Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogy lehet valakiből robot...

Hogy lehet valakiből robot mérnök?

Figyelt kérdés
Eléggé érdekel ez a téma, és a robotok is.

#robot #robotika #Robot mérnök
2022. júl. 7. 18:14
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Habár nem friss kérdés de nem is túl régi, így talán még aktuális.

A humanoid robotika a közeljövő kialakulófélben lévő de még gyerekcipőben járó szakterülete. Hazánkban kifejezetten ez a specializáció egyenlőre kevésbé van jelen. A szakterület elektromechanikai és gépészti szempontból rengeteget fejlődött az elmúlt időszakban és a mesterséges intelligencia kutatásra is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek napjainkban. Ez utóbbiban jelentős áttörést valószínűleg a kvantum számítógépek megjelenése hoz majd. A 7-es válaszoló viszonylag korrekt választ adott, főleg ezeket a képzési területeket érinti a szakirány. Az alapok megszerzéséhez ezen képzések valamelyikén érdemes elindulni. Kezd megjelenni a robotinformatikai mérnök szakirány is, úgy tűnik ez utóbbi a mérnökinformatikus szakból fog előbb-utóbb leválni. Azt kell megérteni, hogy egy humanoid robot rendkívül komplex rendszereket alkot szoftveres és hardveres szempontból egyaránt, ezért megalkotása komoly kihívást jelent minden vonatkozó szakterület számára. Nehéz azt megjósolni, hogy mikor lesz majd igény nagyobb mennyiségben a szakterület iránt érdeklődő, kifejezetten erre specializálódott szakemberekre. 2 dolgot érdemes megfontolni a pályaválasztáskor.

Az első, hogy a humanoid robot rendszerek hardveres vagy szoftveres része érdekel-e jobban? Tehát a testének mechanikája, mozgásának vezérlése, érzékelésének elektromechanikai működése stb érdekel jobban, vagy kifejezetten a robot "gondolkodása", az "agyának" logikai felépítése, a külvilágból érkező "érzetek" feldolgozása foglalkoztat-e inkább?!

Ez utóbbi esetben mérnök informatikus szakon, előbbi esetben pedig mechatronikus, villamos vagy gépész szakon érdemes nézelődni.

A második dolog amit meg kell fontolni az a B terv, hogy amennyiben- vagy amíg nem következik be a területen áttörés, addig is mivel foglalkoznál szívesen?! Mi az ami érdekel? Nézd meg milyen lehetőségeik vannak a szóban forgó szakterületeken végzetteknek. Milyen állásokban tudnak elhelyezkedni és ott mit csinálnak?! Te melyikük munkáját végeznéd szívesen?! Hol tudsz olyan tapasztalatokat szerezni amelyeket a későbbiekben esetleg tudsz majd kamatoztatni a téged érdeklő szakterületen?!

Továbbá amikor képzést választasz érdemes megfontolni, hogy pontosan hol végzed azt el! Érdemes behatóbban tanulmányozni az adott intézményben esetlegesen előtted álló lehetőségeket. Például, valamelyik mérnökinformatikus képzésen az informatikai ismereteken felül szerezhetsz műszaki kompetenciát is gépészetből és villamosságból, érintik többek közt az elektronikát, robotikát, kép- és hangfeldolgozást. Más képzésen ugyanakkor ez egyáltalán nem jellemző.

Középfokú képzéseken meg egyre inkább divat manapság az autószerelőt is mechatronikusnak hívni, az ilyesmi ne tévesszen meg. :)

Nem tudom mennyi idős vagy, ha esetleg középiskolai pályaválasztás előtt állsz akkor érdemes lehet az egyetem előtt a mechatronikai technikus vagy az elektrotechnikus képzést választani attól függően, hogy a villamosságtan vagy a elektromechanika és a gépészet vonz-e jobban.

2023. márc. 5. 06:04
 12/12 anonim ***** válasza:

Régi kérdés, de meg tudom erősíteni, amit előttem írtak. A legutóbbi munkahelyemen robotot fejlesztettünk. Nekem BME infós hátterem van, volt egy villamosmérnök is a csapatban, de többnyire gépészekből és mechatronikai mérnökökből állt. Egy dolgot kihagytak: van pár matematikailag macerás terület, ehhez egy - nem tudom hivatalosan milyen végzettségű, de matekból kiemelkedő - ember is volt. De őt nem ismerem annyira, mert mire csatlakozott, már eljöttem. Szóval a mérnökökön kívül matematikus - esetleg fizikus - is kellhet. Ha a feladat megköveteli - és van rá ember - valaki olyan is jól jöhet, ami a mesterséges intelligenciához, esetleg gépi látáshoz jól ért.

Nekünk nem humanoid robot kellett. A Tesla robotja humanoid alakú ugyan, de kifejezetten nem akar emberre hasonlítani. Ha ez is cél, esetleg vegyészre vagy biológusra is szükség lehet a minél realisztikusabb bőrhöz.

Mindenesetre a mechatronikai meg informatikai irány nagyjából jó.

2024. febr. 5. 06:34
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!