Mi az a feszültséggenerátor? És mi az az áramgenerátor? (Középiskola, 10. osztály)
Nem értem, mi a különbség a kettő között.
Ez nem mind a kettő egy zsebtelep?
Kérem, segítene valaki, hogy megértsem, mi a különbség a zsebtelep, a feszültséggenerátor és az áramgenerátor között? Miért van ez is, az is?
Köszönöm!
17
13-as vagyok, az általad említett könyveket nem olvastam, de elfogadom, hogy a nagy szerzők is alkalmazták ezeket a kifejezéseket, így nem helytelen, ha mi is használjuk. Akkor az 1-es válaszban mégsem írtam badarságot?
dq
„#1 badarságokat beszél, az áramforrás nem ideális áramgenerátor.
Áramforrás az, amiből jön az áram, zsebtelep, konnektor.”
Ez így helytelen, mert a feszültséggenerátorból is „jön” az áram, meg az áramgenerátorból is „jön” az áram. Ennek alapján nem lehet megkülönböztetni azokat.
Még mindig nem tudjuk a kérdező pontosan mire gondolt, azóta sem szólt hozzá.
Köszönöm a válaszokat.
Azt hiszem megértettem.
Amit nem értek, az az, hogy ha egy izzó egy adott mennyiségű áramot vesz fel, mondjuk 0.5 ampert, akkor hogy lehet, hogy egy áramgenerátor "ugyanannyi" áramot ad le, tehàt mondjuk 1 ampert?
Az izzó 0,5-ös, akkor minek neki 1? És mi lest a maradék 0,5-el amit nem használ el?
Például van egy 6 V/3 W-os izzólámpa, ennek áramfelvétele 3/6=0,5 A. Az ellenállása 6/0,5=12 Ω. Ha ezt egy ideális (nulla belső ellenállású) feszültséggenerátorra kapcsolod, akkor az áramfelvétel az izzólámpa ellenállásától függ. A feszültséggenerátor hiába tudna leadni 1 A-t, az izzón akkor is csak 0,5 A folyik. A „másik” 0,5 A nincs, nem folyik sehová. Ezt csak annyit jelent, hogy a feszültséggenerátorra, annak túlterhelése nélkül rákapcsolhatsz még egy izzólámpát. Ehhez hasonló, ha egy daru teherbírása 10 tonna, de te csak 5 tonnát emelsz fel vele, akkor hol van az a másik 5 tonna? Sehol, ez annyit jelent, hogy még 5 tonnával terhelhetnéd.
Ha viszont egy ideális (végtelen belső ellenállású) 1 A-es áramgenerátorra kapcsolod, akkor az áramgenerátor az izzólámpán – az izzólámpa ellenállásától függetlenül – 1 A áramot hajt keresztül. Nyilván ekkor az izzóra kerülő feszültség megnövekszik, tönkre is mehet.
21
Lusta vagyok értelmezni, mit írtál. Mit írtál? A tankönyvírók az áramforrás szót energia értelemben használják, nem pedig áramgenerátor értelemben. Hasonlóan, mint az is AC, amelyik éppen most üresen jár, tehát szó nincs áramról.
Hú.
Köszönöm szépen, a suliban is így kellene magyarázni.
Minden válasz hasznos volt! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!