Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mekkora a minimális IQ szint...

Mekkora a minimális IQ szint kell ahoz hogy sikeresen elvégezze valaki az főiskolát mérnöki szakon?

Figyelt kérdés
2022. nov. 12. 12:08
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
91%
Ehhez NEM IQ szint kell (ami egyébként sem reális dolog), hanem reál beállítottság, és szorgalom.
2022. nov. 12. 12:12
 2/18 anonim ***** válasza:
88%
Az átlagos szintet azért igenis kaparni kell szerintem alulról, hogy valakinek legyen legalább esélye rá.
2022. nov. 12. 12:49
 3/18 A kérdező kommentje:

1-es, ezzel nem értek teljesen egyet, hisz egy átlag alatti IQ-val rendelkező személynek sokkal több időbe és energiába kerülne egy főiskolát elvégeznie SIKERESEN.

Az relális beálítotság és szorgalom ehez nem teljesen elég hisz akkor egy átlagon aluli személy rengeteg időt veszítene az életéből amit szerintem számára sokkal hasznosabb dologba tudná belefektetnie.

2022. nov. 12. 13:21
 4/18 A kérdező kommentje:
2-es, én nem az esélyre gondoltam hanem magára az elvégzésre
2022. nov. 12. 13:22
 5/18 sadam87 ***** válasza:
90%

Ez alapján a link alapján 90 alatti IQ-jó mérnökök is vannak (az "engineering-related occs" kategóriában a felmértek 10%-ának kb. 86-87 alatti az IQ-ja), szóval annyival biztos el lehet.

[link]

2022. nov. 12. 13:48
 6/18 anonim ***** válasza:
100%
Minimum 65.
2022. nov. 12. 14:38
 7/18 anonim ***** válasza:
34%
Aki meg tudott szerezni egy érettségit, annak kb 100-as IQ-ja garantáltan van (ugyanis ez azt jelenti, hogy átlagos képességei vannak), az pedig böven elég egy föiskola vagy egyetem elvégzéséhez. Ami emellett lényeges, hogy az adott szakterületen otthon legyen - pl. mérnök esetében matematika, fizika.
2022. nov. 12. 15:01
 8/18 A kérdező kommentje:
5-ös, köszi konkrétan a villamos mérnök szakra gondoltam, de ahogy látom a harmadik helyen van és 95-től 128-ig tart a skála.
2022. nov. 12. 15:05
 9/18 sadam87 ***** válasza:
100%
Így van, de vedd figyelembe, hogy a skála nem a teljes terjedelmet mutatja, hanem az alsó 10% határatól a felső 10%-ig. Szóval a vizsgálat népességben a villamosmérnökök 10%-nak az IQ-ja 95 alatti. De jellemzően valóban magas az IQ-juk.
2022. nov. 12. 15:44
 10/18 Psycho ***** válasza:
100%

Kérdező! Az 1-esre való reagálásod nem értem, nagyon sok dolog összemosódott.

Azt írod:

"egy átlag alatti IQ-val rendelkező személynek sokkal több időbe és energiába kerülne egy főiskolát elvégeznie SIKERESEN"

El lehet végezni egy főiskolát sikertelenül is? Ha igen, akkor mi számít sikeres elvégzésnek?

"Az relális beálítotság és szorgalom ehez nem teljesen elég hisz akkor egy átlagon aluli személy rengeteg időt veszítene az életéből"

És? A kérdés az egyetem elvégzésére vonatkozott. Vagy az "egyetem sikeres elvégzésébe" a pezsgő egyetemi élet is beletartozik?

Ezért fontos definiálni, mit jelent, hogy "sikeresen elvégzi"!

Alatta írtad, hogy csak az elvégzésre gondoltál. Nos, az én olvasatomban a sikeres/sikertelen jelzőt ki lehet akkor venni. Elvégzi-e, vagy sem. Ennyi.

Az eredeti kérdésedben van egy implicit előfeltevés: az, hogy létezik egy olyan IQ érték, ami alatt biztos nem végezhető el az egyetem.

Az átlag IQ tartomány 85-115 közt van. Az ebben a sávban lévők szerintem el tudják végezni. Biztos van olyan is, aki 80-as IQ-val, de rengeteg szorgalommal, segítséggel, illetve szerencsével meg tudná csinálni. Más viszont 100-as IQ-val meg kibukik.

Ebből az következik, hogy eleve kicsit baj van a kérdéssel, mert az IQ önmagában nem elég jó előrejelzője a főiskola elvégzésének. Nem hinném, hogy meg lehet határozni egy ilyen IQ hányadost. Nyilván a 45-ös IQ-jú súlyosan értelmi fogyatékos nem fogja tudni elvégezni. Talán a 60-as sem. Viszont utána egy szürkezónába érkezünk.

2022. nov. 12. 16:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!