Az alábbi képen a feszültséggenerátort rövidzárként értelmezve mik az ellenállások kapcsolatai egymással? (Melyik melyikkel van sorban/párhuzamosan kapcsolva)
Köszi!
Ezt azon túl, hogy "látni kell" van valami koncepció, ami alapján meghatározható?
Pl. az én szememben elsőre R1 sorosan kapcsolódna R3-R4-hez (természeten elhiszem, hogy ez nem így van, ezzel csak érzékeltetni akarom, hogy hol csúszok el az ilyen jellegű feladatok megoldásával)
Próbáld meg átrajzolni a hálózatot,a felesleges "drótok" nélkül. Pl: ha kiveszed a fesz generátort, akkor összekötheted az r1-r3-r4 sarkait egyetlen gombóccal.
Ugyanígy egy gombóc az r1-r2-r3 sarkai is.
"Gombócozz"! Minden csomópontot, ahová több vezeték is megy, jelölj be. Ha egy vezeték csomóponttól csomópontig halad, anélkül, hogy lenne rajta bármi (gen/fogyasztó) akkor az a vezeték felesleges, kiveheted.
Ha így egyszerűsíted, egy idő után feltűnik mi mivel van párhuzamosan, és mi sorban.
Egy áramkört akár 3x is egyszerűsítve majd továbbegyszerűsítve le lehet rajzolni, amíg eljutsz a megoldásig. Ezek a tenyésztett példák eleve zavart keltően vannak felrajzolva.
Előző hozzászóló vagyok:
Az előttem hozzászóló azt írta, hogy a rövidzárakat kiveheted. Ezt cáfolni szeretném! Sőt szigorúan tilos! Ettől a hálózat potenciáljai megváltoznak! Az már nem ugyanaz a hálózat. Tehát rövidzárt eltüntetni ( amin nincs kapcsolási elem ) TILOS!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!