosszútávú mozgás az állóképességre hat jobban, a rövid, de gyors vágták meg a gyorsaságot fejlesztik.

A lényeg, hogy eleve váltott programokkal dolgozzunk.

Először a könnyebb súlyok, nagyobb ismétlésszámmal, mellé a hosszabb távú futás, ám lassabb sebességgel, aztán lehet váltani pár hét után, nagyobb súlyok kevesebb ismétléssel és rövid távú, de gyors vágtákkal kombinálva.

Vannak különféle edzésprogramok, ezekben érdemes betartani a regenerációs időket és a terhelés fokozását mérsékelten kell végezni.

Ezért jó egy szakember kontrollja, ami edzőteremben rendelkezésre állhat.

Két, három hónap után szoktak jönni a bajok, amikor már van egyfajta erőnlét, de ekkor nem szabad rögtön erőteljesen megnövelni a terhelést, mert az izomzat mellé a kötőszövetek még nem erősödtek meg eléggé, ha ilyenkor mások teljesítményének irigylése, vagy saját vágyainak engedve valaki erőteljes terhelésbe kezd, akkor könnyen hosszú ideig gyógyuló fájdalmas ínhúzódás, szakadást szerezhet magának, ezért csak óvatosan szabad növelni a terhelést.

2023. máj. 15. 12:20
 4/5 anonim ***** válasza:
76%

"Új izomrost nem lesz?"

Már hogyne lenne! A szervezet alkalmazkodik. Ha az egérkattogtatás helyett téglákat kezdesz pakolni rendszeresen, akkor bőrkeményedés lesz a tenyereden és az ujjaidon, az alkalmazkodás miatt. És az izomzatod is növekedni fog a terhelés miatt. A szervezet igyekszik alkalmazkodni az őt ért hatásokhoz, és olyan változások történnek, hogy túléld, elviseld.

2023. máj. 15. 15:35
 5/5 anonim ***** válasza:

Valóban felnőtt korban nem keletkezik új izomrost a sport, vagy a fizikai munka hatására, csak a meglévő izomrostok duzzadnak, vagy vastagodnak meg.

2023. máj. 16. 03:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!