Az ún. fehér fény több színre bomlik, azonban ha ezeket a színeket egymással összekeverjük, fehér helyett feketét kapunk. Akkor hogy is van ez?
Egy kicsit dilettáns módon fogalmaztam meg a kérdést, de nem akartam túlbonyolítani. A fehér fény ha megtörik, a szivárvány színeire bomlik, így végső soron a fehér az összes színt magában rejti. Viszont a fekete is, merthogy az összes színnek egyfajta egyvelege. Helytálló a paradoxnak tűnő megállapításom? Mert annak tűnik, mégis ellentmondásos is egyben. Elég régóta rágódom ezen. Hol benne a hiba?
Előre is köszönöm a hasznos válaszokat :-)
"Viszont a fekete is, merthogy az összes színnek egyfajta egyvelege."
Ezt honnan veszed? A feketenek epp az a lenyege, hogy semilyen feny nincs jelen.
Newton eppen azzal bizonyitotta az elmeletet, hogy a szetszort fenyt ujra egyesitve feher fenyt kapott.
Onnan vettem, hogy a fekete is az összes színt magában rejti, hogy ha a fehérből "felbomló" színeket úgymond összekeverem, fekete lesz belőle. Nyilván, nem tudományos szemmel szemlélem a dolgokat, sokkal inkább hétköznapi módon. Innen indult az egész...
De valamennyire tisztult, köszönöm :-)
a lényeg szerintem a kétféle színkeverés különbségében keresendő: van additív és szubsztraktív keverés:
additív a TV/monitor: piros, kék és zöld összeadogatásával éri el a fehér fényt
szubsztraktív a festék/tempera: egy adott színű festék elnyeli a komplementer árnyalatot a róla visszaverődő fehér fényből (például a piros a zöldet), így igen, ha sok festéket keversz össze, akkor feketét kapsz, mert minden színt elnyel egy adott festék (elméletileg)
látszik, hogy az additív a fényforrásoknál használható, a szubsztraktív meg a fényvisszaverésnél/megvilágításnál
"TV/monitor: piros, kék és zöld összeadogatásával éri el a fehér fényt "
Nézd már meg a monitort! Egymás mellett vannak a színek pont azért hogy ne keveredjenek, ne oltsák ki egymást!Minden szín külön világít!
"Minden szín külön világít!"
Szerintem logs is erre gondolt, csak ilyen furán fogalmazott. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!